hits

Tittei :) Tilbake etter en bitteliten pause

Tobarnsmor ja. Hu hei, hvor det går!

 

Én er som en, to er som ti, sa folk til meg når Lille Frø lå inne i magen. Sikkert, tenkte jeg. Sååååå ille slitsomt kan det vel ikke være?

 

Men joda, så slitsomt er det faktisk! Spesielt når det nye tilskuddet har kolikktendenser, og har grått omtrent non stop i to måneder nå. Det er da man skal prise seg lykkelig at man egentlig er en ganske så positiv person, som alltid søker etter å se det beste i alle situasjoner. For mellom barseltårene, konstant dårlig samvittighet, rugging, lalling og hupping, sniker det seg inn noen deilige øyeblikk som sørger for å slette minnene fra den kjipe gårsdagen. Her en dag lå Lillemann rolig og gurglet og pludret i lekegrinda, og storesøster sto konsentrert over dukken sin på lekestellebordet og skiftet bleie på "den" (for vi er usikre på om det er en gutt eller en jente). Ah, lykke!

 

Ikke fordi det var stille.

Ikke fordi jeg fikk ett sekund for meg selv.

Ikke fordi mannen og jeg kunne føre en samtale i et normalt toneleie.

 

Men fordi jeg visste at begge to hadde det bra.

 

Fordi det er det som er det aller verste når han hyler. Han har det ikke så bra. Han hyler jo fordi han har luft i magen eller plages av noe annet. Og Lille My plages av at Lillemann hyler. Og hvis vi virkelig har "dagen", begynner storesøster også å hyle, når Lillemann hyler. Nei, stryk det. Det typiske er jo at hun begynner å hyle akkurat i det han ENDELIG har sovnet. Det var sånn det var ja! :)

Og hva er det med at de mest bråkete, raslete lekene alltid synes å bli dratt fram når det er helt avgjørende at det er stille rundt han som nettopp har sovnet? Hmmm...

 

Jeg har aldri vært hu som legger seg ned og begynner å grine, tenker at alt er helt håpløst og at det aldri vil bli bedre. Jeg lever heller etter "prøve det som prøves kan" i slike situasjoner. Så vi har vært hos kiropraktor, mamma har kuttet ut melk, sjokolade og til og med koffeinfri kaffe, og han har faktisk gradvis blitt litt bedre. Om det er den magiske "tremånederen" som nærmer seg eller om kiropraktoren har utført mirakler, det aner jeg ikke. Men jeg bryr meg heller ikke. Han er bedre, og hverdagen er litt mer mindre slitsom.

 

Når alt kommer til alt, er livet litt mer hektisk, litt mer slitsomt og tida til seg selv har blitt enda mindre nå enn før, men så er den nye hverdagen desto mer spennende, øyeblikkene mer intense og lykken mye, mye større enn før også.

 

Heldige er vi, som har to friske, skjønne, gode barn.

 
Ok da, det er ikke såååååå ille å være hjemme i mammaperm :) Ganske så digg i det fine vårværet!

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mammalivet #livetmedto #enersomentoersomti #mamma #mammablogg #foreldreblogg #dennyehverdagen #kolikk #kolikkbarn #kiropraktor #mammaperm #tobarnsmor #livettilentobarnsmor

Også sååååååå rett rundt hjørnet han var da!

Da jeg skrev forrige innlegg, Rett rundt hjørnet nå! :), ante jeg virkelig ikke at Lillegutt i magen var såååå rett rundt hjørnet!

 

For en knapp time senere startet riene på kjøkkenet, midt i pizzalaging, middagstid og fredagskosen. Vi parkerte på sykehuset kl. 19 og Knotten vår kom til verden kl. 21.20. Drømmefødsel! Alt gikk fort og greit. Han har det bra, jeg har det bra :) Nå er han snart blitt tre uker allerede, og er en bedagelig, liten fyr som elsker å sove.

 Hehe, nei, jeg har ikke født en liten blå kanin, men denne kaninen her har omtrent samme sovestil som Lille Knott :)

 

Storesøster er stolt som bare det, men syns også det er rart at det har kommet "en ny en" inn i familien. Vi prøver så godt vi kan å balansere alt på en riktig måte, men det er jammenmeg ikke lett!

 

Livet mitt har plutselig blitt mye lettere, fordi jeg endelig kan bevege meg helt fritt igjen. Allerede da jeg gikk fra føden til barsel, merket jeg at bekkenet var på plass. Det var godt å gå normalt igjen! Har merket det litt hvis jeg har sittet litt for lenge eller gått litt for lang trilletur, men FOR en helt annen verden det er å ikke gå rundt å ha konstant vondt lenger! Som ved forrige svangerskap, begynte jeg å tvile på meg selv: Er jeg bare sprø og for overfølsom som tror at jeg har så vondt i bekkenet? Men nei, nå som plagene er forduftet og jeg kan sammenligne bekkenet før og etter fødsel, kjenner jeg hvor vondt det faktisk har vært.

 

Jeg klapper meg selv på skulderen og gir meg selv en gullstjerne, som har vært så flink å båret fram et barn, med en helsikes bekkenløsning, og samtidig tatt godt vare på en snart treåring. Flink jente! :)

 

Nå som energien er ordentlig tilbake, og ungen min bare sover, strømmer kreativiteten på. Neste stopp nå er dåpen hans, og jeg har allerede begynt å planlegge. For lenge siden skrev jeg et innlegg om at det stakkars strikketøyet mitt, som har ligget lenge og ventet på at jeg skal ta det opp og strikke litt. Etter hvert som tida gikk, innså jeg imidlertid at det ikke ER noen vits i å tvinge fram en strikkeinteresse som ikke er der. Derfor begynte jeg å blogge, fordi jeg liker å skrive. Og jeg liker å tegne, klippe, lime og fargelegge. Det er DET jeg er god på. Jeg misunner både mamma og svigermor som elsker å sitte og klapre med strikkepinnene sine. Det ser så herlig ut å bare sitte der og "strikke seg bort" og samtidig lage de vakreste plagg til barnebarna. Og de får det jo til å se så enkelt ut! Men jeg innså at når stressnakken ble stivere og stivere for hver maske jeg strikket, skjønte jeg at strikking (og sying!) ikke var noe for meg. Og det er greit det, for sånn er jeg!

 

Mamma orket ikke lenger å se på det stakkars strikketøyet mitt som bare lå der og samlet støv, så hun strikket perlestrikkskjerfet mitt ferdig for meg:

  

Takk, mamsen!

 

Prosjektet nå er: Elefantbordkort! Har i dag laget min egen mal og skal snart få kjøpt inn kartong i de riktige fargene. Å jobbe med sånne ting, det gleder meg :)

  

Også slang jeg sammen en sitronkake i dag, siden jeg får besøk i kveld. Oppskriften finner du på Det søte liv.

  

Herregud, mannen min lurer på om det har klikket for meg, for energinivået før og etter fødselen kan nesten ikke sammenlignes. Men sånn er det når man går fra et ganske slitsomt svangerskap, er så heldig å ha en drømmefødsel, og å føle seg helt tipp topp etterpå. Det er så deilig å føle seg lett igjen! Det er så deilig å slippe alle bekymringene før en fødsel! Det er så deilig å ha fått kroppen sin for seg selv igjen! Det er så deilig å bevege seg fritt igjen!

 

Og det er så deilig å holde den nydeligste ungen i armene sine og vite at alt bare er veldig, veldig bra.

Takknemlig i lange baner.

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #gravidlivet #mammalivet #mamma #mammablogg #gravid #fødsel #drømmefødsel #strikking #perlestrikk #skjerf #sitronkake #detsøteliv #dåp #bordkort #diy #elefant #elefantbordkort 

 

 

Amm, amm, amm, hvis du kan! Men smart :)

Denne uken er "World Breastfeeding Week", og jeg slår et slag for amming!

 

World Breastfeeding Week feires hvert år fra 1. - 7. august. Uken ble innført hovedsakelig for å skape bevissthet rundt amming verden over. I beskjeden fra UNICEF og WHO angående World Breastfeeding Week 2016, heter det at:

Amming er en av de mest effektive - og kostnadseffektive - måtene å redde og forbedre livene til barn over hele verden. Amming fremmer livslange helsefordeler for både barn og mødre.

Les hele beskjeden HER, og ta en kikk innom den offisielle nettsiden til World Breastfeeding Week.

  

Du kan også lese mer på WHO sine hjemmesider. Her ligger det en del plakater (fra 2013) med gode råd for hvordan du kan forberede amming før fødsel, tips til nybakte mødre, tips til hva venner og familie kan gjøre for å tilrettelegge for amming, samt favoritten min, hva far kan gjøre:

 


 

 

Jeg er klar over at ikke alle får til å amme, og det har jeg stor respekt for. Men hvis du er så heldig å kunne: Ut med puppen!

 

Og jeg er stor fan av Smart Amming. Det vil si at vi som mødre må stå på retten vår om å kunne amme barnet vårt i offentligheten, men du trenger ikke å sitte med puppen ute i en halvtime etter at du er ferdig med å amme. Det er også mulig å ta hensyn og dekke til puppen, så du ikke deler hele deg med omverdenen. Det er trist at noen ikke tåler synet av en ammende kvinne, og jeg tenker at det er deres problem, og at de må gå i seg selv å finne ut av hvorfor dette virker så støtende på dem. Vi mødre skal ikke legge bånd på oss av den grunn, men kanskje tenke over om vi er ute etter å gi barnet vårt mat eller å provosere? For det er stor forskjell på de to. Mener jeg. Men her er vi uenige alle som én :)

 

I norge har vi, i tillegg til helsepersonell på sykehuset og helsestasjonen, Ammehjelpen som hjelper norske mødre med amming. På deres nettside finnes artikler, tips og råd om amming. I tillegg kan du få direkte kontakt med en ammehjelp som kan veilede deg videre.

 

Ha en vidunderlig ammeuke, og amm, amm, amm, hvis du kan! :)

 

LES OGSÅ:

- Farvel, herlige ammestund

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mamma #mammablogg #mammalivet #livetsommamma #worldbreastfeedingweek #verdensammeuke #breastfeeding #amming #amme #ammebarnetmitt #unicef #who #worldhealthorganization

 

 

Dukkehus, bursdagsfeiringer og kakebakerens store hemmelighet :)

Hallo!

Og happy søndagskveld til alle sammen :)

 

(Innlegget inneholder annonselenker)

 

Husker dere dette drømmedukkehuset fra innlegget om: Regnværsdag, vindushopping og eventyr?

  

Vel, samme huset står nå i stua vår:

  

Det var bursdagsgave til den lille toåringen vår. Hun hadde bursdag denne uka og da hun tuslet ut i stua på morningen, sto dette huset midt på gulvet med en stor, rød sløyfe rundt. Det var stor stas, mon tro litt mer for a mor, enn datter.. ;) Det er liksom dukkehuset jeg aldri fikk! Men hun har lekt mye med det siden hun fikk det, og er veldig opptatt av dukkene i huset og hvem de er: mamma, pappa, jenta og babyen.

(Logopeden i meg jubler over enda en mulighet for begrepstrening i hverdagen) :)

 

Huset kan for eksempel kjøpes på jollyroom.no

Eller du kan gjøre som meg: Sette det på autosøk på finn.no, og i stedet for å bruke 1500,- på det, betalte jeg kun 500,-! Alle møblene var inkludert i prisen, men dukkefamilien manglet, så den måtte jeg kjøpe i tillegg.

Det er jo virkelig ikke noe vits i å betale for mye, når du kan betale mindre :)

 

Andre gaver fra oss var en xylofon og munnspill fra Jabadabado (linker til Jollyroom.no).

 

 

Siden pinsen og 17. mai har det gått slag i slag med muffinsbaking til barna i barnehagen som Lille My kunne ha med seg på sin store dag, og kakebaking til familiebursdag i helga. Trikset for å ikke få det FOR stressende før sånne ting, er å lage kakebunnene god tid i forveien og fryse dem ned. Det samme gjorde jeg med muffinsene, og skal jeg være helt ærlig, så syns jeg alt av kaker smaker så mye saftigere etter at det har fått seg en runde i fryseren.

 

 

Også er det lurt med en velutstyrt og litt rotete bakeskuff :)

 

 

Ha en fin uke, alle sammen :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mamma #mammablogg #mammalivet #dukkehus #letoyvan #letoyvandukkehus #finn.no #xylofon #munnspill #jabadabado #bursdagsgaver #bursdagsfeiring #kakebaking #kaker #kakebunner #baketriks #baketips
 

 

  

Mamitid, Mitt paradis og unger som hører dårlig

Her er mitt nye Paradis: En utelenestol fra IKEA, myke pledd, lysballer, pynt og stæsj på en liten, koselig balkong.

Og stillhet.

Absolutt stillhet.

Det er rart med det; Hvor godt jeg slappet av med TV før jeg ble mamma, kontra etter. Nå er det å sitte i stillhet, uten for mye stimuli, min oppskrift på en deilig kveld. Trenger bare dette: mat, en kopp te, negllakk og Babycallen ved min side.

Herlighet, I'm getting old, people! :)

Og apropo stillhet..

Visste du at vansker med språket kan komme av dårlig hørsel? Både det å uttrykke seg og høre (og dermed også forstå) det andre sier til deg, er ikke så lett når barnet hører som om det skulle ligget med ørene under vannet i et badekar.

Noen ganger kan det være så enkelt; At hørselen til barnet er grunnen til at barnets språk ikke utvikler seg som det burde. Andre ganger kan det være helt andre årsaker.

Uansett er det lurt å starte med å sjekke hørselen dersom du merker at barnet ditt ikke henger helt med, språklig sett.

God natt! :)

#logopedmamma #medhjerteforspråket #kosekrok #mittparadis #paradis #mamma #mammablogg #mammalivet #ikea #utelenestol #högstenlenestol #livetsommamma #hørsel #språkferdighet #språkutvikling

Du veit du er mamma når...

Ett år eldre, hipp hurra! Og noen tanker om alder(dommen)

Hvor heldig er ikke jeg? Som får lov til å bli ett år eldre.

 

 

Da jeg bikka 30, var det ikke lenger kun "gratulerer med dagen". Da begynte: "Grattis med dagen. Ett år eldre. Hvordan føles det?" Og selve 30- årsdagen: "30 ÅR!!!! Hvordan føles DET?"

 

Jo, det skal jeg si deg:

 

Hvor HELDIG er ikke jeg (vi) som får lov til å bli 30 år, og 31, og 32, og 33, og så videre.

 

For, jeg har (som mange andre) opplevd det å miste noen på min alder. En som også kunne blitt 30 år, 31 år, 32 år, og så videre. En som stod meg nær. En jeg hadde opplevd mye sammen med. Delt mange år sammen med.

 

 

Hmmmm, hvordan kan man da stresse over det faktum at man blir et år eldre?

 

Joda, kropp og utseende blir også eldre og man prøver liksom på best mulig måte å bevare det som bevares kan, bittelitt lenger.

 

Men, så glemmer man seg litt bort innimellom. Glemmer bort hvor sykt heldig man er, som blant annet har fått oppleve å bli mamma. Det er ingen selvfølge for alle.

 

Heller ikke det å leve lykkelig med den samma karen år etter år, men det går også heldigvis foreløpig veldig bra! ;)

 

 

Og hvor utrolig heldig jeg er som har fått lov til å bli ENDA ett år eldre.

 

Takk, takk, takk!

Jihaaaaaaaaaa for 32!

 

 

P.S. Snapchat motvirker alderdommen bittelitt, i form av filtrering av rynker og forstørring av øyne. Supert for oss over 30 ;)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mamma #mammalivet #mammablogg #ettåreldre #bursdag #fødselsdag #bursdagsbarn

Bursdagsforberedelser

Mannen og jeg feirer bursdag til helga, og da må det forberedelser til :)

Og jeg har lært at hvis jeg starter tidlig, med for eksempel baking, blir selve dagen da gjestene kommer, mye finere.

Nå er bunner bakt, og det er fortsatt mye igjen av kvelden.

Må bare rydde først...

Gleder meg spesielt til denne:

Fra boka til denne dama her:

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mammalivet #bursdagsfeiring #bursdagsforberedelser #mamma #mammablogg #idagranjansen #helenorgebaker #amatørbaker

En morsom greie, sånn utpå lørdagskvelden :)

Jeg må bare le når jeg leser denne, siden jeg står midt oppi kaoslivet med en toåring selv. Det er helt herlig, men puh! FOR en fartsfylt hverdag!

________________________________________________________________________________________________________________________________

Har du prøvd ALLE slankekurer - uten resultat, prøv denne:


De aller fleste toåringer er slanke. I samarbeid med barneleger, radiologer, ernæringeksperter og utslitte foreldre er denne geniale dietten forsket frem:


Frokost: Ett kokt egg, en skive brød med syltetøy. Spis to små biter av egget og smør resten ut på gulvet. Ta en bit av brødskiven og klin deretter syltetøyet godt inn i ansikt og klær.


Lunsj: Fire fargestifter (valgfri farge), en neve knust potetgull og tre munnfuller av ett glass melk (hell resten på gulvet).

Middag: En kjeks, to skjeer tomatsuppe (resten heller du ut på bordet) og noe rusk du finner under sofaen.

Kveldsmat: Lag en skive ostesmørbrød som du hiver på gulvet. Drikk fire munnfuller av badevannet ditt.

Dietten gjøres mer effektiv med tilrettelagt mosjon, for eksempel:

 

 • Legg deg på gulvet i et kjøpesenter og vri kroppen rundt i slynger samtidig som du skriker av full hals for å øke lungekapasiteten. Når mannen fra Securitas kaster deg ut av butikken gjør du sterk motstand.
 • Spring over alt, hopp innimellom. Fall ofte og regelmessig; å reise seg opp igjen styrker musklene. Husk lungene. Skrik samtidig med disse øvelsene.
 • Be om en sparringspartner ved påkledning. Gjør med alle krefter motstand mot å bli påkledd. Nøy deg ikke med et skift, krev å få bytte til andre klær minst tre ganger.


Lykke til!

__________________________________________________________________________________________

 Ha en fin kveld videre. Jeg ligger med tøflene høyt i soffan og nyter et bittelite rødvinsglass etter en dag med raking, planting, vasking og pussing av uterommet. Nå kan våren bare komme :) Jeg er klar!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #toåringer #livetmedentoåring #mamma #logopedmamma #mammalivet #mammablogg #kaosliv #verdensbesteslankekur #tøfler #vår #lavårenkomme

Logopedmamma i påskemodus

Jeg nyter glade påskedager med verdens fineste Lille My og mannen.

Vi falt i godisfella vi også.. :) Det er deilig det!

Visste du forresten at du kan bruke ungenes godisspising til noe fornuftig? For eksempel tungetrening? Bare be barnet om å flytte det han eller hun tygger på fra side til side i munnen med tunga, så får du sneket inn litt tungetrening i påsken også ;) Tyggis er supert til dette! Eller en saftig karamell som blir lenge i munnen selvom du tygger for harde livet :)

Fortsatt God påske, alle sammen!

#logopedmamma #medhjerteforspråket #påskemodus #påskegodis #påskekos #tungetrening #tyggis #tipsogtriks #påsketreningstips #barnogspråk #språk #karamell

Min kjære, nydelige datter: Er jeg en god nok mamma for deg?

En hånd i været, alle mødre som har stilt seg dette spørsmålet når ditt nydelige, vakre barn har sovnet tungt på brystet ditt.

 

Du velger å sitte noen minutter til med dette herlige mirakelet du har skapt, på brystet. Du hører pusten, føler hjerteslagene, kjenner varmen.

Dere sitter der. Barnet sover. Mamma tenker:

 

Hvordan kommer du til å bli som stor?

Hvordan kommer forholdet vårt til å være?

Kommer du til å tenke på meg som en snill mamma?

En rettferdig mamma?

En kjærlig mamma?

En mamma som satte grenser? På riktig sted?

Grenser for å forberede deg på den virkelige verden der ute, uten pappa og meg?

Kommer du til å tenke på barndommen din med glede?

Kommer du til å elske jul og alt som hører jula til fordi din mamma gjorde det?

Eller kommer du til å hate jul og alt som hører til fordi det ble for mye av det gode?

Kommer du til å søke opprør fordi du har fått en for trygg barndom med for  utfordringer?

Har du blitt skjermet for mye?

 

Eller kommer din trygge barndom til å være akkurat det du trenger for å vokse opp til å bli verdens mest skjønne, sta, nydelige, tøffe, snille jente?

 

Jeg har mange håp og drømmer for deg. Noen blir sikkert innfridd, andre blir nok med drømmen. Men hvis det er én ting jeg ønsker for deg, mer enn noe annet her i verden, så er det at du skal være glad i deg selv.

Jeg (som så mange andre) følger med på "Sykt perfekt" på TV2, og blir preget av det. Preget fordi jeg føler med jentene de følger. Preget fordi jeg vet at disse jentene bare er noen få av alle de som daglig sliter. Preget fordi jeg har venninner som har slitt, og som fortsatt sliter. Preget fordi jeg er jentemamma. Preget fordi jeg har vært der selv.

 

Onkl P kaller det "Styggen på ryggen". Aldri før har jeg hørt noen beskrive angst på en bedre måte. For det er virkelig en "stygg" som fester seg på din rygg. Det er vondt. Det er slitsomt, og det er hemmende. Og med det presset jenter legger på seg selv, på grunn av det stadig økende presset fra samfunnet, ja da er ikke "styggen" langt unna for mange.

Dette er ikke en blogg om angst. Jeg har selv gått en lang vei med å bearbeide røttene til at "styggen" festet seg på min rygg. Det var først når jeg begynte å bli glad i meg selv, at angsten ordentlig slapp taket.

 

Derfor tenker jeg: Hvordan skal jeg få deg, min nydelige, skjønne datter til å bli glad i deg selv? Og fortsette å være glad i deg selv når du blir bombardert med blogger, Snapchatter og Instagrambilder med mennesker og øyeblikk som synes mer perfekt enn deg og ditt liv?

Den eneste løsningen jeg har er å gi kjærlighet, kjærlighet og mer kjærlighet, lære henne å takke for det hun har og vite at ingen og ingenting er perfekt. Mamma og Pappa gav alt dette til meg, men likevel kom "styggen" snikende opp på ryggen. Hvorfor, er det vanskelig å vite. Men, kan det ligge en styrke i at jeg selv har opplevd det?

 

Hmmmm, jeg håper det, så hun kanskje kan lære noe av mine feiltrinn. Eller så må hun tråkke i dem selv, for å gjøre sine egne erfaringer.

 

Jeg har jo en blogg, og bidrar på en måte med mitt, gjennom bilder av en (til tider) nysminket Logopedmamma og et ryddig hus, til å opprettholde "den perfekte fasade". Mine lesere er imidlertid voksne mennesker, som vet at ingen og ingenting er perfekt, og som klarer å skille en blogg fra det livet en selv lever. Ta for eksempel bloggen CasaKaos. Det er en grunn til at denne bloggen har blitt så populær. Det uperfekte fenger flere enn det perfekte. "Problemet" er at dette også er ei voksen dame, med voksne lesere.

Jeg skulle så gjerne ønske at de unge bloggerne også delte mer av sitt uperfekte liv og ikke strebet etter å fremstille det som Sykt Perfekt.

 

For min datters skyld. Og alle andre døtre der ute.

 

Så, for å svare på mitt eget spørsmål: Ja, jeg tror jeg er en god nok mamma for deg, fordi jeg prøver i alle fall å lære deg at det uperfekte faktisk er ganske så PERFEKT! :)

 

Ha en fortsatt strålende helg, alle fine, gode mammaer der ute!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #hverdagslivet #syktperfekt #angst #tv2 #onklp #styggenpåryggen #kjærlighet #godnokmamma #jeggjordemittbeste #familie #foreldre #barn #casakaos #uperfektperfekt

 

Haha, du veit du er mamma når..

... andelen pysjamaser begynner å overskride de øvrige klesplaggene dine!

 

Det er i alle fall veeeeldig vanskelig å lukke igjen skuffen nå..

 

 

Og DER var kveldens antrekk på plass!

 

Ha en herlig fredagskveld, alle sammen :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammalivet #mammablogg #mammaeripysjamas #fredagskveld #duveitduermammanår #pysjamas

 

 

Smilende, vinkende barn og velkommen herlige fredag! :)

Nå har vi kommet oss over kneika! Og det er så deilig!

Vi har nå gått fra en periode med gråting, sutring, klamring og "maaaaammaaaaa" når vi skal si "vinke ha det" i barnehagen, til denne herlige perioden med smil, tusling på egenhånd inn på avdelingen, nysgjerrighet på både de voksne og de andre barna, og søte, små vink i vinduet.

Det finnes vel knapt en bedre følelse enn å gå fra barnehagen og reise videre på jobb når barnet ditt viser tydelig at det er FINT å komme dit. Alle sa at denne perioden ville komme, men jeg trodde ikke noe på den da vi sto midt oppi tårer, skyldfølelse og knuste mammahjerter for ikke så lenge siden.

Jeg veit det kan snu, og at barn (og voksne) har både gode og dårlige dager, så denne perioden nytes til det fulle.

Jeg ser sikkert helt SPRØ ut der jeg hopper, smiler og vinker til Snuppa i vinduet, men det blåser jeg i!

Barnehagelevering er ENDELIG en suksess! :)


 

Tøflene er parkert, og vi tar helg! Tjohooooo :)

God fredagskveld alle sammen.

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mammablogg #fredag #barnehage #barnehagelevering #tårer #smil #tøfler #sweetfriday #barn #familie #foreldre #foreldreogbarn #mammahjertet #mammalivet

 

 

MamiFail og pappahjerter

Min datter har fått seg en ny favorittleggeperson, og det er ikke meg for å si det sånn..

"PAPPAAAAAAAAAAAA" er det jeg hører fra soverommet når jeg har lagt henne. Med et etterfulgt: "UÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆ"! Selv om vi har lest Kardemomme By, sunget to sanger, funnet kosen, funnet Fantorangen, funnet kosekluten, funnet vannflaska, og gitt masse kjærlighet med enorme mengder nattasusser.

MEN Mami har failet nok en gang. Fordi hun ikke er pappa.

Det er rart med det. Her har jeg vært favorittleggeperson siden hun ble født, og nå er det plutselig ikke så stas at mamma legger lenger. Det er både godt og vondt på en og samme tid, det!

Det er helt herlig at pappa`n endelig får føle litt på det å være den som "ordner opp" når ting ikke går. Det har jo alltid vært meg, siden jeg har hatt den magiske melka, så ordnet på en måte alt seg. NÅ ordner det seg når pappa kommer inn. Og det er veldig stas for pappa. Og det er han vel unt.

Men det er rart å plutselig føle seg litt utilstrekkelig.

Overganger og forandringer. Det er foreldreskap i et nøtteskall. Og kjærlighet da!

Og siden pappa er så innmari i vinden hos oss akkurat nå, passer det helt perfekt at det også farsdag i dag :)

Vi har feiret deg i dag, men her kommer en ekstra hilsen fra oss, til verdens herligste og snilleste pappa for Vår Lille.

Vi hadde ikke klart oss uten deg <3

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #farsdag #pappahjerte #verdensbestepappa #kjærlighet #leggestund #favorittleggeperson #pappa #mamifail #mammalivet #hverdagslivet #søndag #pappasøndag #overganger #forandringer #foreldreskap #kjærlighet

MamiTime!

Det ER ganske luksus å overlate alt hjemme til mannen, og sette seg ned i frisørstolen for en times tid. Blader, kaffe og bare tid til meg!

 

For mammaer trenger litt aleinetid innimellom. Da blir vi så glade. Og når jeg er glad, er mannen og ungen glad. Vinn-vinn for alle :)

 

De grå hårene mine ble i alle fall glade! Nå er vi klare for julebordsesongen :)

 

Nyt lørdagen, alle fine mammaer der ute!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #gladmamma #lørdag #helg #egentid #mintid #avslapning #frisør #ettervekst #gråhår #skjønnhet #velvære #julebordsesong #klarforjulebord

I disse gresskartider...

... er det kanskje helt innafor at også Logopedmamma skriver noen ord om fenomenet Halloween. Det var enten det eller Justin Bieber, så valget var ganske så enkelt ;)

SÅ BRA at ungene har noe å glede seg til. I en hverdag med tidlige morninger, skole, barnehage, fritidsaktiviteter, lekser og hverdag, SÅ FINT at ungene kan glede seg til denne dagen. For istedenfor å kjempe i mot denne "nye" tradisjonen med nebb og klør, er det kanskje bare bedre for både oss selv og alle andre, om vi bare skulle godtatt den?

For det er nå en gang sånn at ungene våre kommer til å vokse opp med mange helt nye og andre tradisjoner, enn det vi selv har vokst opp med. For min Lille My er det for eksempel helt normalt at vi har en robot som støvsuger huset mens vi er ute på tur, i tillegg til roboten som putrer rundt på plenen vår og sørger for å holde den pen om sommeren. Hun kjenner ikke til noe annet, for sånn har det vært siden hun var bitteliten.

Det samme er det med Halloween. Vi kan forsøke så godt vi kan å holde ungene våre tilbake på Halloween og heller kreve at de skal gå julebukk. Men får vi lykkelige barn av det? Eller er det vi selv som blir lykkelige?

Jeg vet at det er en kommersiell, sosial og økonomisk "downside" med Halloween. Ja, butikkene tjener rått på at vi feirer Halloween. Ja, det er dessverre også noen barn som igjen vil føle seg utelatt av nok en sosial tilstelning de ikke helt får innpass i. Og ja, det kan bli dyrt for foreldre å kjøpe inn kostyme, godis, godisspann og pynt. Men, i det store prosjektet som heter Livet, er dette bare nok en "ting" vi må prøve å gjøre det beste ut av. En gutt jeg jobbet med i dag, skulle for eksempel bare kle på seg svarte klær og male seg svart rundt øynene. Han skulle bruke "den svarte sminkepenn- dingsen" til moren sin for å bli svart rundt øynene. Så enkelt kan det gjøres.

Jeg tror heller ikke at unger som går julebukk isteden, nødvendigvis er like harmoniske som i den idylliske julesangen "Romjulsdrøm". Rampete unger finnes overalt, uansett om de går julebukk eller "knask eller knep". Å "egge ned" et hus eller å sprenge en utejulenisse med en kinaputt, er vel egentlig to sider av samme sak?

Det er mange flere aspekter ved Halloween som kan diskuteres opp og ned, og jeg tror kanskje vi aldri klarer å enes om fenomenet er bra eller dårlig for oss.

Men, fra en Logopedmammas perspektiv er Halloween en HERLIG mulighet til å lære barna nye ord! For når man skal lære et barn nye begreper, er første bud: Bruk et tema barnet er interessert i! For hva fenger vel ikke et barn mer i disse tider enn gresskar, spøkelser, edderkopper, spindelvev, godterier, sjokolade, flaggermus og sopelimer? Å bruke hovedkategorien HALLOWEEN som en gyllen mulighet til å lære nye ord, kan være en herlig avveksling for barnet som vanligvis sitter og terper på begreper knyttet til butikken, hjemmet, skolen og naturen. "Spice it up", og snakk om Halloween. Ordene fester seg garantert! (Hvis barnet LIKER Halloween da..) 

Vi er i alle fall klare til i morgen. Snuppelure på 17 måneder skjønner nok ikke så mye av det, men mamma`n koser seg veldig med alt som gir et avbrekk i den vanlige hverdagen.

Happy Halloween alle sammen :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #språktips #halloween #knaskellerknep #semulighetene #godis #hverdagslivet #lyslykt #gresskar #begrepstrening #begreper #fredag #lørdag #happyhalloween

Regnværsdag, vindushopping og eventyr

Etter en helg med knallfint vær, var det igjen tid for å ta frem paraplyen. Det regner! Men det gjør jo ingenting når jeg kan vindushoppe litt under den store paraplyen min :)

Erta Berta er en fantastisk barnebutikk som ligger i Drammen. Der har de så utrolig mye fint! Mest klær, men også en del kvalitetsleker.

Se bare på dette søte dukkehuset:Er rimelig sikker på at Snuppelure ønsker seg dette til jul..

Jeg liker treleker til barn. Det er noe så nostalgisk og koselig ved de.

Har også kikket en stund på denne kaninprinsessen og ertesenga hennes. Herregud så søtt!Å fortelle eventyr med slike konkreter, er veldig språkstimulerende for små barn. Det å fortelle eventyr i seg selv, er en super språklig aktivitet fordi man med eventyr får så mange repetisjoner av handlingen.

Tenk bare på "Eventyret om Bukkene Bruse" der den ene bukken etter den andre TRIPPER og TRAPPER over brua. Det er like moro hver gang. Kanskje til og med morsomst den siste gangen, når den store bukken tramper over brua, siden han har mørkest stemme og "kiler" mest oppover magen.

For når man forteller eventyr for barn er det helt supert å bruke forskjellige stemmer, leke med toneleiet for å skape stemning og forventning og også å ta på barnet. Da mener jeg at barnet for eksempel sitter på fanget ditt, og når du snakker om bukken som tripper over brua, tripper samtidig bukken (din hånd) oppover barnets mage og kanskje ender med å kile han eller henne under haka eller under armen! Hysterisk artig. Både for barnet og for mor eller far som sitter med et hvinende barn på fanget :)

Den søte kaninprinsessen og ertesenga hennes kan brukes til å fortelle eventyret samtidig som man får spilt ut handlingen for barnet. I barnehager bruker de ofte slike hjelpemidler når de forteller eventyr. Med mange nok repetisjoner av eventyret ved bruk av konkreter, får barnet inn handlingen gjennom to sanser, både gjennom hørselen og synet. Etter hvert vil barnet kunne mye eller hele handlingen utenat. Barnet kan da observeres i frilek på egenhånd, der det sitter og snakker med seg selv og forteller eventyret til seg selv. Da har barnet fått med seg mye, språklig sett.

Selv om barnet nødvendigvis ikke forstår alle ordene eller handlingen ennå, er det likevel moro og svært stimulerende for barnets språk. Blant annet blir begreper repetert over og over, igjen og igjen, når du forteller det samme eventyret hver eneste dag eller kveld.

Her i huset blir det ikke Natta før vi har fått bukkene trygt til seters :)

Over og ut fra under paraplyen :)


 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #foreldreogbarn #foreldre #familie #barn #barnogspråk #språktips #regnværsdag #ertaberta #ertabertadrammen #eventyr #tipsogtriks #begreper #begrepstrening #detrebukkenebruse #prinsessenpåerten

Takk for meg, og "hallo" nye utfordringer :)

Det har seg sånn at man innimellom må gjøre valg som er til det beste for seg og sine. Det å ha fått en datter har, for meg som for alle andre, endret på både tilværelsen og livet for øvrig. Man ønsker seg så mye tid som mulig med den Lille, og er livredd for å gå glipp av at de vokser opp før man får snudd seg!

Dette, pluss ønske om nye utfordringer, har ført til at jeg nå bytter beite. Jeg slutter et sted og begynner et annet.

Men er og blir logoped med hele hjertet, uansett hvor jeg er.

I går var det avslutning for meg på min gamle jobb. Bedre kollegaer skal en lete lenge etter. Og det var ikke med lett hjerte at avgjørelsen om å slutte ble tatt.

Tusen takk for alt dere har gitt meg, både faglig og sosialt. Og takk for den fine Kähler- vasen og lyslykten jeg fikk av dere. Fine minner.

 

"Hallo" nye utfordringer og kollegaer på nytt sted. Jeg gleder meg! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #hverdagslivet #logopedlivet #mammalivet #arbeidslivet #godekollegaer #kähler #interiør

Morgenfugler og "la-la"

God morgen!

Her startet dagen kl. 05.45. Vi har allerede rukket to bleieskift, tegne, leike, danse, hoppe, kose, hilse på Fantorangen, spise frokost OG tenne "la-la".

Dette er "la-la":

Forstå det den som kan :)

Det er helt fascinerende for en logopedmamma å kunne følge med på et barns språkutvikling helt fra første stund. Før hadde jeg jo bare lest om de ulike stadiene. Nå får jeg følge med på hver eneste nye lyd og ord som kommer. Nerdete for de fleste, men veeeeldig spennende for meg!

Når jeg trener inn l- lyden med unger i forbindelse med jobb, arbeides det mye med å få tungen opp og frem i munnen. Jeg har vel kanskje ubevisst gjort dette når Snuppelure og jeg har snakket om lys....? Jaja, hun kan nå i alle fall si l- lyden allerede, så sikkert ingen stor skade skjedd :)

Fortsatt god søndag fra oss!
 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #barnogspråk #barn #språk #mammablogg #søndagsmorgen #søndag #søndagskos #språkutvikling #uttale #morgenfugler #foreldre #familie #familieliv #hverdagslivet #mammalivet #foreldreogbarn

 

Farvel, herlige ammestund

Da var tiden kommet. Jeg er ferdig med å amme min datter. Nå er hun snart 16 måneder, men det har på ingen måte vært utslagsgivende i avgjørelsen om å slutte.

Jeg har storkost meg med hver eneste lille ammestund; Enten om den har vært på en benk på et kjøpesenter, i kroken på en café eller trygt hjemme i ammestolen. Og det finnes flere av oss: Vi som har vært så utrolig heldige at vi har hatt nok melk fra første dag, at barnet tok brystet omtrent fra første stund og som ikke har fått noen betennelser av hverken den ene eller den andre sorten. Nesten helt uproblematisk, fra første til siste ammestund. (På sykehuset og den påfølgende uken, krevde det noen justeringer for oss begge for å få det til å funke skikkelig, men alt i alt var vi heldige og fikk det til med litt trening).

Vi må vite hvor heldige vi er. Vi må takke for at det har gått så fint for seg.

For når sant skal sies; En roserød ammeperiode er ikke virkeligheten for alle. Jeg føler med dere som så gjerne har villet, men som ikke har kunnet. Dere som har forsøkt alt, og som likevel ikke har fått det helt til, OG dere som har tatt en bevisst avgjørelse om å ikke amme barnet på grunn av diverse årsaker, og hensyn å ta i livet for øvrig. Jeg føler med, og respekterer hver eneste avgjørelse som har blitt tatt. Fordi alle mammaer og alle barn er forskjellige, med liv, tanker, verdier og følelser ingen utenforstående egentlig kan vite noe om.

For hvis det er én ting her i verden folk mener noe om, så er det hvordan mammaer velger å amme eller å ikke amme sitt barn. Og hvis det er noe som setter sinnet i kok hos en mamma, så er det å bli kommentert eller kritisert for de valgene de har tatt for seg og sitt barn.

Nøkkelen for oss har vært å ta det som det kommer; Å stole 100 % på hvordan det føles akkurat nå. Jeg sa til meg selv at: Den dagen det å amme blir mer stress/ork enn det det føles ut som kos, er den dagen vi slutter. Den tiden har kommet. Lillemor har i tillegg vist en gradvis avtakende interesse, og da skal hun selvfølgelig få slippe den dumme puppen min. Hvis hun ikke vil ha den. Og når alt har gått ganske så naturlig fra første stund, endte det også veldig naturlig. Ammingen har bare faset seg selv ut av livet vårt, og jeg visste ikke at her forleden dag skulle bli den aller siste dagen jeg satt og ammet min lille Frøken.

Og godt er det, for hadde jeg visst det, hadde jeg antakeligvis sittet og hulket samtidig, over at dette fine kapittelet i livet vårt er over.

 

Bilde fra da jeg var lykkelig uvitende om alle følelsene som knytter seg til det å bli mamma:

 
 

God ammestund til dere som er så heldige å være i det kapittelet ennå, og god lørdag til alle oss andre!

Hvert kapittel har heldigvis sin sjarm, og vi har masse annet å glede oss over :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #amming #morogbarn #mammalivet #hverdagslivet

Tålmodighet og overivrige mammaer

Har du noen gang fundert på hvordan de egenskapene du har med deg på én arena av livet, kan bli litt glemt på en annen?

Ta tålmodighet for eksempel. Å være tålmodig og pedagogisk er to nøkkelegenskaper hos en logoped.. Jeg vil påstå et jeg selv er ganske tålmodig på jobbarenaen, der jeg sitter og haaaaaaler og draaaaaar en enkelt språklyd ut av et barn. Vi kan jobbe med én lyd fantastisk lenge, noe som krever tålmodighet av meg, og ikke minst av barnet og foreldrene. Hiv innpå en dæsj av innsatsvilje og troen på mestring, så sitter lyden etter hvert som et skudd! Veien dit kan være lang og slite på tålmodigheten, men når vi først når målet, da er gleden desto større. Det er ikke sjelden at vi "high-fiver" alle mann når rulle- r´ en endelig sitter der den skal :)

Jeg grublet også veldig på kombinasjonen av det å være logoped OG mamma, da jeg gikk gravid: Kunne jeg bli FOR pedagogisk og FOR LITE mamma?

Kunne jeg komme til å være SÅ pedagogisk at hun ville ta skade av det? Var det mulig å lese FOR mange bøker for henne? Ville hun komme til å HATE bøker som stor fordi hun hadde blitt eksponert FOR MYE for dem som liten? Kunne hun komme til å nekte å synge, fordi jeg hadde sunget FOR MYE for henne? Kunne hun komme til å HATE meg fordi jeg vil prøve å rette på uttalen hennes? Og kanskje viktigst av alt, og det spørsmålet som plaget meg mest:

Kommer jeg til å gå glipp av øyeblikkene fordi jeg er FOR fokusert på gjøre alt så pedagogisk riktig?

Hadde jeg møtt meg selv da, nå, ville jeg sagt til meg selv: Marita, for Guds skyld, slapp av! Du kommer bare til å være mamma, som mammaer flest. Etter den store "barselbobla" kommer hverdagen, og fokus på jobb, barnehage, middagslaging, koser, klemmer, susser, klesvask, badetid, kveldsstell, leketid, utetid, innetid, lesestund og alt det andre, kommer til å overskygge det å skulle være så himla pedagogisk hele tiden!

Jeg synes at den tiden vi lever i, stiller så sykt høye krav til MAMMAER generelt, enten du er Logopedmamma, Pedagogmamma, Sykepleiermamma, Førskolelærermamma, Butikkmedarbeidermamma, Politimamma eller Advokatmamma, om å gjøre alt så pedagogisk korrekt. Og vi biter på. Vi klarer det kunststykket å få dårlig samvittighet hvis vi ikke har hatt lesestund på to dager eller "trent" på å løfte hodet i babygymmen.

Og et prakteksempel på at selv Logopedmammaer kan bli en smule overivrige innimellom, og kaste alt som heter tålmodighet på båten, kommer her:

 

Logopedmamma: "kopp" (peker på koppen)

Lille My: æ? (spørrende ansiktsuttrykk)

Logopedmamma: "kooooopp" (litt saktere denne gangen)

Lille My: ææææ? (fortsatt spørrende ansiktsuttrykk)

Logopedmamma: "kopp"

Logopedmamma: "kopp"

Logopedmamma: "kopp"

Lille My: (bare ser på meg)

Min mann: "Herregud, Marita, gi a nå tid til å svare!"

 

Ups...!

Referer til innlegget om å VENTE så barnet skal få tid til å svare... Det er tydelig at tålmodighet og pedagogisk evne stort sett ligger igjen som en krøll foran PC`en på jobben. Og det er bra det, for da kan jeg NYTE DE NATURLIGE ØYEBLIKKENE med barnet mitt.

Og det er nettopp her de beste forutsetningene for å lære språk ligger. I øyeblikkene. Der fokuset til barnet og forelderen naturlig måtte falle: På en pus som sniker seg gjennom åkeren for å jakte på nabopusen, på låvetaket der det sitter en gjeng med duer og speider etter mat, på den fine rosa blomsten rett foran oss som vi kan ta og lukte på, og på godstoget som rumler i det fjerne.

Her finnes det muligheter til å utvikle språk.

 Bilde fra april 2014: Gravid og litt bekymret for hvordan det skulle bli å være Logopedmamma.

Går foreløpig fint ;)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #barnogspråk #barn #språk #språktips #foreldre #foreldreogbarn # familie #mamma #mammablogg #mammalivet #hverdagslivet #nytøyeblikket

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget