hits

Mammas sjokoladesnitter (eller "brune pinner")

 • 29.11.2015, 21:43
 • |
 • Kategori: Kaker

God søndag kveld :) Nå håper jeg alle har hatt en strålende fin 1. søndag i advent.

Jeg fikk endelig begynt på julebaksten i dag, og første slag ut er en av mine favoritter: sjokoladesnitter eller "brune pinner" som noen også kaller det. 

 

 
 

Huset lukter så sykt godt når du baker disse, så de kommer garantert til å sette deg i julestemning! :)

 

INGREDIENSER:

250 gr. hvetemel

200 gr. sukker

1 1/2 ss. kakao

1 1/2 ts. vaniljesukker

2 ts. bakepulver

200 gr. romtemperert smør

2 egg

 

SLIK GJØR DU:

Bland alt det tørre.

Smuldre i smøret.

Arbeid inn eggene.

Arbeid deigen smidig og trill den ut i to "pølser" som du trykker flate med hendene (ca. 0,5 cm) på et bakepapirkledt stekebrett.

Alternativt kan du putte alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bruke eltekroken til å elte deigen smidig og fin. Det funket i alle fall veldig fint i min elskede Kitchen Aid i dag <3

 

Lengdene pensles lett med egg. Deretter strør du på perlesukker (ev. også hakkede mandler).

 

Stekes på over/undervarme på 180 grader i ca. 12-13 minutter. La lengdene kjøles på brettet, og del dem opp med pizzahjul når de er blitt nedkjølt. Da skal de være litt sprø i kantene og litt seige inni. Nam! :)

 


 

Ha en fortsatt fin 1. søndag i advent. Jeg kunne med fordel ha ryddet før bildet ble tatt, men hvem pokker har tid til det når man skal bake syv slag før jul? ;)

 


 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #hverdagslivet #mammalivet #jul #juleforberedelser #julebakst #oppskrift #kakeoppskrift #oppskriftpåjulekaker #syvslagtiljul #sjokoladesnitter #brunepinner #advent #førstesøndagiadvent #adventstake #etrotetehjemeretlykkelighjem

 

 

 

Late lørdager, latter og KJ- øvelser

 • 28.11.2015, 13:06
 • |
 • Kategori: Uttale

I dag var det min tur til å sove og pappa`n sin tur til å stå opp med Lille My. Nå nyter jeg en lat lørdag i pysjen, med litt julepusling her og litt adventspusling der. Det er noe med det å gå rundt i pysjen halve dagen. Det er kanskje mammalivets definisjon på luksus? :)

 

Etter forrige innlegg om sammensmeltingen av kj- og sj- lyden, kom det inn ønsker om tips til hvordan kj- lyden kan læres/vedlikeholdes. Noen foreldre (inkludert meg selv) er opptatt av at barna i alle fall skal klare å uttale kj- lyden riktig.

Så får det være en annen diskusjon om barnet vil bruke den eller ikke...

 

Kj- lyden er en friksjonslyd. Det vil si at den oppstår i friksjon mellom tungeryggen og den bløte ganen, hjulpet av luftstrømmen over tunga:


 

 

Forklaring på hvordan lyden lages

Tennene står litt fra hverandre. En bred tungerygg løftes mot den harde ganen mens tungespissen presses mot fortennene i underkjeven. Luftstrømmen skal gå uavbrutt og kraftig ut gjennom en smal sprekk på toppen av tungeryggen. All luft skal gå ut langs midten av tunga og ikke slippe ut på sidene eller gjennom nesa. Den bløte ganen er hevet. Leppene former seg etter nabolydene. Lyden er ustemt. Det vil si at stemmebåndene ikke skal vibrere.

 

Hvordan lure frem lyden?

Du kan faktisk le deg til en kj- lyd!

Lag et smil. Si "hi-hi-hi" (latter) med en trang munn og mye pust. Da kommer det en liten "vislelyd" hver gang du sier "hi" - og DER har du kj- lyden din! :)

Når du har klart å lure frem den riktige lyden, kan du øve på disse ordene:

 • Hi- hi- hi - Hirke (Kirke)
 • Hi- hi- hi - Høtt (Kjøtt)
 • Hi- hi- hi - Heks (Kjeks)
 • Hi- hi- hi - Høkken (Kjøkken)
 • Hi- hi- hi - Hære (Kjære)
 • Hi- hi- hi - Helke (Kjelke)
 • Hi- hi- hi - Hino (Kino)

 

Merk at noen steder på Vestlandet uttales lyden på en litt annen måte.

Forklaring på hvordan kj- lyden lages, illustrasjonen og treningstipset er hentet fra boken til Ingebjørg Skaug: "Norsk språklydlære med øvelser".

 

Da får jeg prøve å komme meg ut av pysjen, siden vi snart skal på barselbesøk til et vennepar som nettopp har fått en nydelig liten jente i førjulsgave.

 

 
 

Ha en super lørdag! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldreogbarn #foreldre #barn #uttale #uttaletips #tipsogtriks #uttalevansker #ingebjørgskaug #norskspråklydlære #hverdagslivet #mammalivet #logopedlivet #øvelser #kjlyden #lørdag #godlørdag #pysj #latlørdag #morgenstund #førjulstid #jul #juleforberedelser #advent #julepusling #adventspusling #barselbesøk

 

 

 

Julestemning te tusen!

 • 27.11.2015, 23:19
 • |
 • Kategori: Jul

Jeg kickstartet adventshelgen med en julekonsert, jeg!

 

Hvis Gaute Ormåsen, Trine Rein, Christian Ingebrigtsen og Frøydis Grorud kommer til et sted i nærheten av deg, ta en tur da vel! ;)

 

God første adventshelg!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #hverdagslivet #fredag #julenatt #jul #advent #julestemning #julekonsert #gauteormåsen #trinerein #christianingebrigtsen #frøydisgrorud

Kj- og sj- sammensmelting - Hipt og kjekt eller ukult og provoserende?

 • 24.11.2015, 21:18
 • |
 • Kategori: Uttale

Da var det rukket å bli tirsdag allerede!

Jeg har "hoppet og sprettet" fra barnehager til skoler, og tilbake til barnehager igjen i dag, så det har vært en rimelig hektisk dag på glattisen. Jeg har imidlertid fått snakket med mange flotte lærere og spesialpedagoger, foreldre og ikke minst, mange supre unger!

Alt i alt en bra dag :)

Men i dag dukket spørsmålet opp igjen: "Du. Jeg har så mange elever i klassen min som ikke klarer å skille mellom kj- og sj- lyden. Hva skal jeg gjøre med dem? Kan DU jobbe med dem? Det er mange foreldre som lurer".

Huff, dette er et hett tema.

Er du en av dem som synes det er helt greit at barn (og voksne!) sier sj- istedenfor kj-? Eller blir du bare utrolig provosert av å høre denne irriterende TALEFEILEN?

Ville du uttalt ordene på bildene nedenfor med samme forlyd, eller skiller du fortsatt på dem?

(Kjøtt eller "sjøtt", kjelke eller "sjelke", kjevle eller "sjevle", kjeks eller "sjeks"?)

(sjokolade, sjampo, sjakk, sjimpanse)

 

Saken er den at dette er en sammensmelting av lyder som er kommet for å bli. Sammenfallet startet angivelig på 1940- tallet, men det er i de siste 15-20 årene sammenfallet virkelig har skutt fart!

Hanne Gram Simonsen forteller i sin artikkel: Fonetisk perspektiv på sammenfallet av sj- lyden og kj- lyden i norsk, hvorfor hun som språkforsker synes sammenfallet av disse lydene er så spennende. Hun påpeker at vi faktisk får være vitne til en språkendring mens den skjer!

Simonsen kaller det sammenfall istedenfor forfall av språket, så kanskje vi skulle være litte mer positive til endringen som skjer?

Eller er det fortsatt bare IRRITERENDE å høre om "butikksjeder" og "sjedekollisjoner" istedenfor butikkjeder og kjedekollisjoner?

 

Jeg som logoped, og de logopedene jeg samarbeider med, arbeider ikke lenger med forskjellen mellom disse lydene. Det er rett og slett fordi at det ER et faktum at kj- lyden er på vei ut av det norske språket. Da prioriteres heller barn som strever med andre lyder, for eksempel s- og r- lyden, som kan være svært sjenerende for dem.

Men, jeg må innrømme at jeg deler ut noen tips til foreldre som fortsatt mener at barnet bør si kj- lyden, og jeg kommer også til å lære min egen datter forskjellen på disse lydene når hun er moden for det. Så får det bli opp til henne om hun vil skille seg ut ved å bruke kj- lyden (som bare vi "gamle" fortsatt bruker), eller om hun kommer til å følge strømmen og ta en tur på "SJINO" med vennene sine ;)

Jeg er med andre ord todelt til denne forandringen som skjer i språket: På den ene siden høres det rart ut i øret mitt da jeg er så vant med å skille på de to lydene, mens jeg på den andre siden prøver å godta at sammenfallet ER et faktum!

 

Ha en fortsatt strålende fin kveld, enten om du står på "sjøkkenet" og "sjevler" ut en "sjøttpai" eller er ute og "sjører" en "sjelke" :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #språk #språkiendring #språkrådet #hannegramsimonsen #lingvistikk #sj #kj #sjlyden #kjlyden #sammenfall #sammensmelting #tirsdag #barnehage #skole #lærer #spesialpedagog #pedagog #førskolelærer #talefeil #uttale #uttalevansker 

Mandagsglede, Instagram og tuppiluu

Da er vi klare for en ny arbeidsuke! :)

 

Legger ved noen klisjéaktige, men sannferdige ord for en PANGSTART på uka!

 

Hvis vi som jobber med barna er lykkelige, er vel vår lykke bare NØDT til å smitte av på barna?

 

Glade voksne = glade barn. Var det ikke sånn? :)

 

Følg meg gjerne på Instagram: @logopedmammatuppiluu

 

Happy Monday! :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #hverdagslivet #mandag #happymonday #gladevoksne #gladebarn #foreldre #foreldreogbarn #barn #godarbeidsuke #lykke #happiness #happy #glede

En god, gammeldags spå kan brukes til så mangt :)

God søndagskveld, alle sammen! :)

 


 

Husker du den gode gamle spåen? Den vi klippet ut av papir, brettet og tegnet på?

Det er en av de tingene jeg bruker ganske ofte sammen med klientene mine. Det er en fin avveksling fra den tradisjonelle, og innimellom kjedelige, språk- eller uttaletreningen. Og før iPaden kom, brukte jeg den gjerne som "belønning" ved logopedtimens slutt.

En spå kan brukes til så mangt. Den kan trene uttale. Den kan trene preposisjoner. Den kan trene munnmotorikk. Den kan trene begreper. Den kan trene ALT! Bare fantasien setter grenser :) 

 

Hvis du ikke husker det, så er det slik du bretter en spå:

Start med å brette et A4- ark slik, og klipp av kanten som blir til overs nederst:

 

Da står du igjen med en firkant. Brett alle hjørnene på firkanten inn mot midten:

Snu arket og brett alle hjørnene inn mot midten en gang til:

Brett firkanten en gang på midten, og stikk tomler og pekefingre inn i "lommene" på forsiden, og vips! så har du en spå:

Sånn ser den ut når den ikke er "klemt" sammen:

Da skal den fargelegges. Bruk klare basisfarger, de første fargene barna lærer, og skriv på fargene med bokstaver: (Det går også an å sette på klistremerker og skrive navnet på hva som er på klistremerket under. For eksempel hvis barnet elsker Kaptein Sabeltann kan man bruke klistremerker med de ulike karakterene. Dette er en fin måte å bruke barnets interesse som inngangsport til trening!

Skriv på tall inni spåen, og pynt etter eget ønske:

 

Brett spåen helt ut, og skriv på instruksjoner/hva man skal gjøre/hva man skal si, og pynt etter eget ønske:


 

 

Slik bruker du spåen:

 • Barnet velger en farge. Du staver fargen: rød, R-Ø-D, samtidig som du bretter spåen ut og inn med fingrene.
 • Hold spåen åpen. Barnet velger et tall. Du teller opp til det tallet barnet valgte, samtidig som du bretter spåen ut og inn med fingrene.
 • Gjenta forrige punkt et par ganger
 • Den tredje eller fjerde gangen barnet velger et tall, åpner du spåen og leser instruksjonen. Barnet (og du) gjør øvelsen/sier treningsordet som skjuler seg under tallet.
 • La barnet spå deg også :)

 

Forslag til ulike spåer:

 • Spåen jeg laget i dag, er en spå med munnmotoriske øvelser.
 • Du kan lage en spå som trener preposisjoner. Da kan instruksjonene for eksempel være: Sett deg PÅ stolen. Sitt på huk UNDER bordet. Stell deg BAK meg. Hopp OVER en leke som ligger på gulvet, osv.
 • Du kan lage en spå som trener uttale. For eksempel en spå med ord som begynner på lyden L: lege, lærer, lese, lam, lim, osv. (Obs, obs! Viktig at teknikken for hvordan trene inn en l- lyd er etablert på forhånd, så en unngår feiltrening. Ta kontakt med en logoped!)
 • Du kan lage en spå som trener begreper. For eksempel kan det stå i instruksjonen: Hva pusser vi tennene med? (tannbørste). Hva har vinger og flyr oppi luften? (fugl). Hva kan vi se ut av når vi er inne? (vindu), osv.
 • En slik spå kan brukes for å trene/øve mange, mange, mange andre ferdigheter også. Det ER virkelig bare fantasien som setter grenser ;)

 

Ønsker dere alle en deilig søndagskveld videre!

Over og ut fra Logopedmamma :)

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #logopedlivet #hverdagslivet #foreldre #foreldreogbarn #barn #barnogspråk #språktips #tipsogtriks #tipsogråd #førskolelærer #barnehage #barnehagepersonale #lærer #lærere #søndag #søndagskveld #spå #uttale #uttaletrening #preposisjoner #begreper #munnmotorikk #munnmotoriskeøvelser #tungegym #barefantasiensettergrenser #diy #doityourself

Bokforslag: vrimlete begrepstrening :)

 • 18.11.2015, 19:42
 • |
 • Kategori: Begreper

Jeg har blitt VELDIG glad i denne boken her:

 


 

Den heter "Året rundt i Vrimleby" og er tegnet av Rotraut Susanne Berner.

Boken inneholder ikke noe tekst, kun det jeg kaller for "myldrebilder" (eller "vrimlebilder"). Bøker med myldrebilder er perfekte å bruke når man skal arbeide med BEGREPER.

Det finnes mange, små historier samlet på en side, fordi alle menneskene i Vrimleby gjør forskjellige ting; Noen mister sjokoladeisen sin på bakken, noen kjører på andre med sykkelen sin, noen pynter juletreet, andre handler i butikken.

Et enkelt bilde kan studeres i evigheter hvis man vil, og det finnes flust av ting som kan ordsettes (= begrepstrening).

 


 

Noen måter jeg bruker myldrebøker på:

- Si: "Kan du finne?" (en gris, en papegøye, en bil, en hvit vott, en grønn genser, ei jente med flette, osv.), og barnet peker på de tingene du spør etter.

- Be barnet om å finne gjenstander som du skal finne. Da er det barnet som må benevne ting på bildet

- Finne på historier ut i fra bildet. Da må barnet formulere lengre setninger om det han/hun ser på bildet

- Bruke ark med "kikkehull" for å begrense inntrykkene fra sidene i boken:

 


 

En slik bok er fin fra ca. 3-4 år og oppover.

Den kan bestilles fra Samlaget eller Bokklubben, dersom du er medlem der.

(Psssssssst... Den er billigere å bestille fra bokklubben... :)

 

Happy begrepstrening! Og fortsatt god onsdag :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #foreldre #barn #foreldreogbarn #familie #logopedlivet #begrepstrening #myldrebilder #vrimlebilder #boktips #bokanmeldelse #samlaget #bokklubben #begreper #tipsogtriks #tipsogråd #språktips #onsdag #rotrautsusanneberner #åretrundtivrimleby #vrimleby

 

Rim - både på bakken og i munnen

God tirsdags kveld :)

Vinteren er her, og kulde, rim og bittelitt snø, setter for alvor i gang julestemningen i meg!

 

Og apropos RIM: 

 

Alle foreldre vet at det er viktig å "utsette" barna for RIM OG REGLER, men vet dere hvorfor det er så viktig?

Rim og regler er byggestein nummer én i oppbyggingen av barnets språklige bevissthet.

Forstår barnet rim og regler, betyr det at barnet begynner å bli fonologisk bevisst, altså at det er bevisst lydene i språket.

Carin Rydja og Ellen Heidi Strand, illustrerer de ulike "etasjene" i språklig bevissthet med sitt "Språkets dukkehus" i boken "Språklek":

 

 "Når barn kan rime kan de se bort fra betydningen av ordene og i stedet høre hvordan ordene høres ut. De kan fokusere på ordenes form og ikke bare ordenes innhold. Dette styrker barnas oppfatning av språkets lydstruktur. Barnet har dermed gått fra bare å fokusere på språkets innhold til også å fokusere på språkets form eller uttrykk. Dette er et stort skritt i utviklingen av den språklige bevisstheten.

Å bli tidlig språklig bevisst, gir en langsiktig og positiv effekt på barnets fremtidige utvikling innen språk og lesing".

Informasjon hentet fra boken "Språklek", som kan bestilles HER.

Dette er et rim jeg til stadighet bruker i logopedlivet. Det er hentet fra noen gamle, gamle kopier jeg fikk av en god kollega en gang. Rimet er enkelt og har en fin flyt. Det liker jeg :)

 

Her i huset er det dette rimet som gjelder for tida:

 

Ormen den lange

Krøp som en slange

Under et gjerde

Tok seg en pære

Delte den i to

Vær så god!

 

Selvfølgelig artigst med tilhørende slangebevegelser! :)

 

 Her koser vi oss når vi kommer hjem fra jobb og barnehage:

Jeg har faktisk en liten innrømmelse å komme med: Jeg lar kjøkkenet bare stå som det er etter middagen... Og koser meg med Snuppelura på gulvet i stedet.

Rydde kan jeg gjøre når hun har lagt seg. De er rimelig verdifulle de tre- fire timene mellom henting i barnehagen og leggetid. Vi prøver å gjøre det best ut av dem :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammalivet #logopedlivet #mammablogg #familie #foreldre #barn #foreldreogbarn #språktips #tipsogtriks #barnogspråk #språk #rim #rimogregler #språklek #språketsdukkehus #tirsdag #språkligbevissthet #ormendenlange #picnicistua

Winter Wonderland og smart prat

Våknet opp til et rimet Winter Wonderland i dag. Umulig å ikke få julestemning av slikt. FOR en magisk start på dagen:


 

Ja, det er jo søndag, så hvorfor ikke gå tur i pysjbukse? :)


 

Vil dele en veldig fin artikkel med dere som handler om å Prate barn smartere.

Det er, som nevnt tidligere, veldig viktig å snakke med barna og ordsette alt du gjør. I artikkelen kommer man inn på hvorfor slike ting som blant annet SPRÅKBAD er så fint :)

De tre T- er som blir nevnt i artikkelen, treffer spikeren rett på hodet, i disse ekstremt høyteknologiske tider:

 • Tune in
 • Talk more
 • Take turns

 

Jeg tipper ALLE foreldre har forbedringspotensiale her, inkludert meg...

 

God lesning, og fortsatt god søndag!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mammablogg #foreldre #familie #barn #foreldreogbarn #språkvansker #språktips #tipsogtriks #språkbad #pratsmåbarnasmartere #dagensnæringsliv #danasuskind #thirtymillionwords #julestemning #rimet #rim #winterwonderland #pysjbukse #tunein #talkmore #taketurns #søndag #søndagstur

Mitt juleønske

God lørdagskveld alle sammen :)

Jeg regner med de fleste av dere sitter godt plantet i sofa`n med finalen av "Skal vi danse" på TV. Lørdagskvelder er veldig deilig!

Overskriften på dette innlegget var opprinnelig: "Mitt juleønske til lærere", men med tanke på gårsdagens hendelser i Frankrike, kan jeg trygt si at mitt egentlige, og STØRSTE juleønske er fred i denne snåle, rare, fine, horrible, lille, store verden vår. Etter 31 år, klarer jeg enda ikke å fatte at mennesker kan være så grusomme mot andre mennesker, og det tror jeg heller ikke at jeg noensinne kommer til å forstå.

Men er det noe jeg forstår, så er det bokstaver og lyder. De er enklere å forholde seg til ;)

Vi vet at barn begynner å lære bokstavene i første klasse.

Jeg skulle ønske at lærere fokuserte mer på lydene, og mindre på bokstavene.

Det er forvirrende for barn at bokstaven B uttales BE, og at man da ikke sier "BEALL" for ordet BALL.

Også har vi det tradisjonelle klasseromsalfabetet på småskoletrinnet da...

Disse plakatene som henger på veggen med A for APE, B for BALL, C for CAMILLA, D for DAME, E for EPLE, osv. De sterkeste barna, som lærer skriftspråket raskt og enkelt, forstår konseptet bak disse plakatene forholdsvis raskt, men dette kan ofte være svært vanskelig å få grep om for de som kanskje strever med innlæringen av bokstavene (unnskyld! LYDENE!) :)

Jeg skulle ønske at vi ble flinkere til å knytte bildene mer til selve lyden som lages i munnen, og ikke til et bilde som begynner på bokstaven!

 

Eksempelet over viser bilder som referer til lyden istedenfor bokstaven.

En spør ikke: Hva er det?, men Hva sier den? Hva er lyden den lager?

For eksempel:

 • En pistol sier: K-K-K-K-K-K (også lager man en pistol med hånden/fingrene og "skyter" samtidig som man sier K- lyden)
 • Hesten sier: EEEEEEEEEEEEEEE
 • Spøkelset sier: B-B-B-B
 • Musa sier: IIIIIIIIIIIIIIIIIIII
 • Den svette mannen med stor ryggsekk sier P! (samtidig som han tørker svette av panna si)
 • Raketten sier FFFFFFFFFFFFF i det den skyter opp i lufta (samtidig som man viser med fingeren/hånden at raketten flyr opp til himmels)
 • Vi later som at fisken sier: OOOOOOOOOO ;)
 • Og klokka sier: RRRRRRRRRRR

 

Disse kortene er hentet fra treningsprogrammet Praxis. Praxis er egentlig et treningsprogram for barn med språkvansker og dyspraktiske barn, som er utarbeidet av logopedene på The Nuffield Centre i London.

For at et barn skal kunne lære seg å lese og skrive, "knekke lesekoden", må det utvikle en fonologisk bevissthet.

Å være fonologisk bevisst betyr at barnet forstår hvordan et språks ulike lyder og bokstaver forholder seg til hverandre og hvordan de sammen lager ord. Et fonologisk bevisst barn kan høre bokstavlyder i et ord, kan rime, avgjøre hvilken bokstavlyd som finnes i begynnelsen, midten og slutten av et ord og kan finne ord som ligner på hverandre.

En velutviklet fonologisk bevissthet innebærer at barnet kan gjøre om et ord til et annet, ved å legge til, ta bort eller bytte ut bokstavlyder (feks. bil - pil).

Som du ser, lar Praxisalfabetet barnet gjøre en kopling mellom bokstavens utseende og lyd, med støtte av et bilde som iscenesetter lyden, og ikke ett ord som begynner på bokstaven (som ved det tradisjonelle klasseromsalfabetet).

Praxisalfabetet kan bestilles HER, fra Studentlitteratur.

 


 

En helt super app som også kan brukes (kanskje sammen med Praxis?), er SE BOKTAVLYDEN.

Her finnes alle bokstavlydene i alfabetet. Trykker du på en bokstav, får du en animasjon med lyd, som viser både tungens plassering og hvordan luftstrømmen skal gå når lyden uttales. Appen kan kjøpes i Appstore eller på GooglePlay.

Lydinnlæring skal være gøy! Og dette er gøy!

Jeg har møtt så mange lærere opp i gjennom, som kun fokuserer på bokstaven, og jeg tenker OH NO!

Hjelp meg med å spre budskapet. Kanskje flere lærere vil revurdere hvordan de legger opp bokstavLYDinnlæringen heretter.

Da blir Logopedmamma glad :)

 

Nå får vi vite det snart! Hvem vinner? Adelén eller Stian?

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #lørdagskveld #familie #foreldre #barn #foreldreogbarn #språk #språktips #skalvidanse #juleønske #mittjuleønske #bokstaver #lyder #klasserom #småskoletreinnet #småskolen #lærer #lærere #lydinnlæring #praxis #praxisalfabetet #fonologiskbevissthet #sebokstavlyden #adelen #stian

Smilende, vinkende barn og velkommen herlige fredag! :)

Nå har vi kommet oss over kneika! Og det er så deilig!

Vi har nå gått fra en periode med gråting, sutring, klamring og "maaaaammaaaaa" når vi skal si "vinke ha det" i barnehagen, til denne herlige perioden med smil, tusling på egenhånd inn på avdelingen, nysgjerrighet på både de voksne og de andre barna, og søte, små vink i vinduet.

Det finnes vel knapt en bedre følelse enn å gå fra barnehagen og reise videre på jobb når barnet ditt viser tydelig at det er FINT å komme dit. Alle sa at denne perioden ville komme, men jeg trodde ikke noe på den da vi sto midt oppi tårer, skyldfølelse og knuste mammahjerter for ikke så lenge siden.

Jeg veit det kan snu, og at barn (og voksne) har både gode og dårlige dager, så denne perioden nytes til det fulle.

Jeg ser sikkert helt SPRØ ut der jeg hopper, smiler og vinker til Snuppa i vinduet, men det blåser jeg i!

Barnehagelevering er ENDELIG en suksess! :)


 

Tøflene er parkert, og vi tar helg! Tjohooooo :)

God fredagskveld alle sammen.

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mammablogg #fredag #barnehage #barnehagelevering #tårer #smil #tøfler #sweetfriday #barn #familie #foreldre #foreldreogbarn #mammahjertet #mammalivet

 

 

Design fra hjertet :)

 • 11.11.2015, 22:21
 • |
 • Kategori: Jul

Da har Logopedmamma fått nytt design. Håper dere trives med det :)

Jeg er i alle fall veldig fornøyd. En stor takk til flink designer!

Innlegg om mitt største juleønske for alle lærere på småskoletrinnet, kommer i morgen :)
 

 

Her ruller Love Actually over TV`en, og sammen med Michael Bublés julealbum i bilen, er jula så definitivt sparket i gang for i år :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket  #logoped #lærer #lærere #småskoletrinnet #juleønske #mittjuleønske #jul #julaerigang #loveactually #julefilm #verdensbestejulefilm #michaelbuble #onsdag #onsdagskos

MamiFail og pappahjerter

Min datter har fått seg en ny favorittleggeperson, og det er ikke meg for å si det sånn..

"PAPPAAAAAAAAAAAA" er det jeg hører fra soverommet når jeg har lagt henne. Med et etterfulgt: "UÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆ"! Selv om vi har lest Kardemomme By, sunget to sanger, funnet kosen, funnet Fantorangen, funnet kosekluten, funnet vannflaska, og gitt masse kjærlighet med enorme mengder nattasusser.

MEN Mami har failet nok en gang. Fordi hun ikke er pappa.

Det er rart med det. Her har jeg vært favorittleggeperson siden hun ble født, og nå er det plutselig ikke så stas at mamma legger lenger. Det er både godt og vondt på en og samme tid, det!

Det er helt herlig at pappa`n endelig får føle litt på det å være den som "ordner opp" når ting ikke går. Det har jo alltid vært meg, siden jeg har hatt den magiske melka, så ordnet på en måte alt seg. NÅ ordner det seg når pappa kommer inn. Og det er veldig stas for pappa. Og det er han vel unt.

Men det er rart å plutselig føle seg litt utilstrekkelig.

Overganger og forandringer. Det er foreldreskap i et nøtteskall. Og kjærlighet da!

Og siden pappa er så innmari i vinden hos oss akkurat nå, passer det helt perfekt at det også farsdag i dag :)

Vi har feiret deg i dag, men her kommer en ekstra hilsen fra oss, til verdens herligste og snilleste pappa for Vår Lille.

Vi hadde ikke klart oss uten deg <3

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #farsdag #pappahjerte #verdensbestepappa #kjærlighet #leggestund #favorittleggeperson #pappa #mamifail #mammalivet #hverdagslivet #søndag #pappasøndag #overganger #forandringer #foreldreskap #kjærlighet

MamiTime!

Det ER ganske luksus å overlate alt hjemme til mannen, og sette seg ned i frisørstolen for en times tid. Blader, kaffe og bare tid til meg!

 

For mammaer trenger litt aleinetid innimellom. Da blir vi så glade. Og når jeg er glad, er mannen og ungen glad. Vinn-vinn for alle :)

 

De grå hårene mine ble i alle fall glade! Nå er vi klare for julebordsesongen :)

 

Nyt lørdagen, alle fine mammaer der ute!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #gladmamma #lørdag #helg #egentid #mintid #avslapning #frisør #ettervekst #gråhår #skjønnhet #velvære #julebordsesong #klarforjulebord

Eksplosjoner, riktige leker og utvikling av språk

I det siste syns jeg at Snuppelure har hatt en SPRÅKEKSPLOSJON!

Jeg har lest om dette før, men det er moro å få følge med på hvordan en slik språkeksplosjon skjer i praksis.

Med språkeksplosjon mener jeg en periode der du bare merker at språket utvikles, både når det gjelder forståelse OG uttale. Mange nye ord kommer, og du hører at barnet prøver å herme etter de lydene og ordene du lager.

Barnets språk utvikles i rykk og napp, akkurat som alt annet hos barnet. Derfor blir slike perioder hvor språket bare synes å eksplodere, veldig tydelige.

Her er noe av grunnen til den nevnte språkeksplosjonen hos Lille My:

 

Snuppelure har nemlig fått seg dukkevogn og dukke, og dette  er STOR STAS! Hun duller med denne dukken som om det er den eneste leken i hele verden som betyr noe. Det er veldig spennende å følge henne inn i hennes første rollelek. Hun tar ut dukken av vognen, legger dukken oppi, tar av klær (i alle fall forsøker å ta av klær), gir dukken bamsen og smokken, "hysjer", brer over, koser og susser, og bærer henne i den ene armen over gulvet.

Det ble veldig tydelig for meg hvor viktig det er å ha de riktige lekene som virkelig fanger barnets interesse! Hun har egentlig aldri vært så veldig opptatt av leker før, og har vært mest fornøyd med å utforske alle andre ting. Men nå så jeg hvor engasjert og interessert hun plutselig ble, da hun fikk den riktige leken som stimulerte henne til lek og språk. Kombinasjonen av riktige leker og "eksplosjonstid" har hatt effekt, for det kommer nye ord og lyder nesten hver eneste dag.

Vi er så utrolig heldige å ha fått arvet både dukke, dukkevogn og dukkeutstyr av en stor jente på ni år som ikke lenger behøvde lekene sine. Tusen takk :)

Men denne typen dukkevogn kan også kjøpes HER, på Lekmer.no. (Annonselenke)

La meg få presisere at dukkevogn og dukker fanget vårt barns interesse, men er overhodet ikke nødt til å være alle barns favorittleke, så ta et sekund til å tenke over:

Hva fanger ditt barns interesse?

Og når opplever du disse SPRÅKEKSPLOSJONENE hos ditt barn?

Første bud i generell språkstimulering er å finne ut av barnets interesser, og knytte ord og begreper til disse. Da vil begrepene feste seg mye bedre enn om man arbeider ut i fra helt tilfeldige kategorier, som barnet egentlig ikke føler noen tilknytning til.

Tenk nært og kjært. Der ligger det et himla godt utgangspunkt for videre språkutvikling.

 

Fredag er den beste dagen i uka, spør du meg! God helg :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #pappa #pappaogbarn #barnogspråk #språk #lek #riktigeleker #barnoglek #rollelek #språkoglek #språkleker #språkeksplosjon #brio #briodukkevogn #dukkevogn #lekmer #fredag #helg

Å øve på lyder - uten å øve på lydene

 • 05.11.2015, 21:45
 • |
 • Kategori: Uttale

Ah! Det var HERLIG å slenge seg nedpå soffa`n en liten stund, etter en lang dag på jobben og alt det (alle mødre vet), følger med på ettermiddagen :)

Snuppa sover søtt og min deilige soffakrok lokket på meg:

Denne uka har jeg hatt en del veiledninger til både barnehager og foreldre på temaet generell språkstimulering. Det er alltid mange spørsmål rundt hva man kan gjøre for å "booste" språkutviklingen, spesielt utviklingen av lyder, også for de barna som har en tilsynelatende normal språkutvikling.

Det er mange småting det går an å gjøre som kan ha effekt på riktig uttale av lydene på sikt. Dette er enkle ting som kan smettes inn når som helst i hverdagen :)

Lydforberedende aktiviteter er en av dem:

 • Smatt som en hest
 • Stopp som en hest - prrrrrrrrrro!
 • Boble som en fisk - blobb-blobb-blobb
 • Brom som en bil
 • Lokk på et ekorn
 • Lag lyden til en hest som går
 • Hves som en slange
 • Ligg på gulvet og brøl som en løve - grrrrrrrrrrrrr!
 • Gurgle med vann

 

Alle disse aktivitetene setter i gang både munnmotorikk og stimulering av punkter i munnen der enkelte lyder lages.

Genialt enkelt - Ganske enkelt genialt! :)

En annen GENIAL ting er Snuppelures myke lekekasse fra 3 Sprouts. Den oppbevarer leker OG ser pen ut i stua mi. Vinn - vinn, for både små rotekopper og Logopedmammaer som liker orden :) Den kan bestilles fra Lykkeland.no.


 

Fortsatt Happy torsdag kveld til alle sammen!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #barnogspråk #språkforberedendeaktiviteter #torsdag #språktips #begreper #uttale #tipsogtriks #tipsogråd #tips #råd #språk #lek #språklek #3sprouts #lekekasse #interiør #stue #kosekrok #leker #soffakrok #hverdagslivet

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget