Et siste farvel, mye (og tungt!) utstyr og herlige lørdagsmorgener

God lørdagsmorgen alle sammen :)

Nå har det vært noen hektiske dager med avslutting av ting og tang på den gamle jobben, pakking av kontor, avskjedsfest med logopedene (snufs!), i tillegg til sykdom hos både Snuppelure og meg. Innimellom skjer alt på en måte på én og samme tid.

Det var en del utstyr som hadde blitt samlet over 6 år, kan du si...

Og dette er bare fra kontoret på jobben. Har omtrent like mye på kontoret hjemme! Men sånn er det å være logoped; Vi har alltid med oss en koffert eller en veske med noe lurt som kan lokke frem lydene til barna. En logoped er ikke en logoped uten alt utstyret sitt, sier nå jeg :)

Logopedene overrasket meg med deilig sjokoladekake med maldonsalt. Nam!

Og en nydelig orkidé som har fått hedersplassen på frokostbordet hjemme. Tusen takk, dere fantastiske fire :) Jeg kommer til å savner dere!

Nå nytes lørdagsmorgenen med ei Snuppe som endelig er på bedringens vei og en stor tekopp til Logopedmamma som trenger å lade batteriene før nye utfordringer i ny jobb venter på mandag morgen.


 

Falt pladasken for denne tekoppen på Indiska her om dagen, og bare måtte unne meg den.

Ha en strålende fin lørdag! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammalivet #hverdagslivet #logopedlivet #lørdag #lørdagsfrokost #indiska #interiør

Rennende neser, språktrær, roboter og begreper (igjen!)

 • 23.09.2015, 14:45
 • |
 • Kategori: Begreper

Min Lille Frøken er igjen blitt syk, så da ble det en rolig dag med snørrtørking, trøsting og kos hjemme. Og nå da hun sover godt i vogna si, ble det anledning for Logopedmama til å igjen skrive om sitt favorittema, nemlig begreper. For hvis det er én ting jeg ALDRI kommer til å slutte å skrive om, så er det begreper! Rett og slett fordi de utgjør en så utrolig viktig del av barnets språklige grunnmur.

Du kan tenke deg et tre når man snakker om barnets tilegnelse av språket:


 

Under jorda ligger røttene. Disse representeres barnet underliggende forutsetninger og ferdigheter for språktilegnelse. Stammen representerer språkforståelse. Innunder her ligger blant annet kunnskapen om begreper. Grenene representerer det barnet må bruke for å kommunisere med andre, blant annet evnen til å uttrykke seg gjennom å formidle ord og sette sammen setninger riktig. Bladene på treet er talen til barnet. Innunder her ligger blant annet hvordan barnet uttaler ord.

Bildet er hentet fra Statped (Statlig spesialpedagogisk tjeneste) sine sider. Du finner mer om språktilegnelse HER.

Når vi ser på et tre, er det aldri noen tvil om hva som holder et tre oppe eller hva som er den sterkeste og mest robuste delen av treet. Det er stammen. Det er derfor ikke så vanskelig å tenke seg at det er helt nødvendig at barnet har et godt begrepsapparat. Foreldre til barn som strever med språket, er ofte veldig opptatt av å skulle "pusse bladene", det vil si å jobbe med barnets uttalefeil. Dette er forståelig da uttalen er så påfallende for andre når barnet snakker. Men det er slik at strever barnet med uttalevansker, hender det ofte, men ikke nødvendigvis alltid, at barnet også strever noe med begrepene. Man kan derfor ikke bare stå og "pusse bladene", men også arbeide med stammen samtidig.

En måte og jobbe med begreper på, er å skaffe en bok med det jeg kaller "myldrebilder". Det vil si bilder med med mange, mange små detaljer på, slik at det blir litt vanskelig å lete frem de forskjellige "tingene" eller ordene.

En veldig god bok jeg har brukt masse og som ungene alltid elsker, er Kari Grossmann sin "SE og SI" bok:


Den kan blant annet bestilles fra haugenbok.no.

Den finnes også som App, og kan lastes ned fra iTunes App- store. Jeg vet ikke om den er tilgjengelig for Android ennå.

Det finnes mange måter å jobbe med barnet på. Du kan blant annet oppfordre barnet til å finne de forskjellige tingene fra margene. Her er det en glimrende anledning til å snakke om og forklare begreper barnet ikke kan. Barnet kan også plukke ut begreper den voksne skal finne. Dette er alltid moro! Særlig hvis den voksne tar feil innimellom :)

Tenker du nå: Burde ikke hun gjøre husarbeid i stedet for å skrive innlegg?

Joda, noe har jeg selvfølgelig gjort, men resten av jobben gjør denne karen her:


 

Han heter Dusty Støvsuger, og Logopedmamma elsker han!

God onsdag :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #hverdagslivet #onsdag #foreldre #foreldreogbarn #familie #språk #språktips #begreper #tipsogtriks #barnogspråk #barn #karigrossmann #seogsi #irobotroomba #robotstøvsuger

Regnværsdag, vindushopping og eventyr

Etter en helg med knallfint vær, var det igjen tid for å ta frem paraplyen. Det regner! Men det gjør jo ingenting når jeg kan vindushoppe litt under den store paraplyen min :)

Erta Berta er en fantastisk barnebutikk som ligger i Drammen. Der har de så utrolig mye fint! Mest klær, men også en del kvalitetsleker.

Se bare på dette søte dukkehuset:Er rimelig sikker på at Snuppelure ønsker seg dette til jul..

Jeg liker treleker til barn. Det er noe så nostalgisk og koselig ved de.

Har også kikket en stund på denne kaninprinsessen og ertesenga hennes. Herregud så søtt!Å fortelle eventyr med slike konkreter, er veldig språkstimulerende for små barn. Det å fortelle eventyr i seg selv, er en super språklig aktivitet fordi man med eventyr får så mange repetisjoner av handlingen.

Tenk bare på "Eventyret om Bukkene Bruse" der den ene bukken etter den andre TRIPPER og TRAPPER over brua. Det er like moro hver gang. Kanskje til og med morsomst den siste gangen, når den store bukken tramper over brua, siden han har mørkest stemme og "kiler" mest oppover magen.

For når man forteller eventyr for barn er det helt supert å bruke forskjellige stemmer, leke med toneleiet for å skape stemning og forventning og også å ta på barnet. Da mener jeg at barnet for eksempel sitter på fanget ditt, og når du snakker om bukken som tripper over brua, tripper samtidig bukken (din hånd) oppover barnets mage og kanskje ender med å kile han eller henne under haka eller under armen! Hysterisk artig. Både for barnet og for mor eller far som sitter med et hvinende barn på fanget :)

Den søte kaninprinsessen og ertesenga hennes kan brukes til å fortelle eventyret samtidig som man får spilt ut handlingen for barnet. I barnehager bruker de ofte slike hjelpemidler når de forteller eventyr. Med mange nok repetisjoner av eventyret ved bruk av konkreter, får barnet inn handlingen gjennom to sanser, både gjennom hørselen og synet. Etter hvert vil barnet kunne mye eller hele handlingen utenat. Barnet kan da observeres i frilek på egenhånd, der det sitter og snakker med seg selv og forteller eventyret til seg selv. Da har barnet fått med seg mye, språklig sett.

Selv om barnet nødvendigvis ikke forstår alle ordene eller handlingen ennå, er det likevel moro og svært stimulerende for barnets språk. Blant annet blir begreper repetert over og over, igjen og igjen, når du forteller det samme eventyret hver eneste dag eller kveld.

Her i huset blir det ikke Natta før vi har fått bukkene trygt til seters :)

Over og ut fra under paraplyen :)


 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #foreldreogbarn #foreldre #familie #barn #barnogspråk #språktips #regnværsdag #ertaberta #ertabertadrammen #eventyr #tipsogtriks #begreper #begrepstrening #detrebukkenebruse #prinsessenpåerten

Lesekrok i stua (til noen andre) :)

 • 20.09.2015, 14:01
 • |
 • Kategori: Boktips

Innlegget fra i går kveld ble på mystisk vis slettet i løpet av natta, så her kommer kortversjonen:

I går dro vi på playdate til en venninne som har en datter på omtrent samme alder som Lille My. Det er alltid veldig koselig å komme på besøk dit, og både mor og barn kosa seg maks!

Og hun hadde laget en så fantastisk fin lesekrok i stua for datteren sin, der de har sine koselige lesestunder:


Veldig fint! :)

I tillegg fikk jeg et nydelig boktips av henne.


 

Jeg bestilte boken med én gang jeg kom hjem. Det er den først boken jeg har møtt på som ikke har skarpe, harde lyder, men herlig klassisk musikk. Det hevdes at klassiske toner er stimulerende for utviklingen av barnets hjerne. I tillegg er myke toner også langt mer behagelig for den voksne som leser boken :)

Boken kan blant annet bestilles fra fortellerforlaget.no.

 

Fortsatt god søndag! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammalivet #mammablogg #hverdagslivet #søndag #boktips #barnogbøker #språkstimulering #barnogspråk #foreldreogbarn #barnogspråk #familie #lesestund #lesekrok #viktighetenavbøker #pacoogorkesteret #fortellerforlaget

Takk for meg, og "hallo" nye utfordringer :)

Det har seg sånn at man innimellom må gjøre valg som er til det beste for seg og sine. Det å ha fått en datter har, for meg som for alle andre, endret på både tilværelsen og livet for øvrig. Man ønsker seg så mye tid som mulig med den Lille, og er livredd for å gå glipp av at de vokser opp før man får snudd seg!

Dette, pluss ønske om nye utfordringer, har ført til at jeg nå bytter beite. Jeg slutter et sted og begynner et annet.

Men er og blir logoped med hele hjertet, uansett hvor jeg er.

I går var det avslutning for meg på min gamle jobb. Bedre kollegaer skal en lete lenge etter. Og det var ikke med lett hjerte at avgjørelsen om å slutte ble tatt.

Tusen takk for alt dere har gitt meg, både faglig og sosialt. Og takk for den fine Kähler- vasen og lyslykten jeg fikk av dere. Fine minner.

 

"Hallo" nye utfordringer og kollegaer på nytt sted. Jeg gleder meg! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #hverdagslivet #logopedlivet #mammalivet #arbeidslivet #godekollegaer #kähler #interiør

Bananer, skilpadder, frokostbord og begreper

 • 17.09.2015, 21:23
 • |
 • Kategori: Begreper

Mange barn strever med begreper.

Enkelt forklart er et begrep navnet på en ting og betydningen av denne tingen, men kikker du innom nettsiden til Store norske leksikon, er begrepet begrep så mye mer enn bare en slik enkel forklaring.

Grovt sett skiller vi språkvansker i to: Vansker med den ekspressive delen av språket, eller vansker med den reseptive delen av språket.

Strever barnet med den ekspressive delen, kan barnet ha problemer med å blant annet uttrykke seg, formulere setninger og/eller uttale ord riktig. Det er på en måte den delen av barnets språk som er synlig, det andre kan høre og observere.

Dersom barnet strever med den reseptive delen av språket, kan det være snakk om forståelsen av språket, altså de prosesser som foregår inni barnet. Slike språkvansker er som oftest ikke så synlig for andre, men vet du hva du ser etter, kan du observere ett og annet i måten barnet snakker på som kan gi deg en pekepinn på at barnet kanskje har problemer med å forstå språket. Følg med på fremtidige innlegg for mer om dette :)

Å ha en språkforståelsesvanske vil ikke si at barnet har lavere evner eller at barnet er "dumt". Det betyr bare at barnet kan ha en spesifikk vanske med å forstå språklige instruksjoner.

Å streve med språkforståelsen innebærer ofte at barnet strever med begreper, altså at de ikke har inne hva navnet på ulike "ting" er. Jeg har tidligere skrevet om tips til hvordan man i hverdagen kan lære barn flere begreper, og henviser til dette innlegget.

Når barn strever med begreper, er det også veldig vanlig at de heller ikke har så god styr på preposisjoner. Dette er små ord som ikke kan bøyes, og de beskriver forholdet mellom andre ord og begreper, og hvor noe befinner seg i forhold til hverandre. Over, under, foran, bak, ved siden av, på, oppå, osv. er alle preposisjoner.

Preposisjoner kan trenes superenkelt hjemme, for eksempel ved frokostbordet! Bruk det som finnes av leker, melkekartonger, brødskiver og pålegg til å vise barnet hvordan "ting" står i forhold til hverandre.

Her er noen eksempler:

Feks.: Bananen ligger FORAN koppen. Koppen står BAK bananen.

 

Feks.: Haren står VED SIDEN AV koppen. Skilpadden står FORAN koppen.

Feks.: Eplet er BAK skilpadden. Skilpadden er FORAN eplet.

Feks.: Skilpadden står/ligger PÅ eller OPPÅ eplet. Eplet er UNDER skilpadden.

Bananer ligger PÅ/OPPÅ koppen. Koppen er UNDER bananen.


Du kan også her utvide begrepene ved å for eksempel si "det RØDE eplet", "den HVITE koppen", osv. Da får du inn farger også. Dette er imidlertid aktuelt når barnet har blitt flinkere og takler flere informasjoner samtidig.

Det er alltid en god regel at man kun fokuserer på én ting av gangen til å begynne med, for eksempel kun navn på "ting" (begreper), preposisjonene eller fargene. Du kan utvide når du merker at barnet mestrer den ene ferdigheten godt.

Til slutt: Kos dere og ha det gøy med språket. Ikke prøv å presse inn noe "trening", men få det inn i dagligdagse situasjoner eller i lekesituasjoner der det faller seg helt naturlig for både barn og foreldre :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #barnogspråk #familie #foreldre #foreldreogbarn #barn #begreper #språktips #preposisjoner #språkvansker #språkforståelsesvansker #tipsogtriks #hverdagslivet #mammalivet #familielivet #starbucks 

100 dager til jul!

 • 15.09.2015, 11:52
 • |
 • Kategori: Jul

Jeg bare nevner det, jeg :)For når regnet HØLJER ned utenfor vinduet, er det så deilig å kunne drømme seg bort til en tid med peiskos, kakao, forventning, telys, glitter, stas, fjas, grøt, glede, nisser, pepperkaker, gløgg, stemning, adventskalender og engler :)

Til og med den blinkende julebrosjen min gleder seg over at det "bare" er 100 dager igjen til jul!God lunsjpause fra en travel logopedmamma, og happy rainy tuesday :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #jul #julestemning #gummistøvler #regnværsdag #rainytuesday #hundredagertiljul #ikkelengetiljul #forventning #juleglede #julegledenummeren

Språklek i barnehagen og verdens viktigste jobb

 • 13.09.2015, 21:34
 • |
 • Kategori: Boktips

Jeg veit jeg har noen lesere som jobber i barnehagen, så her er først og fremst et tips til dere.

"Språklek" av Carin Rydja og Ellen Heidi Strand:

Men er du forelder og kjenner at du kanskje har behov for litt påfyll av kunnskap om barn og språkutvikling, kan også boken være noe for deg. Alle behøver idéer til nye sanger, rim og regler, og det finnes det flust av i denne boken.

Det finnes drøssevis med andre bøker som inneholder sanger og rim, men det fine med denne er at du her får alt samlet på et brett. Hovedfokuset i "Språklek" retter seg spesielt mot språkutviklingen til de minste barna.

Jeg har alltid vært veldig glad i denne boken, og har hatt den i mange år nå. Den har vært med meg som et eksempel inn i mange veiledninger i barnehager, og barnehagene har virket svært fornøyd med å bli presentert et konkret opplegg de straks kan sette i gang å arbeide med.

Boken er lagt opp som et 10- ukers program, med konkrete og strukturerte daglige språksamlinger. Alt du trenger av materiell finnes i boken, blant annet sanger, rim, regler, vers og flotte, fargerike kopieringsoriginaler. Programmet starter med å bare skulle lytte til alle lyder som finnes rundt oss og sette navn på det vi hører. Etter hvert tar den for seg munnmotoriske øvelser, eventyr og fortellinger, rim, regler, og så videre.

Foreldre kan "plukke" som de vil av boken, og velge seg ut sanger, rim, regler, tungeøvelser eller eventyr de føler de kan bruke sammen med sitt barn.

Den er utgitt gjennom GAN Aschehoug forlag, og kan bestilles HER.

 

God arbeidsuke til alle førskolelærere :) I mine øyne har dere en av verdens viktigste jobber!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barnogspråk #barn #språk #språkutvikling #språkstimulering #barnehage #barnehageansatte #førskolelærere #verdensviktigstejobb #språklek #språklekibarnehagen

Morgenfugler og "la-la"

God morgen!

Her startet dagen kl. 05.45. Vi har allerede rukket to bleieskift, tegne, leike, danse, hoppe, kose, hilse på Fantorangen, spise frokost OG tenne "la-la".

Dette er "la-la":

Forstå det den som kan :)

Det er helt fascinerende for en logopedmamma å kunne følge med på et barns språkutvikling helt fra første stund. Før hadde jeg jo bare lest om de ulike stadiene. Nå får jeg følge med på hver eneste nye lyd og ord som kommer. Nerdete for de fleste, men veeeeldig spennende for meg!

Når jeg trener inn l- lyden med unger i forbindelse med jobb, arbeides det mye med å få tungen opp og frem i munnen. Jeg har vel kanskje ubevisst gjort dette når Snuppelure og jeg har snakket om lys....? Jaja, hun kan nå i alle fall si l- lyden allerede, så sikkert ingen stor skade skjedd :)

Fortsatt god søndag fra oss!
 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #barnogspråk #barn #språk #mammablogg #søndagsmorgen #søndag #søndagskos #språkutvikling #uttale #morgenfugler #foreldre #familie #familieliv #hverdagslivet #mammalivet #foreldreogbarn

 

Farvel, herlige ammestund

Da var tiden kommet. Jeg er ferdig med å amme min datter. Nå er hun snart 16 måneder, men det har på ingen måte vært utslagsgivende i avgjørelsen om å slutte.

Jeg har storkost meg med hver eneste lille ammestund; Enten om den har vært på en benk på et kjøpesenter, i kroken på en café eller trygt hjemme i ammestolen. Og det finnes flere av oss: Vi som har vært så utrolig heldige at vi har hatt nok melk fra første dag, at barnet tok brystet omtrent fra første stund og som ikke har fått noen betennelser av hverken den ene eller den andre sorten. Nesten helt uproblematisk, fra første til siste ammestund. (På sykehuset og den påfølgende uken, krevde det noen justeringer for oss begge for å få det til å funke skikkelig, men alt i alt var vi heldige og fikk det til med litt trening).

Vi må vite hvor heldige vi er. Vi må takke for at det har gått så fint for seg.

For når sant skal sies; En roserød ammeperiode er ikke virkeligheten for alle. Jeg føler med dere som så gjerne har villet, men som ikke har kunnet. Dere som har forsøkt alt, og som likevel ikke har fått det helt til, OG dere som har tatt en bevisst avgjørelse om å ikke amme barnet på grunn av diverse årsaker, og hensyn å ta i livet for øvrig. Jeg føler med, og respekterer hver eneste avgjørelse som har blitt tatt. Fordi alle mammaer og alle barn er forskjellige, med liv, tanker, verdier og følelser ingen utenforstående egentlig kan vite noe om.

For hvis det er én ting her i verden folk mener noe om, så er det hvordan mammaer velger å amme eller å ikke amme sitt barn. Og hvis det er noe som setter sinnet i kok hos en mamma, så er det å bli kommentert eller kritisert for de valgene de har tatt for seg og sitt barn.

Nøkkelen for oss har vært å ta det som det kommer; Å stole 100 % på hvordan det føles akkurat nå. Jeg sa til meg selv at: Den dagen det å amme blir mer stress/ork enn det det føles ut som kos, er den dagen vi slutter. Den tiden har kommet. Lillemor har i tillegg vist en gradvis avtakende interesse, og da skal hun selvfølgelig få slippe den dumme puppen min. Hvis hun ikke vil ha den. Og når alt har gått ganske så naturlig fra første stund, endte det også veldig naturlig. Ammingen har bare faset seg selv ut av livet vårt, og jeg visste ikke at her forleden dag skulle bli den aller siste dagen jeg satt og ammet min lille Frøken.

Og godt er det, for hadde jeg visst det, hadde jeg antakeligvis sittet og hulket samtidig, over at dette fine kapittelet i livet vårt er over.

 

Bilde fra da jeg var lykkelig uvitende om alle følelsene som knytter seg til det å bli mamma:

 
 

God ammestund til dere som er så heldige å være i det kapittelet ennå, og god lørdag til alle oss andre!

Hvert kapittel har heldigvis sin sjarm, og vi har masse annet å glede oss over :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #amming #morogbarn #mammalivet #hverdagslivet

Gule lapper + bøker = leseglade barn

 • 08.09.2015, 14:02
 • |
 • Kategori: Lesetips

For å fange interessen til barnet med bøker, er det viktig å ta utgangspunkt i noe barnet liker. Noen barn liker Disney Pixars "Biler" (eller egentlig ganske mange barn, har jeg skjønt!), noen elsker dinosaurer, mens andre barn ikke kan få nok av gravemaskiner. Noen barn liker troll, andre liker prinsesser og noen elsker alt som har med verdensrommet å gjøre. Har barnet ditt lagt sin elsk på en bok som inneholder mye, avansert og innviklet tekst? Da kan kanskje tipset nedenfor være noe for dere.

Tipset er for deg som har barn som synes at bare det å peke på bilder og snu boken på hodet i lesestunden, begynner å bli ganske så kjedelig. Nå begynner barnet å bli nysgjerrig på teksten og vil at du skal lese for det. Problemet er at Minstemann kommer tuslende med en faktabok om øgler, som han eller hun insisterer på at du leser. Da er det lurt at mor eller far har gått i gjennom boken på forhånd, og gjort noen justeringer i teksten.

Du trenger:

Det kan være så enkelt som at du bruker gule post- it lapper og en tusj. Gå i gjennom boken (uten barnet til stede) og klistre en gul lapp over teksten ved hvert bilde, eller der det faller seg naturlig. Skriv så på 1-2 korte setninger på hver gule lapp. Er teksten kun ren faktatekst, må du nok bruke fantasien din og finne på en artig historie til bildene. Er det en fortellende tekst, holder det å plukke ut essensen av innholdet og komprimere dette til noen setninger på den gule lappen. Det er lurt å i størst mulig grad holde seg til handlingen i den originale teksten, slik at barnet ikke får servert en helt annen historie den dagen den "ekte" teksten skal leses. Antall setninger på hver gule lapp tilpasser du til barnets alder.

Jeg har møtt foreldre som også har gjort seg enda litt mer flid med dette, enn bare bruk av gule lapper. De har satt på plass en skrevet papirlapp med kontaktpapir over hver tekst, slik at den originale teksten blir helt skjult. Fordelen med dette er at man slipper at små pillefingre river av de gule lappene. Jeg tror jeg må gjøre dette, da min Lille piller på absolutt alt! :)

Pass for guds skyld på at kontaktpapiret er lett å dra av, til den dagen dere skulle ønske å lese den "ekte" teksten i boka! Logopedmamma står ikke ansvarlig for ødelagte bøker ;)

Her er noen eksempler på hvordan det kan gjøres:Sidene er hentet fra disse bøkene; mine egne, gamle, koselige bøker :)
 

Med dette vil barnet oppleve å få servert den samme teksten hver gang, uavhengig av hvem som leser boken for barnet. Det vil igjen kunne skape de samme forventningene til historien hver gang: Husker du hva som skjer videre? Husker du hva Donald fikk på kroken? Hvordan kommer Kengubarnet seg ned av treet igjen?, osv., og dette er svært stimulerende for barnets språk.

Kos dere masse med lesestundene framover :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #hverdagsblogg #smartetips #lesetips #barnogspråk #barn #språk #barnogbøker #bøker #bok #lesing #familie #foreldre #foreldreogbarn #hverdagslivet #mammalivet #tipsogtriks 

 

Skogstur, bæsj og muldvarper

 • 06.09.2015, 22:33
 • |
 • Kategori: Boktips

Det føles som om rumpa mi henger ned på knærne innimellom, så i dag var det på høy tid med en skogstur i det fine høstværet. Det er virkelig en kunst det der; å kombinere full jobb med mammaliv og familieliv, kjæresteliv og egentid/treningstid.

Jeg mestrer IKKE den kunsten ennå! Tror stadig jeg har funnet formelen, men så kommer hektiske uker med mye på planen, og da er det treningstiden som får lide.

Var derfor helt herlig å komme seg en times tid ut i skogen i dag. Her er bildebevisene :)

 

 

Da jeg gikk, kom jeg over denne:

 

Som minnet meg på denne:
 

"Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans", er en av de artigste barnebøkene jeg veit om. Ungene ler og koser seg alltid når jeg bruker den i jobbsammenheng.

Jeg har allerede gått til innkjøp av et eksemplar til Lille My, og jeg gleder meg til hun bli så gammel at vi kan lese den sammen. Den passer for barn fra  ca. 3 års alder, og er like fornøyelig for både barn og voksen. Anbefales på det varmeste. Kan kjøpes hos blant annet tanum.no.

Fortsatt god søndagskveld :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #boktips #søndag #høst #familie #barn #foreldreogbarn #mammalivet #familielivet #barnogspråk #høsttur #denlillemuldvarpen #bok #barnebok

Jeg burde kanskje...?

Møt strikketøyet mitt. Det ligger der borti strikkekurven. Siste gang det hadde nærkontakt med Logopedmammas fingre, var for ca. seks måneder siden. Da strikket jeg en rad. Eller en rekke. Eller hva det nå kalles? Det skal egentlig bli et skjerf. Som jeg skulle hatt på meg i fjor vinter. Når det ikke gikk, var målet denne høsten og vinteren. Eeeeeeh, so far, NOT so good...!

Kvelden i kveld var egentlig den mest perfekte strikkekvelden i historien! Mannen er på bursdagsfest, baby sover søtt i senga si, "Skal vi danse?" på TV, tente lys og sjokolade. Da burde jeg jo også tatt fram strikketøyet? For det er det andre mødre gjør? De sitter i sofa`n og koser seg med strikketøyet sitt. Blah!

DET ER SÅ KJEDELIG!!!

Jeg kan komme på 1000 ting jeg heller vil enn å sitte å strikke! Eller enda værre: SY! Å herregud, å sy er ENDA kjedeligere! Jeg blir så utrolig imponert over mammaer som sitter og syr nydelige klær til barna sine. Og som strikker praktisk ulltøy til barnehagen, flotte strikkede sommerkjoler og babytepper i gave til vordende mødre i venninnegjengen.

Jeg husker vi hadde en dame her (på min alder) som kjøpte en sofa vi hadde lagt ut på finn.no. Hun kom langveisfra, men var strålende fornøyd, fordi hun fikk hentet sofa`n hos oss OG tatt en tur til Stoff og Stil i Kobbervikdalen i samme slengen. Da kunne hun kjøpe stoff så hun fikk sydd nye klær til barna sine. Jeg husker min mann var meget imponert over dette. Han begynte å si: "Marita, du skulle ikke ha.....? Men han stoppet seg selv da han møtte "koneblikket" mitt. Smart mann :)

For sannheten er at JEG HAR FORSØKT! Gang på gang. Jeg har meter på meter med stoff i plastbokser i skapet. Jeg har stoff med et bilde av et ekorn og en kongle. Det skulle bli til puter til sofa`n. Stoffet ligger fortsatt pent i plastkassene sine...


 

Jeg har filtstoff i alle regnbuens farger. Jeg skulle lage en ugle- uro til Tulla da hun kom til verden. Det var jo en ting jeg BURDE gjøre; starte med noe håndarbeid nå da jeg skulle bli mor. Problemet var bare at DET VAR SÅ KJEDELIG! Det ble med to ugler. Her er den ene. Den andre finner jeg ikke, fordi den har Lille My lagt et lurt sted :)

 

 

 


 

Jeg liker det ikke, og jeg er heller ikke noe flink til det. Jeg har lært meg å legge opp masker mange ganger, men hver gang jeg skal forsøke meg på et nytt prosjekt, fordi jeg KANSKJE BURDE, ender jeg opp med å nok en gang google hvordan det gjøres. Jeg husker heller ikke hvordan jeg strikker vrangbord. Det fester seg ikke, fordi jeg er ikke interessert. Det ligger ikke for meg. Jeg har innsett det nå. Jeg beundrer virkelig de flotte mammaene som liker å strikke og sy. De er kjempeflinke og før skulle jeg ønske at jeg også kunne være like flinke som dem. Men, så har det skjedd noe. Jeg har skjønt noe. Og det er at ALLE KAN IKKE VÆRE LIKE FLINKE TIL ALT. Jeg har gjort et ærlig forsøk, men har innsett at det er ikke meg.

Så hva er egentlig meg? Hva gir meg like stor ro som det gir min mamma å sitte og kose seg med strikketøyet sitt på kvelden?

SKRIVE. Det er mitt. Før denne bloggen, var det dét jeg gjorde da også. Fikk jeg ikke sove; fram med Mac`n for å skrive litt på dokumentet "Drodlerier" som snart nærmer seg 150 sider. Eller skrive litt på barnebøkene som ligger på vent til å en gang sendes inn til forlag. Det er mitt strikketøy.

Også er jeg så heldig å ha både en mamma og en svigermor som er noen racere til å strikke, og som sørger for både praktisk ulltøy, søte sommerkjoler og andre ting til Snuppelura mi. Og i dag fikk jeg en nydelig løper av mamma til spisestuebordet mitt.

Vi er forskjellige, og takk og lov for det, for verden trenger blogger og bøker også, i tillegg til ulltøy og løpere :)


 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #lørdag #strikketøy #strikke #sy #familie #foreldreogbarn #flinkpikesyndrom #burde #flinkemammaer #hverdagslivet #mammalivet

 

Foldere om barnespråk og endelig fredag!

Herlig! Det er fredag :)

Etter en regntung uke, er det deilig å endelig ønske helgen velkommen. Dette har på en måte vært den første "ordentlige" uka i den nye tilværelsen vår: Jobb på både mamma og pappa, og fulle dager i barnehagen for Lille My. Alt i alt, sett bort fra noen tårer hos både mor og barn, har det gått ganske så bra.

Fredag er en perfekt dag å dele med dere noen foldere om barnespråk. De er hentet fra nettsidene til Norsk Logopedlag. I folderne kan du lese litt om språkutviklingen til barn mellom 0 og 4 år, samt plukke med deg enkle tips til hvordan du kan stimulere språket på de ulike alderstrinnene.

- Folder 0-1 år

- Folder 1-2 år

- Folder 2-3 år

- Folder 3-4 år

Del gjerne med andre foreldre, for dette er viktig. Språk er viktig! Punktum.

Og til slutt kommer en liten humoristisk kuriositet. Det er jo tross alt fredag! :)

Denne er til de fedre som eventuelt stikker innom bloggen; Tips til hvordan få en herlig, rolig helg med barna, og ikke minst Din Kjære Fru:

 

P.S. Vinen kan godt byttes ut med sjokolade. Happy Wife, Happy Life :)

God helg!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #språk #språktips #barnogspråk #foreldreogbarn #foreldre #familie #barn #fredag #happywifehappylife #pappa #helg

Kjøleskapsgrøt og regnvær!

 • 02.09.2015, 22:13
 • |
 • Kategori: Mat

Det regner ikke. Det REGNER!!!! her jeg bor. Ettermiddagen ble derfor brukt til innekos; Is etter middag og lage telt i stua. LilleFrøken storkosa seg! Vi ble sittende inne i teltet vårt i nesten en time; Leste bøker, sang og slappet av i den gedigne putehaugen vår. Etter leggetid ble det rydding, pakking av sekker og vesker og forberedelser til morgendagens frokost.

Har nemlig fått en ny frokostfavoritt! Kjøleskapsgrøt eller "overnight oates", som det også kalles. Himmelsk og genialt!

Jeg var litt skeptisk til kald grøt, men kald grøt viste seg å være overraskende godt! Også så herlig at den lages kvelden i forveien. Det betyr at når Snuppa får sin grøt på morgenkvisten, kan jeg spise min samtidig. Den står jo fiks ferdig i kjøleskapet og bare venter på meg. Hvis jeg får ha den i fred, vel å merke... Viste seg at Snuppelure også likte "overnight oates" :)

Jeg brukte grunnoppskriften til IdaFrosk og justerte bittelitt på den: 

1 DL STORE HAVREGRYN

1 DL MELK

1 DL GRESK YOUGHURT MED VANILJESMAK

1 STOR SPISESKJE LINFRØ

1 TS SØTT (SUKKER, HONNING, SUKRIN, E.L.)

Ingrediensene blandes sammen og helles i en beholder med lokk. Settes i kjøleskapet over natten. Neste morgen: voila! En tykk, deilig grøtmasse som kan toppes etter eget ønske. Jeg har til nå prøvd ut blåbær, bringebær, jordbær, kokosmasse og nøtter som topping. Nam, nam!

Og har du, som jeg, en mann som ikke klarer å stå opp når klokka ringer, og som har kronisk dårlig tid på morningen, er kjøleskapsgrøt også fint å spise på vei til jobb. Lagde derfor dobbel "røre" og puttet hans kjøleskapsgrøt i et tomt youghurtbeger.

 

God frokost i morgen :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #foreldreogbarn #familie #enklerehverdag #mattips #frokosttips #frokost #kjøleskapsgrøt #overnightoates 

Og glem ikke...

 • 01.09.2015, 10:46
 • |
 • Kategori: Boktips

... å finne frem dine egne, gamle bøker!

Den gode, gamle "Min første pekebok" er fortsatt veldig populær, og "Futt og fart" falt selvfølgelig i smak hos bilgale Lille My:

Takk til mamma og pappa for at dere leste masse med meg, og for alle bøkene jeg hadde å velge i <3
 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #barn #foreldre #foreldreogbarn #språk #språktips #barnogspråk #bøker #lesing #lesestund #lesetips #boktips #språktips #mammahjertet #mammalivet

Mammahjertet og boktips for de minste

 • 01.09.2015, 10:15
 • |
 • Kategori: Boktips

Håper alle har hatt en fin helg :)

I går var det min tur til å levere i barnehagen for første gang. Mannen er tilbake i jobb etter pappaperm, så nå er det bare oss jentene på morgenkvisten. Det gikk veldig fint, det. Vi kom oss til og med av gårde når vi skulle, og det er jo ikke så værst bare det. Imidlertid bristet mitt lille Mammahjerte, i det jeg gikk ut av døra og hørte gråten hennes inne i barnehagen. Jeg mener; én ting er at hun gråter når jeg kommer og henter henne. Da får jeg jo ta henne med meg hjem, men det var noe helt annet nå, når hun måtte bli igjen i barnehagen. Fikk tekstmelding av personalet like etterpå, og der sto det at hun hadde roet seg og sov søtt i vogna si. Mammahjertet lappet seg derfor sammen og gledet seg til å hente henne noen timer seinere. Gjensynsgleden er alltid stor, og de gode sussene og kosene som kommer ved henting er kanskje dagens aller, aller beste :)

Jeg har fått en del henvendelser angående bøker for de minste: Når kan man begynne å lese for de minste? Hvilke bøker skal man velge? Er det noe spesielt bøkene bør inneholde?

Her er samlingen av Snuppelure sine favorittbøker for øyeblikket:

Du kan begynne å lese for barnet ditt akkurat når du føler at du vil det. Det heter seg at: "Jo tidligere man introduserer bøker for barnet, jo gladere blir barnet i å lese". Dette stemmer nok. Likevel møter jeg ofte foreldre som er helt fortvilet fordi barnet deres ikke er noe glad i å lese, selv om de har introdusert bøker tidlig. Jeg minner foreldrene på at alle barn er forskjellige, og at vi aldri må glemme barnets personlighet og interesser oppi det hele. Noen barn liker rett og slett å sitte og leke med biler på gulvet, istedenfor å sitte på fanget og lese en bok. Sånn er det bare.

Vi vet at å lese for barnet, styrker barnets språklige utvikling. Derfor er det viktig at vi i alle fall prøver å få barna til å like bøker fra tidlig alder. Dette er ikke ment som en ekspertguide til hvilke bøker du skal velge, men er ment å gi en pekepinn på hva som kan fenge barn som er mellom 0 og 2 år.

Jeg meldte LilleFrøken inn i Goboken da hun kom til verden. Jeg falt for velkomstpakken deres som blant annet inneholdt en fin begynnerbok. Boken ser du under, og den startet vi så smått å kikke i da hun var ca. 3-4 måneder.

"Baby Gogo: Se her!":

 

Tydelige farger og mønstre er viktig i en begynnerbok:

Denne søte bamsen fikk alltid lurt frem smilet hennes: 

Det finnes mange tilsvarende bøker på markedet, men vi var fornøyd med denne.

Etter hvert som barnet vokser til, er det to ting du kan tenke på når du skal velge bøker. Og det er: LYDER og KLAFFER. "Lyden av Jul" (også fra Goboken) er og blir favoritten her i huset. Jeg liker å tro at det er fordi "Mini Me" har arvet julegenet mitt, men det er nok heller fordi boken har enkle og koselige bilder, lite tekst og ordentlig koselige lyder som passer til hver side. Det er ikke bare Snuppa som koser seg når vi leser denne boka; Hu mor har også i hele vår og sommer hatt en god unnskyldning til å føle litt på den etterlengtede julestemningen, og det er jo ikke feil :) Nå kan Snuppelure peke på julenissen, reven, pip-pipen, Rudolf og Snudolf (som min mann har døpt det andre reinsdyret...)

:

Boken er godt brukt og allerede tapet sammen flere steder:


 

Tassen- bøkene er også veldig fine, og denne er hun blitt veldig glad i. Lyden er muligens i overkant høy, men det ser ikke ut til å bry Snuppelure. Det er heller den voksne som leser som kan irritere seg en smule over lyden... Boken finnes på cdon.com.

"Titt- tei, Tassen" med lydpanel og klaffer:

Omtrent alle klaffene er tapet på, eller forsterket med tape før de har rukket å bli dratt av:


Klaffene har fått hard medfart fordi hun sitter og blar i og leker med bøkene på gulvet. Og det synes jeg hun skal få lov til, for da utvikler hun et godt forhold til bøkene sine og bøker generelt. Innimellom hører jeg hun sitter og skravler med seg selv samtidig som hun blar, og da blir jeg så glad, for da vet jeg at hun ikke bare koser seg, men at hun også utvikler språket sitt.

Den nyeste favoritten er Traktorboka. Jeg visste at den kom til å falle i smak, i og med at hun elsker biler og ting som bråker. Den har alt: traktorer som bråker, klaffer, lyder og artige bondegårdsdyr som hun etter hvert har lært seg å kjenne igjen. Midt i blinken for vår Lille. Kan kjøpes på Egmont univers.no.

"Tøff, tøff Traktor - Verdens beste traktorbok":

Det er ca. tre klaffer i varierende størrelse på hver side:


 

Noe å tenke over i valg av bøker og i lesestunden:

Tenk over hva barnet ditt interesserer seg for og prøv å få tak i bøker som handler om dette.

Velg bøker med tydelige farger, lite tekst og store bilder. De skal ikke være for avanserte, så unngå "myldrebilder" med masse som skjer på hver side. 

Ikke tenk at du nødvendigvis skal lese teksten på hver side. Det å peke på bildene og benevne holder i massevis, og er språkstimulerende så det holder!

Prøv bøkene igjen. Dersom barnet ikke var interessert i en bok for en måned siden, kan det hende han eller hun liker boken i dag. Vi vet jo at de ofte skifter mening om hva de liker og ikke liker.

La gjerne barnet bla om sidene i eget tempo. Om barnet vil lese boken opp-ned, eller starte med slutten, så gjør det. Det har ikke så mye å si. Det viktigste er at dere leser.

Er barnet tospråklig, kan gjerne forelderen lese boken/snakke om boken på sitt "hjertespråk", det vil si det språket forelderen er tryggest på.

Ikke press inn lesestunder bare fordi du føler at du må. Gjør det fordi dere vil :)

 

Lykke til! Det kommer masse mer om bøker etter hvert. Send gjerne inn spørsmål. Jeg skal prøve å få svart på alle henvendelser.

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #barn #foreldre #foreldreogbarn #språk #språktips #barnogspråk #bøker #lesing #lesestund #lesetips #boktips #språktips #mammahjertet #mammalivet

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • hits