hits

Tålmodighet og overivrige mammaer

Har du noen gang fundert på hvordan de egenskapene du har med deg på én arena av livet, kan bli litt glemt på en annen?

Ta tålmodighet for eksempel. Å være tålmodig og pedagogisk er to nøkkelegenskaper hos en logoped.. Jeg vil påstå et jeg selv er ganske tålmodig på jobbarenaen, der jeg sitter og haaaaaaler og draaaaaar en enkelt språklyd ut av et barn. Vi kan jobbe med én lyd fantastisk lenge, noe som krever tålmodighet av meg, og ikke minst av barnet og foreldrene. Hiv innpå en dæsj av innsatsvilje og troen på mestring, så sitter lyden etter hvert som et skudd! Veien dit kan være lang og slite på tålmodigheten, men når vi først når målet, da er gleden desto større. Det er ikke sjelden at vi "high-fiver" alle mann når rulle- r´ en endelig sitter der den skal :)

Jeg grublet også veldig på kombinasjonen av det å være logoped OG mamma, da jeg gikk gravid: Kunne jeg bli FOR pedagogisk og FOR LITE mamma?

Kunne jeg komme til å være SÅ pedagogisk at hun ville ta skade av det? Var det mulig å lese FOR mange bøker for henne? Ville hun komme til å HATE bøker som stor fordi hun hadde blitt eksponert FOR MYE for dem som liten? Kunne hun komme til å nekte å synge, fordi jeg hadde sunget FOR MYE for henne? Kunne hun komme til å HATE meg fordi jeg vil prøve å rette på uttalen hennes? Og kanskje viktigst av alt, og det spørsmålet som plaget meg mest:

Kommer jeg til å gå glipp av øyeblikkene fordi jeg er FOR fokusert på gjøre alt så pedagogisk riktig?

Hadde jeg møtt meg selv da, nå, ville jeg sagt til meg selv: Marita, for Guds skyld, slapp av! Du kommer bare til å være mamma, som mammaer flest. Etter den store "barselbobla" kommer hverdagen, og fokus på jobb, barnehage, middagslaging, koser, klemmer, susser, klesvask, badetid, kveldsstell, leketid, utetid, innetid, lesestund og alt det andre, kommer til å overskygge det å skulle være så himla pedagogisk hele tiden!

Jeg synes at den tiden vi lever i, stiller så sykt høye krav til MAMMAER generelt, enten du er Logopedmamma, Pedagogmamma, Sykepleiermamma, Førskolelærermamma, Butikkmedarbeidermamma, Politimamma eller Advokatmamma, om å gjøre alt så pedagogisk korrekt. Og vi biter på. Vi klarer det kunststykket å få dårlig samvittighet hvis vi ikke har hatt lesestund på to dager eller "trent" på å løfte hodet i babygymmen.

Og et prakteksempel på at selv Logopedmammaer kan bli en smule overivrige innimellom, og kaste alt som heter tålmodighet på båten, kommer her:

 

Logopedmamma: "kopp" (peker på koppen)

Lille My: æ? (spørrende ansiktsuttrykk)

Logopedmamma: "kooooopp" (litt saktere denne gangen)

Lille My: ææææ? (fortsatt spørrende ansiktsuttrykk)

Logopedmamma: "kopp"

Logopedmamma: "kopp"

Logopedmamma: "kopp"

Lille My: (bare ser på meg)

Min mann: "Herregud, Marita, gi a nå tid til å svare!"

 

Ups...!

Referer til innlegget om å VENTE så barnet skal få tid til å svare... Det er tydelig at tålmodighet og pedagogisk evne stort sett ligger igjen som en krøll foran PC`en på jobben. Og det er bra det, for da kan jeg NYTE DE NATURLIGE ØYEBLIKKENE med barnet mitt.

Og det er nettopp her de beste forutsetningene for å lære språk ligger. I øyeblikkene. Der fokuset til barnet og forelderen naturlig måtte falle: På en pus som sniker seg gjennom åkeren for å jakte på nabopusen, på låvetaket der det sitter en gjeng med duer og speider etter mat, på den fine rosa blomsten rett foran oss som vi kan ta og lukte på, og på godstoget som rumler i det fjerne.

Her finnes det muligheter til å utvikle språk.

 Bilde fra april 2014: Gravid og litt bekymret for hvordan det skulle bli å være Logopedmamma.

Går foreløpig fint ;)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #barnogspråk #barn #språk #språktips #foreldre #foreldreogbarn # familie #mamma #mammablogg #mammalivet #hverdagslivet #nytøyeblikket

Snickerskake i langpanne

 • 24.08.2015, 21:25
 • |
 • Kategori: Kaker

Skal nærmest ha et slektstreff her til helga, så da ble det litt baking i går kveld. Denne kaken har jeg laget mange ganger, og den er alltid en vinner uansett hvor den serveres! Det geniale er at den også kan fryses ned i ferdig oppskårede biter, så den kan lages lenge i forveien. Oppskriften er hentet fra Det søte liv: detsoteliv.no.

Visste du at? Å gå i gjennom en oppskrift med barnet og bake noe sammen, kan være en super språkstimulerende aktivitet? Snakk om ingrediensene og alt utstyret man trenger for å få ferdig kaken. En slik aktivitet kan også være en glimrende mulighet til å trene på å gi barnet tid til å svare. Stotrer eller stammer barnet, kan aktiviteten gi mulighet til øve på å snakke sakte med barnet.

Eller så kan det gå skikkelig "åt skogen", for det ER jo ikke alltid like lett å bake med Minsten rundt beina ;)

 

 


 

 

Enjoy! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #foreldreogbarn #foreldre #familie #barn #språktips #barnogspråk #språkstimulering #mat #kakeoppskrift #detsøteliv #snickerskake #kake

Stramt tungebånd

 • 23.08.2015, 13:46
 • |
 • Kategori: Uttale

Håper alle har hatt en deilig helg! Vi har vært på Drammen Elvefestival og kost oss med biltreff, belgisk vaffel, tivoli, folkelivet og finværet. Lille My er heldigvis bedre. Er bare 11- tallet under nesa som består :) Med en pappa som er over gjennomsnittet interessert i gamle, amerikanske biler, kom det ikke som noen overraskelse på oss at Snuppelure var helt spinnvill der vi sto og kikket på bilene som rullet inn i byparken. Mye broom og vroom, og det elsker hun! Mamma og pappa koste seg også maks, så gårsdagen går inn i boka som en super sommerdag med Lille familie W.

Hvis du ennå aldri har vært på Drammen Elvefestival, anbefales det å ta seg en tur til neste år, når muligheten byr seg igjen :) Les mer om Drammen Elvefestival HER.

 

 

Jeg møtte på en bekjent under festivalen, som spurte meg om sønnens stramme tungebånd. Dagens innlegg ble dermed født:

Tungebåndet er den syltynne strengen under tungen som skal holde tungen på plass. Noen ganger kan dette tungebåndet være for stramt eller kort, og barnet kan derfor ikke bevege tungen optimalt. Forekomsten varierer mellom ulike studier til færre enn 1% til opptil 10% av befolkningen (nhi.no). Barnet kan få problemer med å die og senere kan også talen bli påvirket av det for stramme tungebåndet. Les mer på ammehjelpen.no for mer informasjon om stramt tungebånd og amming.

Når stramt tungebånd blir oppdaget på sykehuset rett etter fødselen, blir det ofte "klippet" (operert) der og da. Dette er for at ammingen skal gå lettere. Det jeg imidlertid har erfart innenfor mitt fag, er at selv om tungebåndet er blitt klippet ved fødsel, strever fortsatt mange med uttalen senere i livet.

Jeg har fått mange henvendelser om stramt tungebånd i løpet av årene. Det største problemet er at barnet ikke mestrer å ta tungen opp i ganen, noe som har stor betydning for de lydene som krever at tungen jobber "der oppe". Blant annet er det mange som strever med å mestre østlandsk rulle-r.

Vevet rundt tungebåndet kan nemlig gro sammen igjen, slik at tungebåndet fortsetter å være stramt. Det er derfor vi logopeder er så strenge på det at barnet skal sette i gang med å gjøre munnmotoriske øvelser omtrent med en gang tungebåndet er klippet, for å unngå at vevet gror tilbake. "Medisinen" fra logopeden pleier å være følgende: masse iskrem (for å lindre) og tungeøvelser.

Etter å ha kikket på tungen til alle mine venninners nyfødte babyer og min egen lille, har jeg observert at tungebåndet ser stramt ut hos nesten alle babyer. De får den formen på tunga som kalles for "hjerteform". Det vil si at du tydelig ser et innsøkk på midten av tungen, der det strammer seg. Ingen av disse babyene har i dag problemer med for stramt tungebånd, og hjerteformen avtok også gradvis hos min Snuppe. Det er jo egentlig logisk at en muskel (som tungen er) som ikke før er blitt brukt, trenger å få sjanse til å trene seg opp for å ikke være slapp. Jeg tror at når barnet begynner å skrike og spise, trenes tungen og tungebåndet seg langsomt opp, og det vil strekkes og tøyes. (Dette er bare min teori ut i fra det jeg har lest og erfart. Leger, kom med en forklaring under på akkurat dette fenomenet :)

Hvordan får du sjekket at tungebåndet er for stramt?

Hjerteformet tunge pleier å være ganske tydelig gjenkjennbart. Hvis du er usikker, kan du også be barnet om å prøve å ta tungen opp i ganen eller ut av munnen og opp mot nesetippen. Noen strever veldig med dette. Du kan også se at det ikke vises noen tydelig spiss tupp på tungen. Tungespissen ser heller litt flat ut og du kan se at tungebåndet strammer litt. 

Talen kan også være utydelig. Barnet kan strever med mange lyder, og uansett om barnet er flink til å gjøre masse munnmotoriske øvelser og uttaletrening, synes ikke talen å bedre seg. Da ville jeg vurdert å gå videre med det.

Hvordan går du fram hvis du mener at barnet ditt har stramt tungebånd?

Det finnes mange veier å gå. Noen ganger henviser skoletannleger videre til kirurg som kan klippe det. Fastlegen kan også henvise til spesialist. Men vær obs! Slik jeg har forstått det, skal det være meget stramt før kirurgen opererer. Kriteriene for når det skal/ikke skal opereres kan jeg ikke mye om, men jeg opplever ofte at barnet får avslag fordi tungebåndet ikke er stramt nok.

Videre bør dere få kontakt med en logoped som kan hjelpe dere med å tilpasse et munnmotorisk treningsopplegg etter at tungebåndet er klippet.

I de fleste tilfeller, og med riktig trening og innsats fra både foreldre og barn, vil uttalen komme seg bra etter inngrepet. Noen kan også leve hele livet med stramt tungebånd, og uttalen deres kan være like perfekt som de med "normalt" tungebånd. Det finnes store variasjoner og individuelle forskjeller også her, som med alle andre vansker.

Lykke til og fortsatt god søndag :)

Her er det sol og sommer, og det nytes!


 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #foreldre #foreldreogbarn #familie #barn #språktips #stramttungebånd #uttale #barnogspråk #drammenelvefestival #søndag

 

Julegaver! Ja, du leste riktig :)

 • 21.08.2015, 13:55
 • |
 • Kategori: Jul

(Innlegget inneholder annonselenker)

 

Det tok tre dager i barnehagen, det. Så var forkjølelsen og 11- tallet under nesa til Lillefrøken et faktum. Logopedmamma er derfor hjemme med en syk Snuppelure i dag. Da ble det litt tid til å skrive om mitt favorittema (sett bort fra barn og språk), nemlig JUL!

Som den juleelskeren jeg er, er jeg allerede halvveis i julegaveinnkjøpene. Det er så deilig å benytte seg av sommerens køfrie butikker, og plukke med seg gaver etter hvert som de dukker opp. I disse dager er det også salg de fleste steder, og hvis du følger med, kan du gjøre noen kupp.

Rundt skolestart og nå når høsten så smått setter inn, er det mange kampanjer man kan benytte seg av. For eksempel kommer kjøpesentrene med nye tilbud i Kundeklubbene sine. Da er det prosenter og avslag i de fleste av butikkene. Jeg har registrert at også at flere og flere butikker setter dato for bytte av julegaver på kvitteringen. I den siste klesbutikken jeg handlet en julegave i, var datoen for bytte satt til 10. januar! Det finnes dermed ikke så mange grunner til å ikke kunne starte med julehandelen allerede nå.

Nå tenker du kanskje at jeg elsker jula på grunn av alle gavene, og alt staset og fjaset. Det er feil. Gaver er moro det, men det er hele stemningen rundt jula og alt som har med jula å gjøre, som går rett hjem hos meg. Gavene er bare en liten del av den herlige magien jula er.

For ikke å snakke om ventetida! Ventetida er nesten det beste! Og når jeg starter julehandelen tidlig, kan ventetida fylles med julekos med alle de jeg er glad i: Julefilm og julegodt. Fyr i peisen. Vente på snøen. Julemusikk og julepynt (1. søndag i advent = full jul i vårt hus). Julegrøt og julegløgg. Julebakst (bare et par av favorittsmåkakene våre, som faktisk blir spist opp og som ikke blir liggende i en kakeboks til april). Julekort og adventskalender. Juleavslutninger og julelunsjer. Og julemarsipan og julelys. Herlig!

I år skal Snuppelure få adventskalender og innkjøpene til denne er selvsagt også i gang. Siden hun er så liten, kommer jeg ikke til å fylle kalenderen med godterier. Og helt tilfeldige smågaver er interessant i to sekunder... Før de ikke er det.

Kom derfor på noe lurt! Jeg kjøper esker med Duplo og pakker inn én og én figur. Da får hun en gave hver dag som er en del av noe større, og det kan jo kanskje være litt moro? I den forbindelse har jeg vært på utkikk etter tilbud på Duplo, og det har lønt seg! Fikk kjøpt en boks med Duplo bondegård til 50% avslag i en leketøysbutikk (det var Kundeklubbtilbud), og nå har jeg kommet over tilbud på Lego og Duplo på Lekmer.no.

Tror det blir en boks med denne traktorer HER, for enhver bondegård med respekt for seg selv, må ha en traktor :)

 

 

 

Klarte ikke å motstå dette leketeltet heller, for det var så fint, det sto på julegavelista til Snuppelure OG det var på salg med hele 40% avslag!

 

Da jeg handlet Duplo i leketøysbutikken, tipset ekspeditøren om at puslespill også kan være en fin ting å pakke inn i adventskalenderen til de aller minste. Da pakker du inn én og én brikke. På denne måten får barnet en ny gave hver dag, kalenderen blir ikke så himla dyr og de får oppleve gleden ved å sette sammen flere biter til en helhet.

Hvis man i tillegg er litt pedagogisk smart i valg av puslespill, kan barnet også kanskje lære et nytt ord hver dag? Vinn - vinn, for foreldre, barnet OG språket. Trepuslespill med dyr, kjøretøy eller andre temaer, er midt i blinken. Som for eksempel et slikt:

 

 

Tror jeg går for en herlig kombinasjon av både Duplo og puslespill, jeg :)

Nå håper jeg du er blitt superinspirert til å begynne julehandelen litt tidligere i år, så du har mer tid til å nyte førjulstiden med de som betyr aller mest for deg.

God julehandel i august!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #foreldreogbarn #barn #barnogspråk #foreldre #mammablogg #språktips #julegavetips #jul #adventskalender #puslespill #leketelt

 

Når bør vi spørre om hjelp?

Jeg får ofte spørsmålet: "Bør jeg være bekymret når...?", med en påfølgende beskrivelse av barnets språk. For det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre hvis man mistenker at språkutviklingen ikke er helt der man kan forvente ut i fra barnets alder.

I første omgang råder jeg til å snakke med barnehagen om hva de tenker. Barnehagen har kunnskap om hva som er normal og hva som kan regnes som avvikende språkutvikling. Sammen kan dere drøfte om det er grunn til bekymring eller ikke. Er dere i tvil, er det alltid lurt å ta kontakt med andre som kan hjelpe, for eksempel PP- tjenesten i kommunen.

For det er ikke så enkelt å vite når man skal spørre om hjelp. Du mistenker at noe er i veien, men så begynner du å undre deg over om det bare er det står litt stille? Kommer språket plutselig til å skyte fart bare barnet får litt mer tid på seg? Det er ikke godt å vite. Vi vet jo at barn utvikler seg i rykk og napp og at de kan streve med å mestre en ferdighet en dag, for så å mestre den fullt ut neste dag.

Legger derfor i dag ved en link til en nedlastbar plakat fra Norsk logopedlag. Kanskje den kan være nyttig? Den sier litt om hva som er normal språkutvikling, hva du kan gjøre for å stimulere språket og tips om når det er lurt å søke hjelp.

Enjoy! :)

 

http://www.norsklogopedlag.no/uploads/docs/CPLOLposter_NO.pdf

 


 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #språk #språktips #mammablogg #familie #foreldreogbarn #barnogspråk #foreldre

Instagram: logopedmammatuppiluu

Følg meg på Instagram for oppdatering om nye innlegg :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket

 

 

Ett spørsmål av gangen, takk :)

Nå i disse barnehage- og skolestarttider er det utrolig mye spennende som skjer for både store og små. Første skoledag er for mange en stor dag, og Logopedmamma kan selv skrive under på at barnehagestart også er en ganske så spennende affære! Snuppa hadde hatt det veldig fint i sin første dag i barnehagen. Nå er vi riktignok i tilvenningsfasen og pappa`n var med hele tiden, men alt hadde gått veldig fint. Jeg mottok en videoSnap tidligere i dag av ei frøken som satt og hyyyyylte av glede ved rattet i en stor lekebil, så det så ikke akkurat ut som om hun led i situasjonen... :)

Når det er sagt, så ble mannen min bombardert med spørsmål da jeg kom hjem fra jobb: "Hvem tok hun kontakt med? Var det noen av de store barna som var slemme med henne? Satt hun bare for seg selv, eller var hun med på leken? Så det ut som om hun syntes det var skummelt? Så det ut som om hun savnet mamma`n sin veldig? Hva skjer i morra? Hadde vi med nok klær til henne? Eller trenger vi å pakke mer? Var regntøyet godkjent av personalet? Må vi ha med to drikkeflasker, eller holder det med bare den ene jeg pakket?" Mannen min kikket litt dumt på meg, og sa... "Rolig nå, Marita. Hva var det første spørsmålet igjen?"

Og da slo det meg: Herregud, hvis Snuppa kunne prate, ville jeg antakeligvis bombardert henne med like mange spørsmål. Og det er jo ganske så ironisk, når jeg til stadighet har språkveiledninger med foreldre og sier kjekt til dem: "Husk å stille barnet ett spørsmål av gangen".

For folkens, dette er en utrolig viktig sak å tenke over: Still ett spørsmål av gangen. Vent - vent - vent på svar. Still neste spørsmål.

Ofte høres en samtale mellom foreldre og barn slik ut når barnet kommer hjem fra barnehage/skole: "Hva gjorde du i dag da? Og hvem var du sammen med egentlig? Og var de nye skoene dine gode å ha på?" Puh!

Noen barn takler så mange spørsmål på en gang, mens andre barn kan stå der som et spørsmålstegn og ikke helt vite hvilket spørsmål de skal starte med å svare på. Ofte resulterer det i at barnet ikke sier noe, og foreldrene kan ofte tenke: "Hm, han sier aldri noe. Kanskje han ikke trives?"

Det barnet behøver er tid til å tenke over hva du nettopp har sagt, prossessere dette og tenke ut et svar. Det er derfor utrolig viktig å gi barnet godt med tid. Tid til å tenke! Tid til å svare! Dette gjelder særlig for barn som strever noe språklig, samt barn som stotrer eller stammer. Men, også barn med adekvat språkutvikling kan ha godt av å kun bli servert ett spørsmål av gangen.

Du vil kanskje bli overrasket over hvor mye som faktisk kan komme av ord og ytringer hvis du tør å vente på den stillheten (tiden) barnet har behov for, etter at du har stilt ett av dine maaaaange spørsmål ;)

Lykke til med barnehage- og skolestart til alle det måtte gjelde!

 


 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #språktips #foreldreogbarn #barn #foreldre #mammablogg #skolestart #barnehagestart #barnogspråk #pappa

Prosjekt bokhylle

Dagens gjøremål var å få inn en bokhylle på rommet til Snuppelure. Av åpenbare grunner er jeg over gjennomsnittet glad i bøker, og av den grunn har Lille My allerede en god del av dem. Til nå har alle bøkene hennes mer eller mindre ligget stablet inni skapet hennes, noe som jo er upraktisk når vi skal ha en spontan lesestund. Jeg hadde behov for å gjøre bøkene mer tilgjengelig for oss begge, så vi ikke glemmer å lese. For det er jo så koselig å lese, og fra et logopedsynspunkt: viktig! Problemet når man starter med slike prosjekter, er at de har en tendens til å eskalere og det baller på seg andre gjøremål...

Bokhylla Nutti skulle få inn på rommet sitt, var inntil i dag TV- benk på kontoret. Kontoret måtte derfor også omgjøres. Her kommer bokhylla i gangen inn. Den skulle inn på kontoret. Og sånn gikk hele første halvdel av søndagen: Rommet til Snuppa kom i orden med bøker fint inn i bokhylla. Kontoret fikk ny bokhylle med plass til mannens permer og papirer, og jeg fikk endelig ordnet i stand min etterlengtede lese/kosekrok. Gangen gråter sine salte tårer over sin mistede bokhylle, men ble til slutt fornøyd med en tredje lesekrok/venterom for mine private logopedklienter. Alt i alt: en effektiv dag, og Logopedmamma er strålende fornøyd med resultatet:

Bokhylle og bøker på plass, og elefantbilder malt av god venninne på veggen.Lese/kosekrok på plass. Her skal vi ha mange fine lesestunder :)Lesekrok/venterom på plass.

 

Takk til mannen som bar hyller og hang opp bilder i dag <3 Det er rart med det, men når jeg har et prosjekt på gang, blir alltid min mann involvert også... Ups! :)

Da er dagens melding fra Logopedmamma: Gjør lesestundene lett tilgjengelig ved å legge til rette koselige kroker/gode steder å sitte, og godt synlige bøker. Dette inviterer både voksne og barn til å utforske bøkene sammen.

God lesestund :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #bøker #barnogspråk #søndag #interiør #kosekrok #lesestund #barn #foreldreogbarn #språk 

Snuppelure + søvn = logopedmamma ut i sola

 • 15.08.2015, 14:11
 • |
 • Kategori: Boktips

Tenker på da jeg var yngre å kunne ligge og steike i sola hele dagen hvis jeg ville. Nå er det de en- til to timene Snuppelure sover på dagen. Når det er så fint vær som det er denne lørdagen, er det bare å komme seg ut og nyte finværet! Når hun våkner er det å løpe rundt med BRIO- tralla, lage middag, rydde, lese og kose oss sammen. Vi er jo ute, men den tiden man kunne ligge uforstyrret på et teppe i sola og bare jobbe med brunfargen, er forbi.

Men, det er greit det. Det var da. Dette er nå, og jeg ville ikke endret det for alt i verden :)

Apropos lese bok. I går fikk Snuppa en kjempefin bok i gave av en kompis av oss. Den heter "Min første bok med klaffer: 100 første dyr". Hun har andre bøker med klaffer, som hun er veldig glad i, men denne var så fin fordi den omtrent BARE har klaffer. I tillegg virker klaffene sterke og solide, og det er jo en fordel med ei som river og sliter i alt. Fine farger og bilder og bittelitt tekst. Perfekt for vår på 15 måneder.

Jeg blir ofte spurt om hva barn skal kunne av språk på de forskjellige alderstrinnene. Hva er forventet av dem. Jeg pleier å si at en tommelfingerregel er at barnet skal kunne ett- ordsytringer ved ett år, to- ordsytringer ved to år og tre- ordsytringer ved tre år. Det vil si at barnet ved ett år skal kunne komme med enkle ord (feks. mamma, pappa, lys), ved to år skal de kunne sette sammen to ord (feks. pappa bil, mamma melk, is nam) og ved tre år skal de kunne lage enkle setninger (feks. jeg spise mat, mamma gå tur). Her er det EKSTREMT VIKTIG å merke seg at det finnes store individuelle forskjeller! Det er helt vanlig at det kan skille rundt et halvt år på begge siden av de nevnte alderstrinnene. Det vil si at barnets første ord kan komme fra ca. 6 måneder til det er ca. 18 måneder. Og alt er like normalt.

Men, å ha en slik tommelfingerregel er kanskje greit? For dersom man ser at barnet ennå ikke har sagt sitt første ord ved ett år, kan man kanskje gjøre noen små justeringer for å hjelpe det litt på vei. Viktigheten av å lese bok har jeg allerede nevnt, og det med at du som voksen bruker språket aktivt, kan også hjelpe. Da er vi tilbake til språkbadet som jeg tidligere har skrevet om :) 
 

Ha en strålende fin solskinnslørdag!

 Super bok!


 

Mitt sommerparadis :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #sommer #sommerparadis #språk #barnogspråk #språkutvikling #språktips #lørdag #mamma #mammablogg #tips #tipsogtriks

Lær deg å snakke saaaaaktere :)

 • 14.08.2015, 12:00
 • |
 • Kategori: Stamming

Har nettopp kommet fra en taleflytveiledning med personalet i en barnehage. Veiledet dem på noen tips og triks til hvordan de skal forholde seg til barn som stotrer/stammer.

Noe av det viktigste du kan gjøre når et barn stotrer/stammer, er å tenke over og redusere ditt eget taletempo. Vi er talemodeller for barna våre, og de hører på og modellerer talen vår, ikke bare når vi prater med barnet, men også når vi snakker med hverandre rundt barnet. Derfor er det viktig å snakke rolig og sakte når du snakker med barnet på tomannshånd, men også være bevisst eget taletempo når du snakker med andre voksne i nærheten av barnet. Husk, barn har stoooore ører, og får med seg mer enn vi tror :)

Også for barn med språkvansker kan et roligere taletempo være tingen! Normalspråklige barn har heller ikke vondt av å roe ned taletempoet noe.

 Verden går fort. Vi hiver i oss middag etter jobb/barnehage/skole og fyker videre på besøk/fritidsaktiviteter. Ta tid til å roe ned, også talen.

 

God fredag! :)


 

 

#logopedmamma #logoped #taleflyt #stamming #mamma #barnogspråk #språk #barn #familie #fredag #stotring #språktips #medhjerteforspråket

Les bok med barnet ditt :)

 • 13.08.2015, 21:10
 • |
 • Kategori: Lesetips

Jeg vil gjerne (i disse nettbrettider) slå et lite slag for den gode, gamle lesestunden på senga. Jeg kan ikke få poengtert godt nok hvor viktig det er å lese med og for barna. Det å sitte i armkroken til mamma, pappa eller andre nære kjære betyr i seg selv ganske mye for et barn. Det er trygt og godt. De får litt alenestund med den ene forelderen, noe som kanskje er herlig hvis det er andre søsken inne i bildet? Den roen og det lave tempoet en slik situasjon gir, mener jeg også er veldig viktig (både for voksen og barn) i en hektisk hverdag. Og hva det gjør for språkutviklingen! De lærer blant annet begreper, de lytter til lyder og rytmen i språket, og ikke minst utvikler de et forhold til bøker og det skrevne ord.

 

 

Ikke bekymre deg hvis barnet ditt ikke er av den typen som sitter villig stille og hører på at du leser boken fra perm til perm. Bla i boken, start med slutten eller midt i, hold boken opp ned, hvis det er det barnet vil. La barnet bla og kommenter det dere ser underveis: "Oi! En pip-pip", "Se deeeeeer, en ball!". Det aller viktigste er at barnet blir presentert for en bok, bildene i den, hører på det mamma eller pappa sier, og knytter etter hvert ord til det han eller hun ser. Det er det som er viktig. Det hjelper begrepsutviklingen på vei og barnet får et forhold til bøker og det skrevne ord. Og dersom du har et barn som kanskje strever noe med taleflytproblematikk (stotring/stamming) kan en slik situasjon i seg selv virke svært beroligende på barnets taleflyt.

Det går også an å starte tidlig med å lese bok FOR barnet, mens barnet ligger i sengen. Datteren min er nå 15 måneder, og vi ammer (ja, jeg ammer fortsatt litt), susser og klemmer, sier natta, legger henne ned i sengen, hun spretter opp og står i sengen, og jeg sitter i stolen ved siden av sengen hennes og leser Egners "Folk og røvere i Kardemomme By". Bare bittelitt, to-tre avsnitt kanskje, og de sangene som måtte komme innimellom. Selv om hun ikke skjønner noe om verken Tobias, Bastian eller sinte Tante Sofie, så hører hun stemmen min, hun hører min intonasjon (hvor jeg legger trykket på ord og setninger) og hun hører ord. I tillegg skaper vi en kveldsrutine som pappa`n og eventuelle barnevakter kan gjennomføre (minus ammingen, selvfølgelig). Når det er sagt, er det ofte at hun bare halvsovner ved puppen, jeg lemper henne opp i sengen, hun ruller rundt og snorker videre. Da leser vi selvfølgelig ikke ;)

 

Så, kveldens budskap er klart: Les gjerne en bok med barnet ditt så ofte du kan :)

 

#lesbokmedbarnetditt #logoped #logopedmamma #bøker #bøkerogbarn #mamma #språkutvikling #barn #mammablogg #medhjerteforspråket

For ordens skyld...

Jeg er utdannet logoped fra Universitetet i Oslo og har en master i spesialpedagogikk, med fordypning i logopedi. Jeg har arbeidet som logoped i kommune og privat (selvstendig næringsdrivende) siden 2009. Jeg er medlem i Norsk logopedlag og benytter derfor yrkestittelen logoped MNLL. Innleggene jeg poster er ikke ment å erstatte profesjonell hjelp fra en logoped tilknyttet hjemstedet deres. Det er alltid lurt å ta kontakt med noen som kan foreta en helhetsvurdering av ditt barn og barnets språklige funksjon. Dette er nødvendig for å tilpasse et skreddersydd treningsopplegg for dere. I de fleste kommuner er det PP- tjenesten (Pedagogisk-psykologisk tjeneste) som kan hjelpe dere videre.

Når det er sagt: Håper postene mine kan være til hjelp for noen foreldre og barn der ute :)

 

#logoped #logopedmamma #medhjerteforspråket

Ny i bloggverdenen! Litt om språkbad :)

Wow! Dette er en helt ny verden for meg. Jeg føler at for å kvalifisere til å ha en blogg, bør man ha noe på hjertet; noe man virkelig vil formidle til omverdenen. Og mitt intense ønske her i verden er at flere barn skal få hjelp med sine språk- og talevansker. Jeg vet av erfaring, at det er mange foreldre som er helt rådville når deres eget barn plutselig strever med en språk- og/eller talevanske. Som logoped har jeg blitt gitt det privilegiet å kunne hjelpe til i slike situasjoner. Det er en god følelse å kunne gå fra jobben hver eneste dag og vite at man forhåpentligvis har hjulpet noen som er i en vanskelig situasjon.

Språk- og talevansker rammer mange barn og årsakene er som regel sammensatte. Det finnes mange typer språkvansker, blant annet vansker med å forstå språket, vansker med å uttrykke seg, stammeproblematikk og "rene" talevansker der barnet uttaler en eller flere lyder feil. Noen språkvansker viser seg sammen med andre vansker, andre opptrer tilsynelatende alene. Det er et spennende felt jeg jobber med, og det finnes mange tips og triks for å hjelpe et barns språk godt på vei dersom det har stoppet litt opp. Tipsene jeg etter hvert deler kan også brukes av foreldre som har barn som utvikler språket normalt, men som ønsker å "booste" barnets språkutvikling litt.

Dagens innlegg handler om hvordan man skal skape språkglede hos barn. Det er utrolig viktig at barn som strever med språket hver dag blir "badet i et språkbad". Med det menes: Sett ord på alt du gjør! Dette gjelder kanskje spesielt de barna som strever med begreper, og som strever med å finne riktig ord på hva ting er. Det er utrolig krevende for foreldre å hele tiden skulle tenke på "språkbadet", men gjøres det konsekvent, kan det ha stor betydning for utviklingen av barnets språk.

Å språkbade barnet er i og for seg enkelt: Det handler om å ordsette det du gjør med barnet ditt. Istedenfor å si: "Sett DEN DER", si heller "Sett SKOEN på DØRMATTA". Istedenfor å si: "Legg tilbake DEN DER", si heller "legg tilbake NØKLENE på BORDET", osv. Bruk ordene, istedenfor alle disse fyllordene som den, der, tingen, og lignende.

Legger ved et bilde av en plakat jeg ofte gir til foreldre. Den minner oss på at det er viktig å ta språktreningen i de små anledningene som byr seg i løpet av hverdagen. Plakaten har jeg fått av Fanny Platou og Marit Molund Koss da jeg var på kurs på Statped (Statlig spesialpedagogisk tjeneste) for noen år siden.

 

Ha en strålende dag og lykke til med "språkbadet"! :)

 


 

#språk #familie #foreldreogbarn #logoped #språktrening #språkbad #barn #mamma #logopedmamma #medhjerteforspråket

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget