hits

Språktrær i full sommerblomstring og småtips til L- trening

 • 30.06.2016, 17:56
 • |
 • Kategori: UttaleNyter de deilige sommerkveldene til det fulle ute, med Lille My som løper rundt og storkoser seg :)

Det er mye bedre å nyte finværet enn å sitte inne foran PC`en, så det har det blitt lite av i det siste.

 

Kommer derfor med et lite triks for hvordan du kanskje kan få lurt frem en l- lyd hos barnet, for å bøte på min dårlige samvittighet overfor trofaste lesere:

 

Det er jo fryktelig sjarmerende da, når barnet skal ha på "jyset" om kvelden, eller det har vært hos "jegen" og fått medisin. Det er også veldig søtt når de ber om å få "jimet" når dere sitter og klister strimler av papir på en papp. Det er også veldig godt å spise "sotojade" på lørdagskvelden.

Men selv så søtt og sjarmerende dette er, bør L- lyden imidlertid være på plass innen barnet fyller 5 år.

 

Problemet, når barna lager en j- lyd istedenfor en l- lyd, er at barnet løfter tungen i bakkant istedenfor i forkant av munnen. Prøv å si en j- lyd og prøv å si en l- lyd, så merker du forskjellen på hvor tunga løftes, veldig godt.

 

L- lyden er den eneste lyden som slipper luftstrømmen ut på bare sidene av tunga. For å lage denne lyden, skal en bred tungespiss settes mot tannryggen like bak tennene i overmunnen. Resten av tunga er lav og avslappet. Det viktigste er å få tungen opp, OPP, OPP! Og fram i munnen.

 

En måte å "lure" barnet til å få tungen opp og fram i munnen på, er å smøre en liten klatt med enten syltetøy, honning, sjokoladepålegg, etc. på barnets overleppe. Kun en liten "klump på midten", ikke smør inn hele overleppen! På denne måten blir barnet motivert til å søke mot det søte, og barnet kan med dette muligens mestre å løfte tungespissen opp. Du kan be barnet om å sette på en liten lyd slik at det blir en l- lyd. Gjør dette noen ganger. Forsøk dermed å smøre bittelitt av det søte pålegget under fortennene (altså den flaten som møter fortennene nede i munnen), og se om barnet klarer å føre tungen dit, samtidig som det forsøker å si lyden l. Gjør dette noen ganger. Så kan du prøve å smøre litt søtt pålegg litt bak fortennene (tannryggen), der den "virkelige" l- lyden skal lages. Funker dette etter noen ganger, kan du til slutt gjøre det uten det søte pålegget, og bare be barnet ta tungen opp til tennene. Tungen vil da forhåpentligvis huske det gode, søte pålegget det fikk smake på, og sette tungen sin på rett plass.

 (Ole Brumm er glad i honning, og sikkert en racer på å uttale l- lyden ;)

 

Merk at det skal en del trening til for at barnet skal bli helt kvitt j- lyden i tale, og bruke l- lyden isteden. Forsøk å trene litt hver dag.

 

Dersom barnet ikke synes å mestrer denne typen trening i det hele tatt, ville jeg ha gått et steg tilbake, og forsøkt meg på munnmotorikktrening. Det kan være at tungen ikke er klar for å lage l- lyden ennå, fordi den verken er sterk eller fleksibel nok. Da er en mulig løsning at tungen må trenes litt. Mer om munnmotorikktrening finner du HER og HER.

 

NB! Har barnet store uttalevansker, og ser ut til å streve fælt med å få til l- lyden, anbefaler jeg å ta kontakt med logopeden i kommunen eller en privat logoped. Ikke tren med barnet på egenhånd over lengre tid! Spesielt ikke hvis du ikke kan registrere noe fremgang. Null fremgang betyr at dere enten trener feil, eller at barnets uttalevansker er så omfattende at det er andre typer terapiformer som må settes inn.

 

Dersom barnet mestrer l- lyden når dere har øvet en stund, følger her noen treningsord som kan hjelpe lyden med å komme på plass i ord:

 

la

le

li

lo

lu

ly

 

lære

lege

lim

lam

Lise

låve

løve

lyn

 

 

Håper dette var litt til hjelp for de som har barn som kanskje strever med å få på plass en l- lyd.

 

 

Lykke til fra en Logopedmamma som er i skikkelig sommermodus! :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #språk #uttale #artikulasjon #uttale #uttalevansker #artikulasjonsvansker #uttaletrening #artikulasjonstrening #tipsogtriks #mamma #mammablogg #mammasomvilhjelpe #barnogspråk #logoped #logopedi

 

 

Visste du at? (Om tungen)

 • 17.06.2016, 18:02
 • |
 • Kategori: Uttale

Tungen har mange, mange, mange muskler? Faktisk så består den nesten utelukkende av muskler, noe som gjør den særdeles bevegelig. Den kan raskt innta alle mulige posisjoner og kan berøre så og si hvert eneste punkt i munnhulen.

Musklene i tunga deles inn i den ytre muskulaturen og den indre muskulaturen. Den ytre påvirker tungens posisjon i munnhulen og forbinder den med skjelettet, mens den indre danner selve tungelegemet og er ikke festet til skjelettet.

  

Tungen er helt nødvendig for talefunksjonen til menneskene. De fleste lyder lages ved at tungen endrer munnhulens form og volum, og i større eller mindre grad hemmer luften i å passere.

 

Tungen er det viktigste artikulasjonsorganet vi har, og er tungen svak kan det være problematisk å snakke.

 

NETTOPP DERFOR

 

er det veldig viktig med en sterk tunge for å ha en tydelig uttale.

Nedenfor følger noen tungeøvelser som dere kan kose dere med. Helt egenmekka, selvfølgelig ;)

 Ønsker du å kjøpe et munnmotorikkhefte?

Send meg en forespørsel på mail: tuppiluu@icloud.com

  

Ønsker alle mine lesere en riktig god helg! :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #logopedlivet #mamma #mammablogg #tungen #munnmotorikk #artikulasjon #munnmotorikkhefte #munnmotorikktrening #helg #godhelg

 

 

 

 

 

 

 

 

LES OGSÅ:

- Tungegym!!!!!!

- Stramt tungebånd

 

Sommerhilsener og diplomer i lange baner

Nå regner jeg med at de fleste av mine lesere er i full sving med sommeravslutninger, sommerfester og andre sommerkrumspring, fordi det ER mye som skal avsluttes når et skoleår går mot slutten og det nærmer seg det herlige vakuumet vi kaller SOMMERFERIE! Sommerferie føles som en herlig, lang drøm, med flagrende sommerkjoler, varm vind i ansiktet, saltvann i håret, isspising til vi får vondt i magen, søte jordbær, lange sommernetter, grillings og tid med familen.

 

Eller:

 

Hylende unger, sand over alt, solbrent, 5 kg i pluss, sure jordbær, kalde sommerkvelder, brente pølser og alt for mye tid med familien?

 

Hehe, det får bli som det blir ;) Det er i alle fall sommer!

 

 

Nå er jeg i gang med å avslutte ting og tang før sommerferien. Jeg syns det er veldig hyggelig å sende med barna et lite sommerbrev før sommerferien, der jeg takker for de hyggelig logopedtimene vi har hatt denne våren, og gir dem en dato for når vi treffes igjen utpå høsten. Så sant jeg har tid til det, skriver jeg på både navn og tekst for hånd, for å gjøre det litt mer personlig. Det fikk jeg til i år, og her er årets mal:


 

En del av min måte å motivere barna gjennom skoleåret for trening, er å holde skåring over hvem som vinner i diverse Memoryspill, Stigespill, Lotto, Tre På Rad, og lignende. Og på slutten av skoleåret får vinneren en diplom, sammen med lovnader om at logopeden skal skjerpe seg neste skoleår, og "knuse" vedkommende til jul :) Det verste av alt, er at jeg gjør mitt beste også veit du, men taper som regel... Jeg skylder alltid på at: "Siden jeg er logopeden, er jeg mer opptatt av å høre på hvordan du sier ordene, enn å tenke over hvordan jeg skal spille spillet"... 

Jeg håper alle nyter disse deilige, varme sommerdagene frem mot sommerferien :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #sommer #sommerbrev #avslutning #pokal #diplom #sommerferie #snartsommerferie #logoped #logopedlivet #mamma #mammablogg #sol #sologsommer

  

Man tager hva man haver...

Når logopeden glemmer terninger og spillbrikker, er ikke DET noen grunn til å ikke få trent!

Halspastiller i forskjellige farger og terning- app på iPhone, fungerer også veldig fint :)

(Ungene "våkner" litt også, og blir mer motivert for trening, med en liten vri på det samme gamle vi har gjort mange ganger før).

God tirsdag i finværet!

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #logopedlivet #arbeidslivet #mantagerhvamanhaver #trening #uttaletrening #barnogspråk #uttale #artikulasjon #mamma #mammablogg #tirsdag #stigespill

Aaaah! Den deilige hverdag, og herlige helg :)

Dagen startet sånn: (Ja, jeg veit at kjøleskapet mitt generelt sett behøver en vask :)

Og endte sånn:

Med nydelig utsikt i det varme været, fra den lille balkongen min :)

Slitsom uke, med mange ting som skulle avsluttes før sommeren kommer. Tester, rapporter, et siste forsøk på å få plass lyder som lar vente på seg, og planlegging av neste skoleår.

Nei, nå tar jeg en velfortjent helg i finværet!

Og det samme ønskes for dere :)

God helg!

#logopedmamma #medhjerteforspråket #helg #velfortjenthelg #uhell #brelett #finvær #sol #utsikt #varmedager #hverdagslivet

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget