Isjda! Jeg tapte - Igjen! :)

Man kan ikke vinne alltid...

Visste du at trening, både uttaletrening, begrepstrening, lesetrening, ja hva som helst egentlig, blir MYE morsommere med litt konkurranse?

Vekkes konkurranseinstinktet hos klientene, blir treningen ofte dobbelt så effektiv. De glemmer nemlig at de trener!

Og selv om logopeden taper stort, vet jeg at barnet vinner MYE!

:)

#logopedmamma #medhjerteforspråket #uttaletrening #begrepstrening #lesetrening #konkurranse #konkurranseinstinkt

Øving, hjertesukk, uttalemedisin og logopedkrus! :)

Barnet ditt forteller deg at hun ønsker å begynne å lage musikk. Hun skulle ønske at hun mestret å spille et instrument, og hun har plukket seg ut saxofon som sitt drømmeinstrument. Du, som mamma eller pappa, sjekker da ut hvilke muligheter som finnes: Hun kan begynne å spille i et korps, der hun både vil få individuelle timer med instruktør, samt øvelse i form av å spille med de andre musikantene i korpset. Hun kan begynne på en kulturskole der hun vil få individuelle timer med instruktør, eller dere kan velge å betale for en privat instruktør som kommer hjem til dere. Har dere så mye penger at dere ikke vet hvor dere skal gjøre av dem, kan du jo betale for en instruktørtime hver eneste dag. De fleste lander nok imidlertid på en time i uka, med avtale om å øve litt hver dag for å bli en bedre saxofonist. I tillegg til å øve på selve saxofonspillingen, bør barnet også bruke litt tid på å studere noter så hun lærer seg å lese musikk.

 (Bilde hentet fra google)

 

Barnet ditt forteller deg at det skal bli fotballstjerne. Hun vil bli proff og har planer om å leve av fotballkarrieren sin. Du melder barnet ditt inn på et fotballag, og de trener en gang i uka, toppen to. Hva vil ditt råd til barnet være? For at det skal lykkes med proffkarrieren sin? Sitte på rompa hver dag etter skoletid og lekser, eller ut og spille fotball?

 


(Bilde hentet fra google)


 

Barnet ditt ønsker å bli god til å strikke. Du er ikke så glad i å strikke og sy selv, så du nevner for læreren hennes på skolen at hun ønsker å lære seg å strikke. Tilfeldigvis er denne læreren både flink til og glad i å strikke, så hun forteller at barnet ditt kan komme til henne på lærerværelset på fredager etter skoletid og få veiledning på hvordan.

På den første "strikketimen" med lærer, viser hun barnet hvordan hun skal legge opp masker til et skjerf, og hvordan hun skal strikke rette masker. Lærer og barnet avtaler at hun skal strikke selv på fritiden for å øve seg, og de snakker om hvor langt skjerfet kommer til å være når de møtes uken etter.

  

Så skjer dette:

Barnet ditt vil ikke ta fram saxofonen hver dag for å øve. Det er mye artigere å enten være med venner, spille iPad, se på TV eller høre på musikk. Når hun kommer til instruktøren sin uke etter uke, kan hun derfor ikke sangene hun har fått i lekse.

Ville du marsjert ned til øvingslokalet og skjelt ut instruktøren for at barnet ditt ikke var blitt noe bedre?

Eller ville du fortalt barnet ditt at dersom det ikke øver, vil det ikke bli noe flinkere til å spille saxofon?

 

Barnet du har meldt inn på fotballaget holder seg til treningene og synes disse er artige, men begynner å miste interessen for å bli fotballproff.

Ville du lagt skylden på treneren for dette?

 

Barnet som ville lære seg å strikke, begynte med stor iver. Hun strikket hver kveld før leggetid, men i det siste har interessen avtatt. Hun tar opp strikketøyet innimellom, men blir litt sint fordi hun ikke husker hvordan hun skal strikke.

Ville du sagt til henne at: "Det er fordi læreren din ikke har tid til å øve på strikking med deg hver eneste dag, at du ikke blir bedre til det. Hadde hun gjort det, ville du sikkert ha vært ferdig med hele genseren nå, men på grunn av henne blir du ikke noe bedre".

 

Og hjertesukket er:

 

Logopedtilbud er en service noen kommuner velger å ha for å hjelpe brukerne sine på best mulig måte. De kommuner som ikke har logopedtilbud selv, ber brukerne sine henvende seg til staten for å få hjelp. Da kan de, dersom de får innvilget det, ta kontakt med en privat logoped for å få hjelp.

 

Hvis du er så heldig å ha fått logopedtilbud til ditt barn; sørg for at barnet øver! På samme måte som at man må øve masse for å bli god til å spille et instrument, til å sparke fotball, strikke eller hvilken som helst annen ting, er man nødt til å legge inn en god del egeninnsats for å bli bedre.

Det er enkelt å skylde på logopeden når barnet ikke blir noe bedre, men egentlig burde man ta en titt på om treningsopplegget, "logopedleksa" logopeden har gitt, er blitt gjennomført hver dag. Eller ble det med den ene gangen i uka?

 

Sannheten er, at for å bli god på en ting, er man nødt til å øve. Det er skikkelig kjedelig, men helt nødvendig. For å endre et satt spor i hjernen, for eksempel at r- lyden uttales som en j- lyd, er det mengdetrening som skal til for å få endret dette sporet. Slik at hjernen begynner å huske at: "Å ja! Stemmer! For å få til denne rulle- r`en, skal tunga opp foran i munnen, og ikke bak i munnen!". En sånn endring skjer ikke over natta. Det MÅ øvelse til.

 

Nå skal jeg være forsiktig med å skjære alle over en kam. Jeg har vært bort i situasjoner der både foreldre og barn har vært griseflinke til følge opp alle lekser som er blitt gitt. De har trent og trent, men resultatene kommer ikke. Det er ulike årsaker til hvorfor dette en sjelden gang skjer, og det er kjedelig for den det gjelder, men for de aller, aller fleste, kommer lydene på plass så lenge man ØVER :)

 

Jeg pleier å si til klientene mine at: "Jeg skulle ønske at jeg hadde en pille for hver lyd. At det oppå hylla mi der borte, skulle stått glass på glass med R- medisin, L- medisin, K- medisin, S- medisin, osv., men det er dessverre ikke så enkelt. Hos meg må du øve".

Også gir jeg dem et godt smil, som sier: "Jepp, jeg veit det er kjipt. Men sånn er det. Nå starter vi, og jeg skal hjelpe deg så godt jeg kan".

 

Happy lørdagskveld, alle sammen! :)

 

P.S: Se på den fine bursdagsgaven jeg fikk av min gode logopedkollega:

 


 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #saxofon #fotball #øve #trene #logoped #logopedlivet #mammablogg #manmåøveforåbligodpånoe #uttaletrening #logopedlekse
 

 

 

 

 

 

Du veit du er mamma når...

Ett år eldre, hipp hurra! Og noen tanker om alder(dommen)

Hvor heldig er ikke jeg? Som får lov til å bli ett år eldre.

 

 

Da jeg bikka 30, var det ikke lenger kun "gratulerer med dagen". Da begynte: "Grattis med dagen. Ett år eldre. Hvordan føles det?" Og selve 30- årsdagen: "30 ÅR!!!! Hvordan føles DET?"

 

Jo, det skal jeg si deg:

 

Hvor HELDIG er ikke jeg (vi) som får lov til å bli 30 år, og 31, og 32, og 33, og så videre.

 

For, jeg har (som mange andre) opplevd det å miste noen på min alder. En som også kunne blitt 30 år, 31 år, 32 år, og så videre. En som stod meg nær. En jeg hadde opplevd mye sammen med. Delt mange år sammen med.

 

 

Hmmmm, hvordan kan man da stresse over det faktum at man blir et år eldre?

 

Joda, kropp og utseende blir også eldre og man prøver liksom på best mulig måte å bevare det som bevares kan, bittelitt lenger.

 

Men, så glemmer man seg litt bort innimellom. Glemmer bort hvor sykt heldig man er, som blant annet har fått oppleve å bli mamma. Det er ingen selvfølge for alle.

 

Heller ikke det å leve lykkelig med den samma karen år etter år, men det går også heldigvis foreløpig veldig bra! ;)

 

 

Og hvor utrolig heldig jeg er som har fått lov til å bli ENDA ett år eldre.

 

Takk, takk, takk!

Jihaaaaaaaaaa for 32!

 

 

P.S. Snapchat motvirker alderdommen bittelitt, i form av filtrering av rynker og forstørring av øyne. Supert for oss over 30 ;)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mamma #mammalivet #mammablogg #ettåreldre #bursdag #fødselsdag #bursdagsbarn

Bursdagsforberedelser

Mannen og jeg feirer bursdag til helga, og da må det forberedelser til :)

Og jeg har lært at hvis jeg starter tidlig, med for eksempel baking, blir selve dagen da gjestene kommer, mye finere.

Nå er bunner bakt, og det er fortsatt mye igjen av kvelden.

Må bare rydde først...

Gleder meg spesielt til denne:

Fra boka til denne dama her:

#logopedmamma #medhjerteforspråket #mammalivet #bursdagsfeiring #bursdagsforberedelser #mamma #mammablogg #idagranjansen #helenorgebaker #amatørbaker

Om å peke og spørre

 • 14.04.2016, 17:48
 • |
 • Kategori: Lesetips

Lesestundene med Snuppelura blir bare mer moro for hver dag som går. Hun får flere og flere ord som hun kan bruke til å uttrykke det vi ser i bøkene, samt at hun får til å peke på flere av de tingene jeg spør etter.

 

 

Visste du at ved å bruke en kombinasjon av å både be barnet om å benevne ting i bøkene OG be barnet om å peke på ting du etterspør, trener du både barnets ekspressive og reseptive språk?

 

Ekspressivt språk er det språket barnet bruker for å uttrykke seg.

Reseptivt språk er barnets forståelse av det som blir sagt.

 

Si: "Hva er det"?, og pek på en ting på bildet i boken. Husk å VENTE for å gi barnet tid til å svare. Gjenta ordet korrekt en gang (ALDRI gjenta det med de eventuelle uttalefeilene barnet gjør), og ros masse! "Ja, så fint! Det er en klokke. Så flink du er"! - Trener barnets ekspressive språk.

Si: "Kan du peke på _____?" eller "Kan du finne ____?", og si ord du (tror) du veit barnet kan. For eksempel "fuglen (eller "pip- pipen"), "snømannen", "treet", "bilen", og så videre. Husk å VENTE for å gi barnet tid til å svare, og si: "Ja, fint! Der fant du treet, jo!". Trener barnets reseptive språk.

 

Ting å tenke på:

 • Du kan gjerne gjenta ordene flere ganger. Det er alltid fint med repetisjoner, men pass på å ikke overdriv. Barn er smarte, og sier fra hvis det blir i overkant mye "pedagogikk" i lesestunden.
 • Du kan godt holde deg til 3- 4 ord pr. bilde, slik at de samme ordene blir repetert hver gang dere leser den boken, og heller utvide med flere ord når de første 3- 4 er godt innlært.
 • Ikke blir FOR ivrig (prøver å følge dette rådet selv...). Det er så moro når barnet mestrer og klarer, men pass på at mamma ikke tar helt av, så barnet ikke vil ha lesestund lenger fordi mamma oppfører seg så snålt i lesestunder...
 • Ta vare på kosen som lesestunden er.
 • Prøv å følg barnets initiativ til hvilke bøker, hvor fort dere skal bla i boken, osv.

 

I neste BokBlikk tipser jeg om en veldig fin bok med Mummitrollet, som er midt i blinken for nysgjerrige toåringer! :)

 


 

 

Ha en fin dag videre! :)

 

Les også:

- Ett spørsmål av gangen, takk! :)

- Les bok med barnet ditt

- Gule lapper + bøker = Leseglade barn

- Lite leselystne luringer i hus? Lag "bokfeller"!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #lesetips #bøker #lesbokmedbarnetditt #lesbøker #bok #barnebok #barnebøker #tipsogtriks #logoped #mamma #mammalivet #logopedlivet #mammablogg #mummi #mummikopp #lesestund #ekspressivtspråk #reseptivtspråk

 

 

BokBlikk: Tut og kjør (Eric Carle)

 • 03.04.2016, 13:59
 • |
 • Kategori: BokBlikk

Eric Carle er kanskje aller mest kjent for sin bok: Den lille larven Aldrimett.

Han er en amerikansk forfatter som ble født i New York i 1929. Vil du lese mer om Eric Carle, kan du gjøre det HER.

  

Denne boken kom jeg over hjemme hos lekekompisen til Lille My. Den heter Tut og kjør og ble utgitt i 2014 av Gyldendal Forlag. Boken er delt opp i to deler: Øverst finner dere selve boken som dere kan bla i, og under boken er det festet et slags dashbord med ratt og ulike knapper dere kan trykke på. Underveis i boken er det tegnet inn bilder av de ulike knappene dere kan trykke på, som passer til den teksten som leses.

 

Logopedpoeng: 


 

 

Enkel, enkel, enkel tekst. Det er snakk om én linje på hver side som beskriver akkurat det en ser på bildet: "Bilen kjører nedover veien", "En ferge frakter bilen bortover vannet", "Et tog kjører ved siden av bilen"! Og som du ser av de enkle setningene, forklarer de en tings plassering i forhold til andre ting. Med andre ord, dere kommer innom ulike preposisjoner gjennom denne boka. Dere kommer også innom begrepene tog, bil, fly, brannbil, båt og ulike dyr. Grunnen til at boken ikke har fått 5 hjerter, er at tegningene er en smule abstrakte, slik at det kan være vanskelig for de aller minste barna å se at en sauen egentlig er en sau. Men, dette er jo klassiske Eric Carle- tegninger og det er slik de er. Punktum. Og vi elsker dem :) Totalt sett: en svært fin bok med tanke på barns språklige utvikling.

  

 

Mammapoeng: 

Snuppelure ELSKER denne boken! Nå er hun kanskje over gjennomsnittet glad i bil grunnet bilgal pappa og generelt bilgale mannfolk i familien, men hun lyser opp hver gang jeg spør om vi skal lese "bilboka". Det er artig at rattet kan heves ut fra boken slik at hun faktisk kan sitte på fanget mitt og late som om hun kjører mens vi leser. Boken er bygget opp slik at bildet som er rett foran barnet skal illustrere veien som man ville sett den, hadde vi sittet inne i en ekte bil. Rattet lager også lyder når det svinges fra side til side. I tillegg er det behagelige lyder på lydpanelet; Ikke så høyt at du er tilnærmet døv etter en lesestund, men heller ikke så lavt at vi må være musestille for å høre lydene. Boken og lydpanelet virker også å være solid, og det er et must hvis en noensinne har sittet og observert hvilken behandling bøker (og leker generelt sett) får innimellom. De får gjennomgå her i huset, for å si det sånn.. :) Topp score på mammapoengene!

  

Boken passer for barn fra ca. 2 år.

(Selv om du kan lese bøker for barnet fra det omtrent er født. Les mer om det her: Mammahjertet og boktips for de minste.)

 

Ha en strålende fin søndag :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #bokblikk #boktips #boktipsfordeminste #boktipsforbarn #språkstimulering #mamma #mammablogg #mammalivet #logopedlivet #logoped #ericcarle #tutogkjør #ericcarletutogkjør #ericcarlebøker #bøker #bok #bokanmeldelse

 

Har du en bok du vil jeg skal kikke nærmere på i BokBlikk? Send meg en Mail.

 

  

En morsom greie, sånn utpå lørdagskvelden :)

Jeg må bare le når jeg leser denne, siden jeg står midt oppi kaoslivet med en toåring selv. Det er helt herlig, men puh! FOR en fartsfylt hverdag!

________________________________________________________________________________________________________________________________

Har du prøvd ALLE slankekurer - uten resultat, prøv denne:


De aller fleste toåringer er slanke. I samarbeid med barneleger, radiologer, ernæringeksperter og utslitte foreldre er denne geniale dietten forsket frem:


Frokost: Ett kokt egg, en skive brød med syltetøy. Spis to små biter av egget og smør resten ut på gulvet. Ta en bit av brødskiven og klin deretter syltetøyet godt inn i ansikt og klær.


Lunsj: Fire fargestifter (valgfri farge), en neve knust potetgull og tre munnfuller av ett glass melk (hell resten på gulvet).

Middag: En kjeks, to skjeer tomatsuppe (resten heller du ut på bordet) og noe rusk du finner under sofaen.

Kveldsmat: Lag en skive ostesmørbrød som du hiver på gulvet. Drikk fire munnfuller av badevannet ditt.

Dietten gjøres mer effektiv med tilrettelagt mosjon, for eksempel:

 

 • Legg deg på gulvet i et kjøpesenter og vri kroppen rundt i slynger samtidig som du skriker av full hals for å øke lungekapasiteten. Når mannen fra Securitas kaster deg ut av butikken gjør du sterk motstand.
 • Spring over alt, hopp innimellom. Fall ofte og regelmessig; å reise seg opp igjen styrker musklene. Husk lungene. Skrik samtidig med disse øvelsene.
 • Be om en sparringspartner ved påkledning. Gjør med alle krefter motstand mot å bli påkledd. Nøy deg ikke med et skift, krev å få bytte til andre klær minst tre ganger.


Lykke til!

__________________________________________________________________________________________

 Ha en fin kveld videre. Jeg ligger med tøflene høyt i soffan og nyter et bittelite rødvinsglass etter en dag med raking, planting, vasking og pussing av uterommet. Nå kan våren bare komme :) Jeg er klar!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #toåringer #livetmedentoåring #mamma #logopedmamma #mammalivet #mammablogg #kaosliv #verdensbesteslankekur #tøfler #vår #lavårenkomme

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • hits