hits

Lite leselystne luringer i hus? Lag "bokfeller"!

 • 23.02.2016, 13:30
 • |
 • Kategori: Lesetips

Omtrent fra man har fått det lille frøet inn i magen, som senere viser seg å være en liten baby, rådes du som forelder til å lese bøker for barnet. Og jo tidligere du begynner, jo mer glad i å lese blir barnet. Barnets ordforråd og begrepsforståelse øker når foreldrene leser for det, og et stort ordforråd og godt begrepsapparat har mye å si for barnets generelle språkutvikling, og også den senere lese- og skriveutviklingen.

 

Vi har forstått det! Lesing er VIKTIG!

 

 

Dersom barnet ved 2- 3 årsalder begynner "å henge etter" i sin språkutvikling, lyder ofte rådene som følger:

- Bad barnet i språk! (Les mer om det HER).

- Les bok med barnet ditt. (Les mer om det HER).

 

Men hva i huleste, heiteste skal en stakkars mamma eller pappa gjøre dersom barnet ikke er noe glad i å lese bøker???

 

Her følger noen generelle tips:

 

 • Ha et hyggelig sted dere kan lese bøker, for eksempel en lesekrok, godstol, lesehule, eller lignende. (Les mer om det HER og HER).

 

 • Finn frem til bøker som fanger barnets interesse, og tilpass bøkene med gule lapper. (Les mer om det HER).

 

 • Ikke stress dere inn i en lesestund. La heller være hvis det blir for hektisk en dag, og forsøk igjen neste dag når dere har bedre tid.

 

 • Husk at det er bedre med 5 gode leseminutter, enn 20 tvungne leseminutter. Det vil si at: Blås i det du har lest og hørt om at man BØR lese i så og så mange minutter hver dag for at det skal ha noen "effekt". (Det er sikkert noen som er uenig med meg her, men jeg tenker at det i først omgang er viktigere å få barnet glad i bøker enn å forholde seg til "retningslinjer" for hvordan en BØR lese bøker med barn. Når barnet etter hvert begynner å bli glad i bøker, se det blir noe annet; DA kan man begynne å følge slike råd).

 

 • Og her er mitt aller beste tips: La barnet selv finne ut at det har lyst til å lese med deg!

 

Omgi barnet med bøker. Lag "bokfeller".

Jeg vet med meg selv at dersom noen tvinger meg til å gjøre en ting jeg ikke har lyst til, skal jeg i hvert fall ikke gjøre det! Nå er nok jeg i overkant sta, men jeg tipper at det finnes en del sta barn der ute også, så det er sikkert lurt å prøve en annen tilnærming til barn som meg ;)

 

Her i huset har vi mange lesesteder: Vi har sofa`n. Vi har godstolen på rommet til Snuppelure. Vi har leskroken jeg lagde til oss på kontoret. Og joda, vi har hatt mange hyggelige lesestunder på disse stedene. Vanligvis er det jeg som har initiert disse lesestundene ved å spørre henne om vi skal lese. Nå er Lille My glad i å lese bøker, men jeg merker at jeg ofte må jobbe litt for å holde på oppmerksomheten hennes fordi hun kanskje heller hadde lyst til å leke med noe annet akkurat da.

Disse lesestundene er som sagt koselige, men de er ikke så fine som de spontane lesestundene vi har hatt midt på kjøkkengulvet, når Lille My har kommet tassende med en bok under armen som hun så gjerne vil vi skal lese sammen. Selvfølgelig når jeg skal lage middag, men det får så være :)

 

Og noe av grunnen til at hun kommer tassende med en bok på den måten, er kanskje takket være "bokfellene" jeg har lagt ut for henne???

 

I lekekassa:

 

På lekekjøkkenet:

 

I leketeltet:


 

Poenget er å omgi barnet med bøker ved å plassere dem der barnet pleier å oppholde seg. Du vil ikke tro hvor ofte barnet vil komme tassende med en bok til deg og vil du skal lese den, eller hvor mange ganger du kommer til å finne barnet sittende på gulvet og bla, snu og vende på en bok hun er nysgjerrig på.

 

Og om det skulle vise seg at barnet fortsatt ikke er interessert i bøker?

Ja, da har du fortsatt både rim og regler du kan bruke, samt å ordsette alt du gjør - å "bade" barnet i språk. (Les mer om rim HER).

 

Ved siden av stellebordet har jeg satt Sing Sang- kortene med sanger og rim og regler. De fungerer både som avledning når Snuppelurer slår seg vrang og transformeres til en små meitemarker på stellebordet, samt at de også er språkstimulerende. To fluer i en smekk!

Ja, også ligger det noen bøker der også da. Noen små, lette, som er greie for henne å håndtere liggende :)

 


 

OBS! Pass for all del på at det ikke blir for mye av det gode. Jeg legger ikke ut bøker over alt, og lar de ligge der hele tida. Jeg tar de litt bort en periode, rullerer på dem og legger ut nye slik at hun ikke skal bli lei eller føle at det blir FOR mye bøker rundt omkring.

 

Da vil det vel muligens ha motsatt effekt... At hun etter hvert vil hate bøker fordi a mor ble litt FOR overivrig! ;)

 

 

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #lesing #barnoglesing #lesetips #tipsogtriks #lesbokmedbarnetditt

 


 

 

Min kjære, nydelige datter: Er jeg en god nok mamma for deg?

En hånd i været, alle mødre som har stilt seg dette spørsmålet når ditt nydelige, vakre barn har sovnet tungt på brystet ditt.

 

Du velger å sitte noen minutter til med dette herlige mirakelet du har skapt, på brystet. Du hører pusten, føler hjerteslagene, kjenner varmen.

Dere sitter der. Barnet sover. Mamma tenker:

 

Hvordan kommer du til å bli som stor?

Hvordan kommer forholdet vårt til å være?

Kommer du til å tenke på meg som en snill mamma?

En rettferdig mamma?

En kjærlig mamma?

En mamma som satte grenser? På riktig sted?

Grenser for å forberede deg på den virkelige verden der ute, uten pappa og meg?

Kommer du til å tenke på barndommen din med glede?

Kommer du til å elske jul og alt som hører jula til fordi din mamma gjorde det?

Eller kommer du til å hate jul og alt som hører til fordi det ble for mye av det gode?

Kommer du til å søke opprør fordi du har fått en for trygg barndom med for  utfordringer?

Har du blitt skjermet for mye?

 

Eller kommer din trygge barndom til å være akkurat det du trenger for å vokse opp til å bli verdens mest skjønne, sta, nydelige, tøffe, snille jente?

 

Jeg har mange håp og drømmer for deg. Noen blir sikkert innfridd, andre blir nok med drømmen. Men hvis det er én ting jeg ønsker for deg, mer enn noe annet her i verden, så er det at du skal være glad i deg selv.

Jeg (som så mange andre) følger med på "Sykt perfekt" på TV2, og blir preget av det. Preget fordi jeg føler med jentene de følger. Preget fordi jeg vet at disse jentene bare er noen få av alle de som daglig sliter. Preget fordi jeg har venninner som har slitt, og som fortsatt sliter. Preget fordi jeg er jentemamma. Preget fordi jeg har vært der selv.

 

Onkl P kaller det "Styggen på ryggen". Aldri før har jeg hørt noen beskrive angst på en bedre måte. For det er virkelig en "stygg" som fester seg på din rygg. Det er vondt. Det er slitsomt, og det er hemmende. Og med det presset jenter legger på seg selv, på grunn av det stadig økende presset fra samfunnet, ja da er ikke "styggen" langt unna for mange.

Dette er ikke en blogg om angst. Jeg har selv gått en lang vei med å bearbeide røttene til at "styggen" festet seg på min rygg. Det var først når jeg begynte å bli glad i meg selv, at angsten ordentlig slapp taket.

 

Derfor tenker jeg: Hvordan skal jeg få deg, min nydelige, skjønne datter til å bli glad i deg selv? Og fortsette å være glad i deg selv når du blir bombardert med blogger, Snapchatter og Instagrambilder med mennesker og øyeblikk som synes mer perfekt enn deg og ditt liv?

Den eneste løsningen jeg har er å gi kjærlighet, kjærlighet og mer kjærlighet, lære henne å takke for det hun har og vite at ingen og ingenting er perfekt. Mamma og Pappa gav alt dette til meg, men likevel kom "styggen" snikende opp på ryggen. Hvorfor, er det vanskelig å vite. Men, kan det ligge en styrke i at jeg selv har opplevd det?

 

Hmmmm, jeg håper det, så hun kanskje kan lære noe av mine feiltrinn. Eller så må hun tråkke i dem selv, for å gjøre sine egne erfaringer.

 

Jeg har jo en blogg, og bidrar på en måte med mitt, gjennom bilder av en (til tider) nysminket Logopedmamma og et ryddig hus, til å opprettholde "den perfekte fasade". Mine lesere er imidlertid voksne mennesker, som vet at ingen og ingenting er perfekt, og som klarer å skille en blogg fra det livet en selv lever. Ta for eksempel bloggen CasaKaos. Det er en grunn til at denne bloggen har blitt så populær. Det uperfekte fenger flere enn det perfekte. "Problemet" er at dette også er ei voksen dame, med voksne lesere.

Jeg skulle så gjerne ønske at de unge bloggerne også delte mer av sitt uperfekte liv og ikke strebet etter å fremstille det som Sykt Perfekt.

 

For min datters skyld. Og alle andre døtre der ute.

 

Så, for å svare på mitt eget spørsmål: Ja, jeg tror jeg er en god nok mamma for deg, fordi jeg prøver i alle fall å lære deg at det uperfekte faktisk er ganske så PERFEKT! :)

 

Ha en fortsatt strålende helg, alle fine, gode mammaer der ute!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #hverdagslivet #syktperfekt #angst #tv2 #onklp #styggenpåryggen #kjærlighet #godnokmamma #jeggjordemittbeste #familie #foreldre #barn #casakaos #uperfektperfekt

 

En perfekt avslutning på dagen

Et dikt av Arne Ruset:

 

BARNET

 

Barnet

er inga gåte.

 

Barnet

er enkelt

som ei grankongle.

 

Gje det varme

og det opnar

alle sine frø.

  

 

Ha en fantastisk kveld!

P.S. Jeg følger @renpoesi på Instagram. Der kommer diktidéene fra :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #arneruset #barnet #renpoesi #dikt

Mine aller feteste tøfler og litt mer om Oral motor therapy

 • 16.02.2016, 22:02
 • |
 • Kategori: Uttale

Her er mine feteste tøfler:

  

Historien bak disse er en meget observant ektemann som fikk med seg at jeg digget disse da Zoe Hart tasset rundt med sånne i TV- serien "Hart of Dixie". Noen søk på Google og en forsendelse fra USA senere, lå de i en pent pakket gave på bursdagen min i fjor.

SMARTE er de også, for hvis Lille My er sutrete er det bare på med disse, så fotfølger hun meg huset rundt for å fange de rare krokodillefroskene mine! :)

 

Tøflene vitner om at vi logopeder i alle fall har en leken side!

Vi er ingen trauste damer i plisséskjørt, perlehalsbånd og testkoffert under armen. Vi er nytenkende og prøver alltid å tenke utenfor boksen. Alle pedagoger gjør i grunn det! Det er helt nødvendig for å motivere alle de barna vi jobber med til å yte sitt aller beste.

 

Det er kanskje det jeg liker aller best med Oral Placement Therapy og Talk Tools: DET ER LEKENT, og barna glemmer at det er trening.

Akkurat der har man funnet en suksessoppskrift på hvordan lyder kan trenes inn på en morsom og effektiv måte.

 

Her er et lite utvalg Talk Tools. Skjønner du hva jeg mener med lekent? :)  

Oral Placement Therapy er metoden. Talk Tools er et amerikansk firma som har utviklet verktøy til bruk i metoden.

Hovedmålet er å maksimere taletydelighet ved å bruke disse verktøyene på en nøye planlagt og tilrettelagt hierarkisk måte. Du øver opp musklene som skal til for å mestre en bestemt bevegelse eller lyd. Det legges også stor vekt på om barnet har førlighet i musklene i og rundt munnen. Bare tenk på det: Det er ikke lett for et barn å skulle plassere tungen opp i ganen foran fortennene for å produsere en l- lyd dersom barnet ikke kan føle at tungespissen treffer ganen!

 

Talk Tools trener altså muskler i kjeve og munn. Du kan tenke på det som fysioterapi i munnen.

 

For mer informasjon, sjekk ut Barnas språksenter sine nettsider, eller nettsidene til Talk Tools.

 

P.S. Visste du at barn med diagnoser som for eksempel Down Syndrom, Cerebral Parese eller Dyspraksi, får automatisk innvilget Talk Tools gjennom NAV?

 

God natt fra en leken logoped og hennes aller feteste tøfler! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #fetetøfler #hartofdixie #rachelbilson #zoehart #oralplacementtherapy #talktools #downsyndrom #cerebralparese #dyspraksi

 

 

 

 

Logopedmamma i farta!

I dag har jeg vært rundt omkring på skoler og møtt mange herlige barn.

 

Den stappfulle logopedveska er som alltid med når Logopedmamma kommer susende over glattisen :)

  

Jeg snakket med min gode kollega her om dagen, om at vi er så utrolig heldige som får jobbe med barn hver eneste dag. Ikke bare er det hyggelig å sitte ned med dem, i ro og fred, og trene med dem, men de stoler på at vi kan hjelpe dem med et problem de har. Det er skummelt og givende på en og samme tid, det! Skummelt, for tenk om jeg ikke klarer å hjelpe barnet? Givende, fordi det er så utrolig moro når vi får det til!

Dette høres sikkert skikkelig teit ut, men jeg får ALLTID gåsehud når en lyd plutselig kommer på plass. Enten om det er en r-, s-, k-, eller l- lyd. Det er like herlig hver gang, men når lyden har sittet langt inne, og både barnet, foreldrene og logopeden har lagt all godvilje til for å få det til, da er det ekstra herlig når det ENDELIG løsner.

Bare tenk på det, hvor viktig språket egentlig er: Det er (for de aller fleste) hovedmåten vi kan uttrykke oss på ovenfor andre mennesker. I tillegg kommer kroppsspråk, gester og mimikk. Problemer med å uttale en r- for et barn, er ikke "bare en r-" for dette barnet. Vansken kan virke liten for folk rundt, men STOR for barnet.

 

 Så, til dere som trener, foreldre til noen som trener, eller andre logopeder:

 

 

 

#logopedmamma #medhjertetforspråket #logoped #mamma #mammablogg #språkvansker #uttalevansker #engoddag #keepcalmandlovespeechtherapy #speechtherapy #logopedi 

 

Bursdagsfeiring og treleker, og omtrentlige aldersgrenser for språklydsutvikling

 • 07.02.2016, 15:20
 • |
 • Kategori: Uttale

God søndag, alle sammen!

 

Nå er det en stund siden forrige innlegg, men i det siste har det mildt sagt vært litt å henge fingrene i på jobben. For gjett hva? Det ER mange med språkvansker der ute som trenger hjelp!

Som jeg tidligere har nevnt, er det ENORMT mange små barn som stammer der ute. Mange treåringer. Jeg tenker mye over hvorfor det er sånn. Er det vårt stadige økende tempo som utløser dette? Barns stadige økende krav til prestasjon? De voksnes språk som går hurtigere nå enn før?

 

 

Det er ikke godt å vite, men hvis jeg skal gi deg som forelder et tips: Ro ned med barnet ditt. Sitt på gulvet, uten å forberede en aktivitet først. Ikke noe spill, ikke noe bok, ikke noe iPad, og se hva barnet velger å finne på. Og følg barnets initiativ. Så enkelt kan det være.

 

Jeg snakket nettopp med min beste venninne om dette i går, på hennes sønns bursdagsfeiring. Hun har også merket seg at dersom det er en helg med mye som skjer, og de ikke får vært noe særlig hjemme i sine egne, vante omgivelser, omgitt av favorittleker og hjemmets trygge svære, merkes det godt på barnet at han er mer urolig utover i uka.

Å være i barnehagen 7-8 timer i uka, er slitsomt, og jeg mener det er utrolig viktig å roe ned på kveldene og i helgene. Ja, så blir ikke hverdagen så innmari innholdsrik og spennende en tid fremover da, men barnet får ro. Ro til å være, ro til å snakke, ro til å bli lest for, ro til å prate.

 

Fra en avslappende helg i høst:

 

Det er mange barn som også strever med en del uttalevansker, og jeg opplever ofte at både foreldre, lærere og barnehagepersonell er usikre på når de ulike lydene kan/bør være på plass. Her følger en liten oversikt:

 

 • 3 år: vokalene + m, p, b, h
 • 4 år: n, t, d, j, f, v, l
 • 5 år: k, g, ng
 • 6 år: rulle- r
 • 7 år: s (etter tannfelling)
 • 9 år: kj, skj

  

NB! Her er det viktig å ikke ta disse aldersgrensene for god fisk. Dette er omtrentlige aldersgrenser, og de varierer noe i litteraturen. IKKE STRESS om barnet ikke har fått til en bestemt lyd. Grensene kan variere veldig og man må ta barnets øvrige utviklingshistorie med i betraktningen.

 

Når det gjelder s- lyden, er den vanskelig å få til hvis det ikke er noen fortenner til stede :)

Og kj- og skj- lyden er i disse tider et kapittel for seg selv. (Les mer om utviklingen av disse lydene under LES OGSÅ i slutten av innlegget).

 

Både venninna mi og jeg har en stor kjærlighet til treleker, og da jeg kom over disse på Søstrene Grene, ble det kjøpt inn et sett til gårsdagens bursdagsbarn og min Lille Snuppelure:

  

I slike leker ser jo en logoped ET ENORMT potensiale til begrepslæring også, og det er alltid en bonus! :)

 

Ha en fortsatt fin fastelavenssøndag, og husk for all del å forspis deg på fastelavensboller ;)

 

 

LES OGSÅ:

- Stotring og stamming hos barn

- Visste du at? (Om stamming) og Brrrrrr! Kalde dager!

- Kj- og sj- sammensmelting - Hipt og kjekt eller ukult og provoserende?

- Late lørdager, latter og kj- øvelser

- Å øve på lyder - Uten å øve på lydene

- Gurgling og tøfler

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #søndag  #fastelaven #fastelavenssøndag #språkvansker #stamming #taleflytvansker #ronedmedbarnetditt #bursdagsfeiring #språklyder #språklydsutvikling #uttale #uttalevansker #treleker #tremat #søstrenegrene 

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget