Pekeboka Mi og pekebøker generelt: Hvordan "lese" dem?

 • 08.02.2017, 12:45
 • |
 • Kategori: Boktips

Jeg lovte å skrive litt om en av mine favorittpekebøker for barn i 2- 3 årsalderen, og her kommer det :)

 

De som har fulgt meg en stund nå, har sikkert forstått at jeg har en stor forkjærlighet for Kari Grossmann sine bøker. Det er noe med illustrasjonene, ordene hun bruker og oppbygging av bøkene hennes som jeg liker veldig, veldig godt. Materiellet er så spennende, fargerikt og tydelig at det fenger, samtidig som oppbyggingen er meget god og enkel med tanke på språkstimulering i hverdagen. Jeg bruker bøkene mye sammen med barn jeg jobber med, og nå har også Lille My fått øynene opp for Kari Grossmann sin fantastiske illustrerte verden. Logopedhjertet og Mammahjertet gleder seg hver gang hun insisterer på "Pekeboka Mi" som godnattbok! :)

  

Det jeg kanskje liker aller best med denne boken er hvordan forfatteren samler de dagligdagse begrepene som er kjent fra barnets hverdag, i tilhørende kategorier. For eksempel: "Kle på seg", "Ut på tur", "Spise frokost", "På butikken", osv.

 

To måter å arbeide med begreper på

Jeg er personlig veldig glad i denne måten å jobbe med begreper på. Jeg liker at barn har en "knagg" å henge begrepene på når de arbeider med dem. Det finnes også en annen måte å arbeide med begreper: Det er å først arbeide helhetlig med ett begrep av gangen og nyttiggjøre den forkunnskapen barnet har av begrepet, for så å knytte begrepene til de tilhørende kategoriene på et senere tidspunkt. Jeg er glad i og bruker denne metoden også, men den er noe mer omfattende og krever mer planlegging enn å arbeide med begreper innunder samme kategori. Denne arbeidsmåten egner seg spesielt godt for begrepsarbeid i barnehagen, enten i små grupper eller arbeid mot enkeltbarn i barnehagen.

For de som er spesielt interessert i dette temaet, sjekk ut arbeidsmåten Grep om begreper.

 

For arbeid med begreper hjemme, altså som en del av en koselig lesestund, vil nok kanskje Kari Grossmann sin samling av begreper i tilhørende kategori, være enklest å gjennomføre i hverdagen. Dette er vel og merke en svært vanlig måte å dele inn bilder i pekebøker på, men det som er helt spesielt med Kari Grossmann sine bøker, er de fantastisk fine illustrasjonene!

 

 

Her i huset er Lille My svært opptatt av kategorien "Reparere" da hun har en pappa som stadig holder på med så mye spennende verktøy som bråker og durer, og som er såååååå mye mer spennende å fikle med enn egne leker :)

 

Jeg vet også at Kari Grossmann nå har kommet med en forholdsvis ny (2010) bok som heter "Min verden". Den er basert på "Pekeboka Mi", men kategoriene følger døgnet rundt fra frokoststund til godnatt- tid.

 

Dersom du vil lese mer om Kari Grossmann, kan du gjøre det HER.

 

Hvordan kan man "lese" pekebøker med barna?

 

 • Dersom du ønsker størst fokus på SPRÅKFORSTÅELSE (reseptivt språk), kan den brukes slik: Foreldrene spør "Hvor er.............?" eller "Kan du finne..........?", og barnet peker på den riktige gjenstanden. Peker de feil kan du for eksempel si: "Det er en is, men nå var det youghurt jeg spurte om du kunne finne. Ser du den noe annet sted på siden?". Det er også morsomt at barnet spør foreldrene dersom de er språklig klare for det, og at foreldrene peker på feil gjenstand. Da må jo barnet peke på den riktige!

 

 • Dersom du ønsker størst fokus på SPRÅPRODUKSJON (ekspressivt språk), kan den brukes slik: Foreldrene peker på de gjenstandene de vil at barnet skal sette navn på. Husk å bekrefte med: "bra", "fint", "ja" innimellom, eller å bekrefte ordene ved å gjenta dem. Barnet kan også gå systematisk gjennom siden og peke på de ulike gjenstandene samtidig som de ordsetter dem. Igjen kan barnet peke på gjenstandene og foreldrene skal navngi dem, og da er det morsomt om foreldrene sier et og annet ord feil slik at barnet må komme inn og "rette opp" til det riktige ordet. Husk at dersom barnet navngir gjenstanden feil eller utydelig, kan du bare gjenta ordet korrekt uten å bemerke at det var feil.

 

 • Har du et barn som ikke uttrykker seg så mye eller tydelig ennå, holder det fint at foreldrene peker på de ulike gjenstandene, samtidig som de navngir dem. Kommer dere til et ord som du vet barnet kan, kan du stoppe opp og spørre "Hva er det?".

 

 • Det er ikke så viktig om man starter på begynnelsen, slutten eller midt i boka. Jeg opplever ofte, både med min egen Snuppelure og andre barn jeg arbeider med, at de får noen favorittsider som de som regel vil begynne med.

 

 • Når mange av ordene er innlært, starter gjerne "den gode samtalen". For eksempel kan en ha kikket mange ganger på de sidene som har gjenstander fra "På butikken". Når mange av de ordene er lært, kan barnet plutselig ta en pause fra pekingen og begynne å fortelle fritt om en hendelse som en gang skjedde "På butikken". Da har barnet kanskje lært noen av de nødvendige ordene det manglet for å fortelle historien, og da kommer plutselig historiene som perler på en snor. I "Pekeboka Mi" har forfatteren også lagt inn noen "vrimlebilder" med de ordene som er gjennomgått, for å stimulere til slike historier spontant.

 

 • Har du et barn som strever med å holde oppmerksomheten på bare én av gjenstandene om gangen, kan du bruke ark med "kikkehull" som beskrevet i innlegget Bokforslag: Vrimlete begrepstrening.

 

 

P.S. Linkene til bøkene i innlegget, er de første linkene jeg fant. Du kan finne bøkene billigere hvis du søker etter bøkene selv. Jeg er medlem av Bokklubben, og der fikk jeg "Pekeboka mi" til halv pris! :)

 

 

LES OGSÅ:

- Bananer, skilpadder, frokostbord og begreper

- Rennende neser, språktrær, roboter og begreper (igjen!)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #pekebokami #karigrossmann #pekebok #pekebøker #begreper #begrepstrening #boktips #mamma #mammablogg #mammalivet #logoped #logopedblogg #logopedlivet #språk #barnogspråk #språkstimulering

Bokstavmoro og halvveis allerede!

 • 20.10.2016, 21:36
 • |
 • Kategori: Boktips

Hei og hopp! :)

 

Kom over noen fine bøker på salg her om dagen. Har tidligere skrevet om Gullstjernebøkene i innlegget Boktips og gavetips - Helt gull!, som er veldig fine for litt eldre barn som har begynt å eksperimentere litt med skriftspråket.

 

Her er også et alternativ:

 

 

Bokstavmoro av Helena Bross og Christel Rönns. 

 

Boka har mange varierte oppgaver som "sporing" av bokstaver, matching av store og små bokstaver som er like, kryssord, arbeid med første bokstav i ord, arbeid med alfabetet, skriving av hele ord, tegneoppgaver og mange, mange flere morsomme oppgaver!

 

GENIALT JULEGAVETIPS :)

 

Bøkene finnes også som Tallmoro:

 


 

Her lærer barnet å regne og leke med tall. Supre oppgaver også her: arbeid med former, farger, tall, klokka, årstider, regneoppgaver og masse mer spennende!

 

Bøkene har ordentlig fine tegninger og fenger selv meg som voksen. De er del av en serie som heter "Klassen min". Jeg kjenner ikke til denne serien fra før, men skal definitivt kikke nærmere på disse bøkene nå! :)

 

Ellers:

 

Nå er jeg allerede halvveis i svangerskapet! Formen er upåklagelig, men bekkenet er vondt. Det gjorde vondt med nummer en, men har kranglet enda mer med nummer to. Kan nok ha noe med at jeg tross alt er nødt til å løfte Lille My opp på stellebord og ned i sprinkelseng. De morningene vi ikke kommer oss av flekken opp veien til barnehagen, og hun står og strekker armene mot meg, har jeg også vært nødt til å bære henne. Jeg unngår det så mye jeg kan, men innimellom må jeg bare. Og trenger hun trøst, er det klart jeg løfter henne opp og trøster.

 

Men bekkenet får lide.

 

Nå har jeg imidlertid blitt anbefalt en fysioterapeut som skulle være flink, og det var han! Var hos han i dag, og har lagt opp en treningsplan framover. Jeg satser på at siste halvdel av svangerskapet blir litt lettere og at jeg har mye mindre vondt.

 

Kan forresten fortsatt se føttene mine:

  

Så vidt......

 

I morgen er det fredag. Jippidippiduuuu!

Vi må skaffe oss større seng i løpet av helgen, fordi 150 cm- seng ble plutselig litt trang når små, trøtte frøkner sniker seg inn til oss på natta. Gjesp!

 

Ha en fin helg! :)

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #mammalivet #logopedlivet #boktips #skolestartere #gullstjernebøkene #bokstavmoro #tallmoro #cappelendamm #helenabross #christelrönns #klassenmin #halvveis #halvveisisvangerskapet #20uker #tidaflyr #bekkenløsning #bekkenvondt #fysioterapi #fysioterapeut #trening

Boktips og gavetips - Helt GULL!

 • 07.12.2015, 19:23
 • |
 • Kategori: Boktips

Her er en gave jeg ELSKER å gi til barn jeg kjenner:

 

 

Oppgaveheftet er supert på så mange måter:

 • Forslag til egnet aldersgruppe på forsiden
 • Fine tegninger
 • Logisk oppbygning - starter enkelt og blir vanskeligere utover i heftet
 • Forklaring av hensikten med å gjøre oppgaven til foreldre, på hver side
 • Motiverende: Barnet får klistre på en stjerne nederst på siden når oppgaven er gjennomført
 • Stimulerende for språket
 • Stimulerende for fremtidige lese- og skriveferdigheter

 

Klistremerkearket:


 

 Første oppgave begynner enkelt, med god, gammeldags "sporing":

 

Her trener barnet på å styre blyanten når de lager rette og buede streker: 

 

Flere oppgaver som trener barnet i å styre blyanten og bruke den kontrollert og forsiktig:

 

Her begynner barnet å skrive selve bokstaven:

 

Bildene under er hentet fra heftet "Gøy med norsk" fra 7-9 år:

 

Her ser du at oppgavene har økt i vanskelighetsgrad, og det nå kreves at barnet kan skrive for å få løst oppgavene:


 

Heftet er en STOR HIT for barn som har eldre søsken som har begynt på skolen. Når det eldste barnet gjør lekser, kan det det yngste barnet gjøre sine "lekser" i heftet.

Heftet kan bestilles fra ulike forlag/nettbutikker, for eksempel HER. Hvis du imidlertid er så heldig å bo i nærheten av en Boklageret- butikk, kan de kjøpes VELDIG billig der. Jeg tror jeg betalte 30-35 kroner pr. hefte, men dette var for en stund siden. Usikker på om den prisen fortsatt gjelder.

 

(Psssssssssst! Dette er jo egentlig ikke lov, men til de av dere som jobber i barnehage/småskole eller som logoped/spesialpedagog, går det jo an å kopiere noen sider som litt ekstra "trening" på språket for enkelte... Men det hørte dere IKKE fra meg!)

 

Vi var på julegrantenning i går, med påfølgende juleverksted. Her er Snuppelures aller første "julekunst":


 

Hun plukket ut materialet vi skulle bruke, men fikk nok litt hjelp av mamma til monteringen :)

Hehe, hvor GJØR man av all den fine kunsten barna lager etter hvert? Alt kan jo ikke stå framme til enhver tid! Tips mottas med takk :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #hverdagslivet #logopedlivet #mammalivet #gavetips #gavetipstilbarn #foreldre #foreldreogbarn #familie #gullstjerne #oppgavehefte #språkstimulerendeoppgaver #språkstimulering #julegrantenning #juleverksted #julekunst #boktips #gavetips #mandag

 

Lesekrok i stua (til noen andre) :)

 • 20.09.2015, 14:01
 • |
 • Kategori: Boktips

Innlegget fra i går kveld ble på mystisk vis slettet i løpet av natta, så her kommer kortversjonen:

I går dro vi på playdate til en venninne som har en datter på omtrent samme alder som Lille My. Det er alltid veldig koselig å komme på besøk dit, og både mor og barn kosa seg maks!

Og hun hadde laget en så fantastisk fin lesekrok i stua for datteren sin, der de har sine koselige lesestunder:


Veldig fint! :)

I tillegg fikk jeg et nydelig boktips av henne.


 

Jeg bestilte boken med én gang jeg kom hjem. Det er den først boken jeg har møtt på som ikke har skarpe, harde lyder, men herlig klassisk musikk. Det hevdes at klassiske toner er stimulerende for utviklingen av barnets hjerne. I tillegg er myke toner også langt mer behagelig for den voksne som leser boken :)

Boken kan blant annet bestilles fra fortellerforlaget.no.

 

Fortsatt god søndag! :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammalivet #mammablogg #hverdagslivet #søndag #boktips #barnogbøker #språkstimulering #barnogspråk #foreldreogbarn #barnogspråk #familie #lesestund #lesekrok #viktighetenavbøker #pacoogorkesteret #fortellerforlaget

Språklek i barnehagen og verdens viktigste jobb

 • 13.09.2015, 21:34
 • |
 • Kategori: Boktips

Jeg veit jeg har noen lesere som jobber i barnehagen, så her er først og fremst et tips til dere.

"Språklek" av Carin Rydja og Ellen Heidi Strand:

Men er du forelder og kjenner at du kanskje har behov for litt påfyll av kunnskap om barn og språkutvikling, kan også boken være noe for deg. Alle behøver idéer til nye sanger, rim og regler, og det finnes det flust av i denne boken.

Det finnes drøssevis med andre bøker som inneholder sanger og rim, men det fine med denne er at du her får alt samlet på et brett. Hovedfokuset i "Språklek" retter seg spesielt mot språkutviklingen til de minste barna.

Jeg har alltid vært veldig glad i denne boken, og har hatt den i mange år nå. Den har vært med meg som et eksempel inn i mange veiledninger i barnehager, og barnehagene har virket svært fornøyd med å bli presentert et konkret opplegg de straks kan sette i gang å arbeide med.

Boken er lagt opp som et 10- ukers program, med konkrete og strukturerte daglige språksamlinger. Alt du trenger av materiell finnes i boken, blant annet sanger, rim, regler, vers og flotte, fargerike kopieringsoriginaler. Programmet starter med å bare skulle lytte til alle lyder som finnes rundt oss og sette navn på det vi hører. Etter hvert tar den for seg munnmotoriske øvelser, eventyr og fortellinger, rim, regler, og så videre.

Foreldre kan "plukke" som de vil av boken, og velge seg ut sanger, rim, regler, tungeøvelser eller eventyr de føler de kan bruke sammen med sitt barn.

Den er utgitt gjennom GAN Aschehoug forlag, og kan bestilles HER.

 

God arbeidsuke til alle førskolelærere :) I mine øyne har dere en av verdens viktigste jobber!

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #foreldre #foreldreogbarn #barnogspråk #barn #språk #språkutvikling #språkstimulering #barnehage #barnehageansatte #førskolelærere #verdensviktigstejobb #språklek #språklekibarnehagen

Skogstur, bæsj og muldvarper

 • 06.09.2015, 22:33
 • |
 • Kategori: Boktips

Det føles som om rumpa mi henger ned på knærne innimellom, så i dag var det på høy tid med en skogstur i det fine høstværet. Det er virkelig en kunst det der; å kombinere full jobb med mammaliv og familieliv, kjæresteliv og egentid/treningstid.

Jeg mestrer IKKE den kunsten ennå! Tror stadig jeg har funnet formelen, men så kommer hektiske uker med mye på planen, og da er det treningstiden som får lide.

Var derfor helt herlig å komme seg en times tid ut i skogen i dag. Her er bildebevisene :)

 

 

Da jeg gikk, kom jeg over denne:

 

Som minnet meg på denne:
 

"Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans", er en av de artigste barnebøkene jeg veit om. Ungene ler og koser seg alltid når jeg bruker den i jobbsammenheng.

Jeg har allerede gått til innkjøp av et eksemplar til Lille My, og jeg gleder meg til hun bli så gammel at vi kan lese den sammen. Den passer for barn fra  ca. 3 års alder, og er like fornøyelig for både barn og voksen. Anbefales på det varmeste. Kan kjøpes hos blant annet tanum.no.

Fortsatt god søndagskveld :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #boktips #søndag #høst #familie #barn #foreldreogbarn #mammalivet #familielivet #barnogspråk #høsttur #denlillemuldvarpen #bok #barnebok

Og glem ikke...

 • 01.09.2015, 10:46
 • |
 • Kategori: Boktips

... å finne frem dine egne, gamle bøker!

Den gode, gamle "Min første pekebok" er fortsatt veldig populær, og "Futt og fart" falt selvfølgelig i smak hos bilgale Lille My:

Takk til mamma og pappa for at dere leste masse med meg, og for alle bøkene jeg hadde å velge i <3
 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #barn #foreldre #foreldreogbarn #språk #språktips #barnogspråk #bøker #lesing #lesestund #lesetips #boktips #språktips #mammahjertet #mammalivet

Mammahjertet og boktips for de minste

 • 01.09.2015, 10:15
 • |
 • Kategori: Boktips

Håper alle har hatt en fin helg :)

I går var det min tur til å levere i barnehagen for første gang. Mannen er tilbake i jobb etter pappaperm, så nå er det bare oss jentene på morgenkvisten. Det gikk veldig fint, det. Vi kom oss til og med av gårde når vi skulle, og det er jo ikke så værst bare det. Imidlertid bristet mitt lille Mammahjerte, i det jeg gikk ut av døra og hørte gråten hennes inne i barnehagen. Jeg mener; én ting er at hun gråter når jeg kommer og henter henne. Da får jeg jo ta henne med meg hjem, men det var noe helt annet nå, når hun måtte bli igjen i barnehagen. Fikk tekstmelding av personalet like etterpå, og der sto det at hun hadde roet seg og sov søtt i vogna si. Mammahjertet lappet seg derfor sammen og gledet seg til å hente henne noen timer seinere. Gjensynsgleden er alltid stor, og de gode sussene og kosene som kommer ved henting er kanskje dagens aller, aller beste :)

Jeg har fått en del henvendelser angående bøker for de minste: Når kan man begynne å lese for de minste? Hvilke bøker skal man velge? Er det noe spesielt bøkene bør inneholde?

Her er samlingen av Snuppelure sine favorittbøker for øyeblikket:

Du kan begynne å lese for barnet ditt akkurat når du føler at du vil det. Det heter seg at: "Jo tidligere man introduserer bøker for barnet, jo gladere blir barnet i å lese". Dette stemmer nok. Likevel møter jeg ofte foreldre som er helt fortvilet fordi barnet deres ikke er noe glad i å lese, selv om de har introdusert bøker tidlig. Jeg minner foreldrene på at alle barn er forskjellige, og at vi aldri må glemme barnets personlighet og interesser oppi det hele. Noen barn liker rett og slett å sitte og leke med biler på gulvet, istedenfor å sitte på fanget og lese en bok. Sånn er det bare.

Vi vet at å lese for barnet, styrker barnets språklige utvikling. Derfor er det viktig at vi i alle fall prøver å få barna til å like bøker fra tidlig alder. Dette er ikke ment som en ekspertguide til hvilke bøker du skal velge, men er ment å gi en pekepinn på hva som kan fenge barn som er mellom 0 og 2 år.

Jeg meldte LilleFrøken inn i Goboken da hun kom til verden. Jeg falt for velkomstpakken deres som blant annet inneholdt en fin begynnerbok. Boken ser du under, og den startet vi så smått å kikke i da hun var ca. 3-4 måneder.

"Baby Gogo: Se her!":

 

Tydelige farger og mønstre er viktig i en begynnerbok:

Denne søte bamsen fikk alltid lurt frem smilet hennes: 

Det finnes mange tilsvarende bøker på markedet, men vi var fornøyd med denne.

Etter hvert som barnet vokser til, er det to ting du kan tenke på når du skal velge bøker. Og det er: LYDER og KLAFFER. "Lyden av Jul" (også fra Goboken) er og blir favoritten her i huset. Jeg liker å tro at det er fordi "Mini Me" har arvet julegenet mitt, men det er nok heller fordi boken har enkle og koselige bilder, lite tekst og ordentlig koselige lyder som passer til hver side. Det er ikke bare Snuppa som koser seg når vi leser denne boka; Hu mor har også i hele vår og sommer hatt en god unnskyldning til å føle litt på den etterlengtede julestemningen, og det er jo ikke feil :) Nå kan Snuppelure peke på julenissen, reven, pip-pipen, Rudolf og Snudolf (som min mann har døpt det andre reinsdyret...)

:

Boken er godt brukt og allerede tapet sammen flere steder:


 

Tassen- bøkene er også veldig fine, og denne er hun blitt veldig glad i. Lyden er muligens i overkant høy, men det ser ikke ut til å bry Snuppelure. Det er heller den voksne som leser som kan irritere seg en smule over lyden... Boken finnes på cdon.com.

"Titt- tei, Tassen" med lydpanel og klaffer:

Omtrent alle klaffene er tapet på, eller forsterket med tape før de har rukket å bli dratt av:


Klaffene har fått hard medfart fordi hun sitter og blar i og leker med bøkene på gulvet. Og det synes jeg hun skal få lov til, for da utvikler hun et godt forhold til bøkene sine og bøker generelt. Innimellom hører jeg hun sitter og skravler med seg selv samtidig som hun blar, og da blir jeg så glad, for da vet jeg at hun ikke bare koser seg, men at hun også utvikler språket sitt.

Den nyeste favoritten er Traktorboka. Jeg visste at den kom til å falle i smak, i og med at hun elsker biler og ting som bråker. Den har alt: traktorer som bråker, klaffer, lyder og artige bondegårdsdyr som hun etter hvert har lært seg å kjenne igjen. Midt i blinken for vår Lille. Kan kjøpes på Egmont univers.no.

"Tøff, tøff Traktor - Verdens beste traktorbok":

Det er ca. tre klaffer i varierende størrelse på hver side:


 

Noe å tenke over i valg av bøker og i lesestunden:

Tenk over hva barnet ditt interesserer seg for og prøv å få tak i bøker som handler om dette.

Velg bøker med tydelige farger, lite tekst og store bilder. De skal ikke være for avanserte, så unngå "myldrebilder" med masse som skjer på hver side. 

Ikke tenk at du nødvendigvis skal lese teksten på hver side. Det å peke på bildene og benevne holder i massevis, og er språkstimulerende så det holder!

Prøv bøkene igjen. Dersom barnet ikke var interessert i en bok for en måned siden, kan det hende han eller hun liker boken i dag. Vi vet jo at de ofte skifter mening om hva de liker og ikke liker.

La gjerne barnet bla om sidene i eget tempo. Om barnet vil lese boken opp-ned, eller starte med slutten, så gjør det. Det har ikke så mye å si. Det viktigste er at dere leser.

Er barnet tospråklig, kan gjerne forelderen lese boken/snakke om boken på sitt "hjertespråk", det vil si det språket forelderen er tryggest på.

Ikke press inn lesestunder bare fordi du føler at du må. Gjør det fordi dere vil :)

 

Lykke til! Det kommer masse mer om bøker etter hvert. Send gjerne inn spørsmål. Jeg skal prøve å få svart på alle henvendelser.

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #familie #barn #foreldre #foreldreogbarn #språk #språktips #barnogspråk #bøker #lesing #lesestund #lesetips #boktips #språktips #mammahjertet #mammalivet

Snuppelure + søvn = logopedmamma ut i sola

 • 15.08.2015, 14:11
 • |
 • Kategori: Boktips

Tenker på da jeg var yngre å kunne ligge og steike i sola hele dagen hvis jeg ville. Nå er det de en- til to timene Snuppelure sover på dagen. Når det er så fint vær som det er denne lørdagen, er det bare å komme seg ut og nyte finværet! Når hun våkner er det å løpe rundt med BRIO- tralla, lage middag, rydde, lese og kose oss sammen. Vi er jo ute, men den tiden man kunne ligge uforstyrret på et teppe i sola og bare jobbe med brunfargen, er forbi.

Men, det er greit det. Det var da. Dette er nå, og jeg ville ikke endret det for alt i verden :)

Apropos lese bok. I går fikk Snuppa en kjempefin bok i gave av en kompis av oss. Den heter "Min første bok med klaffer: 100 første dyr". Hun har andre bøker med klaffer, som hun er veldig glad i, men denne var så fin fordi den omtrent BARE har klaffer. I tillegg virker klaffene sterke og solide, og det er jo en fordel med ei som river og sliter i alt. Fine farger og bilder og bittelitt tekst. Perfekt for vår på 15 måneder.

Jeg blir ofte spurt om hva barn skal kunne av språk på de forskjellige alderstrinnene. Hva er forventet av dem. Jeg pleier å si at en tommelfingerregel er at barnet skal kunne ett- ordsytringer ved ett år, to- ordsytringer ved to år og tre- ordsytringer ved tre år. Det vil si at barnet ved ett år skal kunne komme med enkle ord (feks. mamma, pappa, lys), ved to år skal de kunne sette sammen to ord (feks. pappa bil, mamma melk, is nam) og ved tre år skal de kunne lage enkle setninger (feks. jeg spise mat, mamma gå tur). Her er det EKSTREMT VIKTIG å merke seg at det finnes store individuelle forskjeller! Det er helt vanlig at det kan skille rundt et halvt år på begge siden av de nevnte alderstrinnene. Det vil si at barnets første ord kan komme fra ca. 6 måneder til det er ca. 18 måneder. Og alt er like normalt.

Men, å ha en slik tommelfingerregel er kanskje greit? For dersom man ser at barnet ennå ikke har sagt sitt første ord ved ett år, kan man kanskje gjøre noen små justeringer for å hjelpe det litt på vei. Viktigheten av å lese bok har jeg allerede nevnt, og det med at du som voksen bruker språket aktivt, kan også hjelpe. Da er vi tilbake til språkbadet som jeg tidligere har skrevet om :) 
 

Ha en strålende fin solskinnslørdag!

 Super bok!


 

Mitt sommerparadis :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #sommer #sommerparadis #språk #barnogspråk #språkutvikling #språktips #lørdag #mamma #mammablogg #tips #tipsogtriks

 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • Les innlegget
 • hits