BokBlikk: Mummitrollets Kjempestore Klaffebok

  • 15.05.2016, 14:46
  • |
  • Kategori: BokBlikk

Hvem elsker ikke det lille Mummitrollet?

Og det finnes en kjempestor klaffebok med Mimmitrollet og vennene hans, som skal være egnet for barn fra 1-3 år. Den er utgitt av Cappelen Damm Forlag i 2013.

  

Mummiuniverset er skapt av den finnlandssvenske forfatteren og tegneren Tove Jansson. Originalserien med Mummitrollet består av ni bøker og fire bildebøker og ble utgitt fra 1945-1970. Mummibøkene handler om Mummitrollet og hans familie og venner i Mummidalen. Mummiuniverset bygger på forfatterens egen barndom.

Mummitrollet har jo blitt stort, og det finnes blant annet tegneserier, kopper, tallerkener, kosedyr, Mummiopera og en fornøyelsespark som bygger på Tove Janssons karakterer.

Hvis du er interessert i å lese mer om Mummitrollet og Tove Jansson, kan du gjøre det HER.


 

Boka er bygget opp på den måten at du følger Mummitrollet og familien gjennom en hel dag: De arbeider i hagen på morningen, er på stranden litt utpå dagen, vi spiser kveldsmat med dem og vi sier "god natt" til dem på kvelden. Du går på oppdagelsesferd blant farger, tall og dyr og løfter klaffene underveis.

 

Logopedpoeng:

 Boka har klare farger og tydelige bilder. Det er langt fra en "Vrimlebok", som du kan lese mer om her: Bokforslag: vrimlete begrepstrening:), da det ikke er for mye som skjer på hver side. Pluss for at de enkle, korte tekstene på hver side går på rim. Det er også fint at det er enkle begreper som kopp, bok, eple, edderkopp, kake, knapp, osv. som blir presentert gjennom boka. Det er de kjente, hverdagslige begrepene barna møter i boka, og som begynner å bli en del av språket deres i denne aldersgruppen.

Når det er sagt, er jeg litt mer tilhenger av at begrepene blir presentert litt mer systematisert enn de er i denne boka. Jeg liker å arbeide med begreper innenfor et tema, slik at barnet får en "knagg" å henge de ulike begrepene på, feks. bare ting som finnes i hagen, bare ting som finnes på et kjøkken, osv. Her har de plutselig plassert en lekebåt inne på kjøkkenet og en avis ute i hagen. Joda, jeg er enig i at det ofte ligger en lekebåt og slenger på kjøkkengulvet vårt, eller at Moffa har lagt fra seg en avis ute i hagen, men hadde jeg skrevet boka, ville jeg nok byttet ut disse tingene med henholdsvis typiske "kjøkkenting" og "hageting".

 

Mammapoeng:

  

Denne boka har vi mye glede av. Lille My er veldig glad i den. Spesielt etter at hun oppdaget at det er pappa`n i huset som ofte gjemmer seg bak en av lukene på tilnærmet hvert bilde. Da vi startet å lese den, var det det eneste vi gjorde: Vi leita etter pappa: "Hvor er pappa?", løftet luker og sa enten: "nææææææ" (nei) eller "dæ!" (der). (Dette er jo en fin måte å få inn noen preposisjoner også: "Ja, se! Pappa sitter oppi treet!", "Rikitig, pappa står foran huset).

Les mer om tips til hvordan du kan trene preposisjoner her: Bananer, skilpadder, frokostbord og begreper.

  

Snuppelure er, som unger flest, hardhendt med slike klaffer i bøker, så det er alltid en fordel at klaffene er laget i tykk kartong. Det er de i denne boka. Jeg nevnte fargene i stad, men de er virkelig fine i denne boka. Det er en glad bok å lese :)

Det er også morsomt at vi følger sola gjennom hele boka. Fra den står opp om morgenen, til den går ned på kvelden. Og det er enda mer supert at boka ender med at vi ser at natten har senket seg over hele Mummihuset, og at både Mummitrollet og Snorkfrøken ligger i sengene sine og skal sove. Den slutter med at vi sier: "God natt, Mummihus!" og "God natt" til alle sammen i huset.

 

 


 

Når det gjelder aldersgruppen 1-3 år, vil jeg si at det var når Snuppa nærmet seg 2 år, at interessen for denne boka virkelig skjøt fart. Her er det selvfølgelig store variasjoner, men 1 år tipper jeg er litt i yngste laget å skjønne både fargene, tallene og begrepene som skjuler seg bak hver klaff. Men for all del; Les, les, LES med barnet! Så tidlig som mulig ;)

 

Lille My var så heldig å få Mummitrollets Kjempestore Klaffebok i gave av tante og onkel, men den kan også kjøpes hos for eksempel Cappelen Damm.
 

 

Ha en fortsatt fin pinse!

 

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #logoped #mamma #mammablogg #pinse #bokblikk #mummitrollet #mummi #mummitrolletskjempestoreklaffebok #cappelendammforlag #bøker #barnebøker #lesforbarnet #lesebøker #lesebok #tipsogtriks #språkutvikling #barnogspråkutvikling

BokBlikk: Tut og kjør (Eric Carle)

  • 03.04.2016, 13:59
  • |
  • Kategori: BokBlikk

Eric Carle er kanskje aller mest kjent for sin bok: Den lille larven Aldrimett.

Han er en amerikansk forfatter som ble født i New York i 1929. Vil du lese mer om Eric Carle, kan du gjøre det HER.

  

Denne boken kom jeg over hjemme hos lekekompisen til Lille My. Den heter Tut og kjør og ble utgitt i 2014 av Gyldendal Forlag. Boken er delt opp i to deler: Øverst finner dere selve boken som dere kan bla i, og under boken er det festet et slags dashbord med ratt og ulike knapper dere kan trykke på. Underveis i boken er det tegnet inn bilder av de ulike knappene dere kan trykke på, som passer til den teksten som leses.

 

Logopedpoeng: 


 

 

Enkel, enkel, enkel tekst. Det er snakk om én linje på hver side som beskriver akkurat det en ser på bildet: "Bilen kjører nedover veien", "En ferge frakter bilen bortover vannet", "Et tog kjører ved siden av bilen"! Og som du ser av de enkle setningene, forklarer de en tings plassering i forhold til andre ting. Med andre ord, dere kommer innom ulike preposisjoner gjennom denne boka. Dere kommer også innom begrepene tog, bil, fly, brannbil, båt og ulike dyr. Grunnen til at boken ikke har fått 5 hjerter, er at tegningene er en smule abstrakte, slik at det kan være vanskelig for de aller minste barna å se at en sauen egentlig er en sau. Men, dette er jo klassiske Eric Carle- tegninger og det er slik de er. Punktum. Og vi elsker dem :) Totalt sett: en svært fin bok med tanke på barns språklige utvikling.

  

 

Mammapoeng: 

Snuppelure ELSKER denne boken! Nå er hun kanskje over gjennomsnittet glad i bil grunnet bilgal pappa og generelt bilgale mannfolk i familien, men hun lyser opp hver gang jeg spør om vi skal lese "bilboka". Det er artig at rattet kan heves ut fra boken slik at hun faktisk kan sitte på fanget mitt og late som om hun kjører mens vi leser. Boken er bygget opp slik at bildet som er rett foran barnet skal illustrere veien som man ville sett den, hadde vi sittet inne i en ekte bil. Rattet lager også lyder når det svinges fra side til side. I tillegg er det behagelige lyder på lydpanelet; Ikke så høyt at du er tilnærmet døv etter en lesestund, men heller ikke så lavt at vi må være musestille for å høre lydene. Boken og lydpanelet virker også å være solid, og det er et must hvis en noensinne har sittet og observert hvilken behandling bøker (og leker generelt sett) får innimellom. De får gjennomgå her i huset, for å si det sånn.. :) Topp score på mammapoengene!

  

Boken passer for barn fra ca. 2 år.

(Selv om du kan lese bøker for barnet fra det omtrent er født. Les mer om det her: Mammahjertet og boktips for de minste.)

 

Ha en strålende fin søndag :)

 

#logopedmamma #medhjerteforspråket #bokblikk #boktips #boktipsfordeminste #boktipsforbarn #språkstimulering #mamma #mammablogg #mammalivet #logopedlivet #logoped #ericcarle #tutogkjør #ericcarletutogkjør #ericcarlebøker #bøker #bok #bokanmeldelse

 

Har du en bok du vil jeg skal kikke nærmere på i BokBlikk? Send meg en Mail.

 

  

  • Les innlegget
  • Les innlegget
  • hits